وب سایتها بخشی جداییناپذیر از هر وب سایت هستند. وب سایت به آنها کمک میکنند اهداف و ماموریت خود را برای هزاران نفر نمایش دهند. وب سایت بهترین روش برای نشان دادن حضور یک بیزنس در فضای آنلاین و دسترسی پیدا کردن به مخاطبان هدف است. معمولا افراد تفاوت وب سایت و پورتال را نمیدانند، چرا که هر دوی آنها پلتفرمهای عالی هستند اما برای اهداف کاملا متفاوتی مورداستفاده قرار میگیرند.
این دو اصطلاح با هم متفاوت هستند اما هم وب سایت و هم وب پورتال، مبتنی بر وب هستند. وقتی از وب سایت صحبت میکنیم، منظور ما مجموعهای از صفحات وب است، در حالی که وب پورتالها دروازههایی هستند به شبکه جهانی وب و خدماتی را ارائه میدهند.
وب سایت برای رسیدن به تعداد زیادی مخاطب استفاده میشود، اما مخاطبان وب پورتال به تعدادی کاربران محدود میشود که آنها نیز به گروههای خاصی از کاربران تقسیم میشوند. در این مطلب قصد داریم توضیح دهیم سایت و پورتال چه هستند و تفاوت وب سایت و پورتال چیست.
تعریف وب سایت و وب پورتال
وب سایت نمود آنلاین هر کسب و کاری است اما وب پورتال کاربرمحور است، یعنی کاربران برای یافتن دادهها یا اطلاعات خاصی وارد پورتال میشوند. این دو به نظر شبیه هم هستند، اما معانی متفاوتی دارند. بگذارید پیش از پرداختن به تفاوت وب سایت و پورتال ، ابتدا هر کدام را جداگانه تعریف کنیم.
سایت چیست ؟
وقتی دنبال چیزی در اینترنت میگردید، اولین کاری که میکنید چیست؟ مانند بسیاری از افراد ممکن است از گوگل که یک وبسایت است استفاده کنید تا پاسخ خود را دریافت کنید. امروزه در زندگی روزمره ما از سایتهای زیادی برای اهداف مختلفی چون خرید، پرداخت آنلاین، استفاده از تسهیلات بانکی یا جستجوی اطلاعات استفاده میکنیم. وب سایتها نه تنها برای کاربران بلکه کسب و کارها نیز ابزار فوق العادهای است، چرا که به کارآفرینان کمک میکند تا به کاربران هدف خود دسترسی پیدا کرده و حضور خود را در فضای آنلاین افزایش دهند. همچنین وب سایتها بهترین راه برای افزایش فروش و درآمد است. بیزنسها همیشه به دنبال روشهایی هستند تا امنیت وب سایت خود را بالا ببرند تا از افت عملکرد و هک شدن آن جلوگیری کنند.
ما وب سایت را مجموعهای از صفحات وب تعریف میکنیم که به یکدیگر لینک داخلی دارند و از دامنه واحدی میزبانی میشوند. یک وبسایت با یک آدرس URL قابل دسترسی است که چندین صفحه وب را در یک مجموعه سازماندهی میکند که به کاربران کمک میکند از طریق آنها راه خود را پیدا کنند. اکثر وب سایتها صفحات مهمی چون “درباره ما”، “ارتباط با ما”، “صفحه خانه” را دارند.
بخوانید: با مراحل ساخت سایت حرفهای آشنا شوید
انواع وب سایتها:
- وب سایت استاتیک یا ایستا
- وب سایت داینامیک یا پویا
- وب سایتهای اینتراکتیو یا تعاملی
وب سایتهای ایستا
وب سایتهای ایستا آنهایی هستند که صفحات وب با محتوای ثابت دارند. تا زمانی که تغییری در محتوا داده نشود، همانطور ثابت باقی میماند. این وب سایتها متن سادهای دارند یا برخی ممکن است محتوای غنی داشته باشند. هر زمان کاربر از یک وبسایت ایستا بازدید میکند، صرف نظر از اینکه چه زمان از آن بازدید کرده، همان محتوا را میبیند.
وب سایتهای پویا
یک وب سایت پویا، هر زمان کاربر از وب سایت بازدید میکند، محتوای متنوعی را نمایش میدهد. این وبسایتها بسته به مجموعه پارامترهایی چون قالب، محتوا، اسکریپتها و … به طور خودکار بروزرسانی میشوند. بنابراین هر بار که کاربر از یک وبسایت بازدید میکند، محتوا عوض میشود. این وبسایتها به کمک نرمافزارها و زبانهای مختلفی چون PHP, Python, JSP و … ساخته میشوند.
