آموزش در عصر ارتباطات
آموزش مجازی یکی از فرصتهای ویژه برای دانشآموزان و افرادی است که میخواهند اطلاعاتشان را بهروز نگه دارند. رشد روزافزون بازار جهانی کلاسهای آنلاین، نشان میدهد که افراد از کلاسهای حضوری به کلاسهای مجازی گرایش پیدا کردهاند. مزیت استفاده از آموزشهای مجازی این است که مربیان آزادند تا تمامی منابع آموزشی خود را به تعداد بیشتری دانشجو، درس دهند و دیگر کسی بهعلت مسافت زیاد از آموزشهای اساتید خبره، محروم نخواهد شد. مربیانی که تمایل به تدریس به این شیوه دارند، باید درک درستی از چگونگی راهاندازی و طراحی سایت آموزش مجازی داشته باشند؛ چون وبسایت در واقع پل ارتباطی دانشجویان با آنها محسوب میشود. یک طراحی سایت آموزش مجازی اصولی علاوهبر داشتن محتوای مناسب، باید ویژگیهایی نظیر امنیت، مقرونبهصرفه بودن، سفارشی سازی، دسترسی آسان، بهروزرسانی، مقیاسپذیری بالا و ذخیرهسازی درست را دارا باشد. در این آموزش میخواهیم برای ایجاد یک وبسایت آموزش مجازی به شما کمک کنیم و هر آنچه که نیاز دارید را به شما بگوییم.
برای مشاوره طراحی سایت خود از همکاران ما کمک بگیرید 41185-021
سایت آموزش از راه دور
زمانیکه شما اقدام به طراحی سایت آموزش مجازی میکنید، در واقع دارید سایتی میسازید که بهعنوان ابزاری برای یادگیری و تدریس عمل میکند. همهی سایتهای آموزش مجازی الزاما خاص منظوره نیستند، ممکن است در یک سایت هم امکان آموزش مجازی فراهم باشد و هم بازی و فیلم وجود داشته باشد تا روند یادگیری، سرگرمکننده و جذاب شود. این سایتها را میتوان اغلب فقط در سطح دروس یک مقطع یا دروسی طراحی کرد. در برخی از این سایتها، آموزشها کاملا آنلاین و به اصطلاح پخش زنده هستند؛ در حالیکه در برخی دیگر، آموزشها روی سرور قرار گرفته و امکان دانلود آن برای دانشجویان فراهم شده است.
خوبیها و بدیهای سایت آموزش مجازی
از جمله مهمترین مزایای طراحی سایت آموزش مجازی میتوان به اینها اشاره کرد:
- زمانبندی انعطافپذیر: همهی مخاطبان سایتهای آموزش مجازی، دانشآموزان نیستند و معمولا افراد شاغل و دانشجویان هم از این سایتها استفاده میکنند که بهعلت مشغلهی کاری و مسئولیتهای خانوادگی، نمیتوانند در کلاسهای حضوری شرکت کنند. این نوع وبسایتها، به آنها اجازه میدهد تا طبق برنامهریزی خودشان از آموزش بهره ببرند. از طرف دیگر دانشآموزان نیز اجباری برای بیدار شدن زودهنگام و گذراندن 5 ساعت آموزش پشتسرهم ندارند و ساعات آموزش شناور، بازدهی آنها را بیشتر میکند.
- موقعیت مکانی متغیر: این مهمترین امتیاز طراحی سایت آموزش مجازی محسوب میشود؛ چون دانشجویان از مناطق مختلف، امکان بهرهمندی از آموزشها را خواهند داشت.
- آموزش چندرسانهای: در آموزش حضوری، شیوههای آموزشی محدود به چند روش خاص بود که این محدودیت در آموزش مجازی حذف میشود و شما میتوانید به روشهای مختلف مثل فیلم و بازی، آموزش را انجام دهید.
- همکلاسیهای بیشتر: شما در آموزش مجازی با طیف وسیعی از دانشآموزان همکلاسی خواهید شد و به لطف شبکههای اجتماعی مختلف، میتوانید دامنهی ارتباطاتتان را نیز گسترش دهید.
- انتخاب رشته: در وبسایتهای آموزش مجازی شما به تعداد زیادی آموزش دسترسی خواهید داشت و محدود به چندین مورد خاص نیستید و میتوانید دو درس از دو رشتهی کاملا بیارتباط با هم را یاد بگیرید.
- مقرونبهصرفه: مربیانی که از طریق مجازی آموزش میدهند، معمولا دانشجویان بیشتری دارند و نسبت به آموزشهای حضوری، برای دورههای خود هزینههای کمتری در نظر میگیرند. البته این قیمت کمتر بهعلت باکیفیت نبودن این نوع آموزش نیست بلکه به عواملی از جمله حذف هزینهی رفتوآمد، حذف هزینهی مکان برای تشکیل کلاس و… مربوط است.
در آموزشهای مجازی همهچیز عالی بهنظر نمیرسد، این سایتها مشکلاتی هم دارند؛ مثل:
- مدیریت زمان: برای آموزش مجازی لازم است که شما منظمتر عمل کنید؛ چون ممکن است نتوانید زمان خود را بهخوبی مدیریت کرده و کلاس را از دست بدهید.