وب سایتهای تعاملی
وب سایتهایی که به عنوان وسیلهای برای ارتباط و تعامل با کاربران استفاده میشوند، تحت عنوان وب سایتهای تعاملی شناخته میشوند. این وب سایتها گرافیک و محتوای جذابی دارند که به حفظ کاربر در سایت کمک میکنند. کاربران میتوانند نظرات یا بازخوردهای خود را در این وبسایتها منتشر کنند. وبسایتهای تعاملی راه خوبی برای ارتباط با کاربران است و بسیاری از کسب و کارها این نوع از وبسایتها را ترجیح میدهند. اینها نه تنها کمک میکنند میزان توجه کاربر را ارزیابی کنید، بلکه در افزایش فروش نیز تاثیرگذارند. هزینه ساخت این وبسایتها متفاوت از وب سایتهای ایستا و پویا است.
وب پورتال چیست؟
همانطور که در بالا گفته شد در تعریف پورتال گفته میشود، دروازهای است به سوی شبکه جهانی وب که تعدادی خدمات ارائه میدهد. به بیان سادهتر، مانند یک سیستم مدیریتی است که سازمانها یا شرکتها میتوانند دادهها یا اطلاعاتی را در آن ساخته، به اشتراک بگذارند و تبادل کنند که بعدا قابل استفاده مجدد باشند. برخلاف وب سایتها، وب پورتالها مکانهای خصوصی بر روی اینترنت هستند که تنها از طریق URL منحصر به فرد خود قابل دسترسی هستند و کاربران باید شناسه کاربری و رمز عبور خود را وارد کنند.
پورتالهای وب، کاربرمحور هستند و هر کاربر رمز عبور خود را دارد که میتواند برای دسترسی به پورتالها مورداستفاده قرار گیرد. این پورتالها محتوای پویا دارند، یعنی هر بار که کاربر از این پورتالها بازدید میکند، محتوا تغییر میکند. شرکتهای طراح وب بسیاری وجود دارند که وب پورتالها را بر اساس نیاز شما میسازند.
انواع پورتال چیست ؟
- وب پورتالهای افقی
- وب پورتالهای عمودی
وب پورتالهای افقی
این پورتالها که به عنوان پورتال سازمانی افقی هم شناخته میشود، پورتالهای عمومی هستند که میتوانند به عنوان یک پلتفرم مشترک توسط شرکتهای مختلف مورداستفاده قرار گیرند تا انواع اطلاعاتی که یک کاربر ممکن است حین جستجوی خدمات نیاز داشته باشد را فراهم کند. از رایجترین نمونههای وب پورتال افقی، پورتالهای دولتی، پورتالهای آموزشی، پورتالهای شرکتی، پورتالهای فرهنگی و … است.
وب پورتالهای عمودی
پورتالهای سازمانی عمودی (Vertical Enterprise portals) که ورتال هم گفته میشود، پورتالهای کاربرمحوری هستند که اطلاعات مربوط به شرکت، سلیقه یا خدمات خاص را ارائه میدهد. این پورتال میتواند برای کاربری که دنبال اطلاعاتی درباره موضوع خاص یا شرکت خاصی است، مفید باشد. اگر کسب و کاری بخواهد چیز خاصی را مرتبط با خدماتش به اشتراک بگذارد، میتواند از متخصصان طراحی وب بخواهد متناسب با الزامات کاریاش، وب پورتال عمودی بسازند. پورتال دانشگاهی، پورتال مناقصه از نمونههای این نوع پورتال هستند.
تفاوت وب سایت و پورتال چیست؟
حال به تفاوت وب سایت و پورتال میپردازیم. اینها با هم کاملا متفاوتند و از جنبههای مختلفی از هم متمایز میشوند.
تمرکز وب سایت بر جذب کاربران بیشتر است، یعنی بالا بردن ترافیک وب سایت، اما وب پورتال برای کاربران خاصی است. این باعث میشود ترافیک تا حدودی محدود شود و فقط به کاربران خاصی اجازه بازدید از پورتال میدهد. میتوانید یک توسعه دهنده وب یا وب دولوپر استخدام کنید که یک وب سایت و وب پورتال تمام و کمال ایجاد کند که همگام با اهداف تجاری شما باشد.
در مورد تفاوت وب سایت و پورتال باید گفت، وبسایت از کاربرانی که وارد سایت میشوند، شناسه ورود و رمز عبور نمیخواهد، اما در پورتال هر زمان که کاربر میخواهد وارد آن شود، نیازمند مشخصات کاربری است. این مشخصات مختص هر کاربر است و برای کاربران مختلف، متفاوت است.
وبسایت قابل دسترسی عموم است، یعنی هر کس در اینترنت که آدرس URL سایت را میداند، میتواند وارد سایت شده و محتوای آن را ببیند، اما یک وب پورتال به طور خصوصی قابل دسترسی است و فقط اعضای پورتال میتوانند با استفاده از شناسه ورود و رمز عبور، محتوای آن را مشاهده کنند.
محتوای وبسایت میتواند ایستا یا پویا باشد، اما در مورد وب پورتال، محتوا پویا است و هر زمان که کاربر از این پورتالها بازدید میکند، محتوا تغییر میکند.
به طور خلاصه ویژگیهای وبسایت و پرتال را میتوان در دو جدول زیر خلاصه کرد که تفاوت پورتال با سایت را نیز نشان میدهد.
وبسایت |
|
تعریف | فضایی در اینترنت که قابل دسترسی برای عموم است با یو آر ال (آدرس وب) منحصر به فرد. |
ویژگیها | · بینیاز از login کردن
· محتوای قابل مشاهده برای همه افراد · محتوا برای افراد مختلف تغییر نمیکند · میتواند ویژگی تعاملی داشته باشد اما به دیتابیس شخصیسازی شده برنمیگردد |
برنامه مدیریت امکانات | · ” front-facing” سایت شرکتی برای بازاریابی و حضور در وب
· اطلاعرسانی به بازدیدکنندگان وبسایت درباره محصولات، خدمات و اطلاعات صنعت · مکانی برای محتوای عمومی و دسترسی ورود به سایت پورتالهای خصوصی |
پورتال |
|
تعریف | فضای خصوصی در اینترنت که با یو آر ال (آدرس وب) منحصر به فرد و نام کاربری و رمز عبور منحصر به فرد قابل دسترسی است. |
ویژگیها | · مستلزم ورود یا login شخصی است
· تنها اعضای پورتال میتوانند محتوا را ببینند · محتوا برای هر کاربر بر اساس اطلاعات کاربری و تنظیمات و مجوز اعضای گروه، منحصر به فرد است · دسترسی امن برای اطلاعات شخصیسازی شده · ارتباط با دیگر اعضا یا گروههای پورتال · تغییرات محتوای پویا بیشتر از وبسایتهای عادی رخ میدهد · عملکرد تعاملی برای اعضای سایت پورتال |
برنامه مدیریت امکانات | · سایت ” back-end” برای مجموعه طراحی شده از کاربران
· اطلاعرسانی به اعضای پورتال درباره اطلاعات مرتبط و فراهم کردن محتوای به هم پیوسته مانند مدیریت اسناد در یک فضای خصوصی · ایجاد فضایی برای کاربران با دسترسی به حسابها، تراکنشها و پرداختهای آنلاین · ارتباط مستقیم صاحب پورتال با فضایی جهت پاسخگویی به سوالات متداول، اطلاعات منتشر شده و نحوه استفاده از خدمات |
سخن آخر
همانطور که میدانید، هم وبسایت و هم وب پورتال مزایای خاص خود را دارند و بسته به الزامات کسب و کارتان میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. وقتی میخواهید یک پلتفرم عمومی ایجاد کنید، وبسایت گزینه خوبی است، چرا که میتواند کسب و کار شما را بر روی اینترنت نمایش دهد و کاربران بیشتری را از سرتاسر دنیا به خود جذب کند. شما میتوانید از شرکتهای توسعهدهنده وب کمک بخواهید تا شما را در هر دو زمینه توسعه وب back-end و front-end کمک کنند.
از سویی اگر به دنبال یک پلتفرم خصوصی برای کاربران خاصی میگردید، پورتال مناسب شماست. اگر میخواهید بر آنچه کاربران مشاهده میکنند، کنترل داشته باشید، پورتال گزینه خوبی است. برای این منظور ممکن است به برخی فیچرهای مدیریت کاربر پیشرفته نیاز پیدا کنید و استخدام یک متخصص قطعا به شما کمک خواهد کرد. درک تفاوت وب سایت و پورتال به شما در انتخاب پلتفرم مناسب برای کسب و کارتان کمک میکند.
پرسش و پاسخهای متداول:
یک سایت یا وب سایت فضایی است در میان صفحات وب که به هم مرتبطند و با استفاده از یک مرورگر و با بازدید از صفحه اصلی وبسایت، قابل دسترسی است. برای مثال آدرس یو آر ال (URL) وبسایت ایران دی ان ان https://www.irandnn.ir/ است. شما از صفحه اصلی سایت ما میتوانید به هر یک از صفحات وبسایت ما از جمله مجله ایران دی ان ان و همین صفحه دسترسی پیدا کنید.
وب پورتال یک پلتفرم مبتنی بر وب است که به کارمندان، مشتریان و فروشندگان دسترسی منحصر به فرد به اطلاعات میدهد. پورتال وب میتواند اطلاعات شخصیسازی شدهای چون آموزش کارمندان، کتابچه راهنما یا پروفایل مشتری در اختیار کاربر قرار دهد. پورتال میتواند برای غنیتر کردن اطلاعات و بهبود تعاملات بین کارمندان، مشتریان و فروشندگان با کسب و کار شما مورداستفاده قرار گیرد.
وب سایت و پورتال از جهت اطلاعات شخصیسازی شده و سرعت دسترسی با هم تفاوت دارند. پورتال برای ارائه اطلاعات شخصیسازی شده به کاربران استفاده میشود در حالی که عملکرد سایت به گونهای دیگر است.