- انگیزه: معمولا کسانی به کلاسهای مجازی خود کاملا وفادار میمانند که انگیزه و علاقهی لازم را داشته باشند. یک امتیاز کلاسهای حضوری نسبت به مجازی، دیدن همکلاسیها و رقابت میان دانشجویان است که باعث بهتر شدن انگیزهی آنها میشود.
- ضعف در خواندن: در کلاسهای مجازی، دانشجویان بیشتر از اینکه بخوانند، گوش میدهند و این باعث ضعف آنها میشود. به همین علت توصیه میشود دانشجو، هماهنگ با کلاس، مطالعهی شخصی هم داشته باشد.
- مهارت کامپیوتری کم: اغلب افراد قبل از ظهور کلاسهای مجازی، تجربهی زیادی در زمینهی کار با کامپیوتر نداشتند و این مسئله باعث مشکلات و نگرانیهای برای آنها شده است.
- جنبههای اجتماعی: کلاسهای مجازی یعنی عدم حضور در اجتماع که در برخی موارد، منجر به مشکلات ناشی از گوشهگیری و اجتماعگریزی میشود.
آموزشهای مجازیِ چه مدلی میخواهید؟
بهطورکلی شما میتوانید طراحی سایت آموزش مجازی را برای 5 نوع وبسایت زیر انجام دهید:
- وبسایتهای آموزش زبان که برای آموزش زبان و ارتقا مهارتهای خواندن، نوشتن، درک مطلب و صحبت کردن به یک زبان خارجی طراحی شدهاند.
- وبسایتهای ویدیوی آموزشی: برخی از سایتها از ویدیو بهعنوان تاثیرگذارترین روش آموزشی، برای ارائهی آموزشهای خود استفاده میکنند.
- وبسایتهای پرسشی: در این مدل وبسایت سعی شده که به سوالات در زمینههای مختلف پاسخ داده شود. اغلب این سوالات با چگونه آغاز میشوند و بهدنبال روشهای انجام کار خاصی هستند.
- وبسایتهای علمی: این مدل با ارائهی پروژههای علمی و بررسی دقیق علت آن، سعی در آموزش مفاهیم علمی به دانشپژوهان دارند.
- کتابخانههای دیجیتالی: این سایتها بیشتر مانند یک منبع برای نگهداری فایلهای مختلف صوتی، متنی و چندرسانهای برای آموزشهای مختلف هستند.
هر چه بخواهید اینجا فراهم است؟
از جمله امکاناتی که باید در موقع طراحی سایت آموزش مجازی در نظر داشته باشید، موارد زیر هستند:
- توابع جستجوی قوی؛
- انواع شیوههای آموزشی؛
- توضیحات متنی مناسب برای محتوای چندرسانهای؛
- محتوای کمحجم و قابل دانلود؛
- استفاده از ویدیو برای معرفی؛
- سازگاری بصری و برند تجاری؛
- ریسپانسیو بودن؛
- صفحهی اصلی پربار و جذاب؛
- محتوای صحیح و غنی؛
- محتوای آموزشی شخصیسازی شده.
طراحی سایت آموزش آنلاین به چه کسانی توصیه میشود؟
طراحی سایت آموزش آنلاین میتواند بسیاری از چالشهای آموزشی را حل کند؛ از جمله هزینهها، محدودیت در قابلیتهای آموزشی، روند انتشار اطلاعات و بسیاری موارد دیگر. اگر شما هم برای آموزشهای خود ایدهآلهای زیر را در نظر دارید، بهتر است بهفکر طراحی سایت آموزش مجازی باشید:
- تعامل آسان با دانشجویان؛
- حفظ ارتباط با والدین دانشآموزان؛
- تجربههای آموزشی بهتر برای مربی و دانشجو؛
- ارائهی محتوای بهروز؛
- انتشار اطلاعات و بهروزرسانی یکپارچه؛
- جذب بیشتر دانشجویان.
همهچیز در دنیای مجازی ممکن است
شما میتوانید طراحی سایت آموزش مجازی را برای هر نوع محتوای آموزشی انجام دهید. نهتنها دروس تئوری، بلکه دروس عملی را نیز میتوان از طریق سایتهای آموزش مجازی، ارائه داد. برای دروس عملی بهتر است از محتوای ویدیویی استفاده کرد تا تاثیرگذاری بهتری داشته باشد.
سیر تا پیاز طراحی سایت آموزش مجازی
برای اینکه کار طراحی سایت آموزش مجازی را انجام دهید، باید مراحل زیر را طی کنید:
- آمادهسازی محتوای اصلی و زیرشاخهها؛
- تخمین هزینه، زمان و منابع؛
- برنامهریزی برای کلاسهای مجازی؛
- طراحی کلاسهای مجازی؛
- تهیه و توزیع محتوا؛
- فعالسازی ساختار برقراری ارتباط؛
- طراحی و پیادهسازی متدهای ارزیابی آنلاین دانشجویان؛
- پیادهسازی روند مدیریت کلاسها؛
- راهاندازی سیستم؛
- نگهداری و بروزرسانی کلاسهای مجازی.
آموزش مجازی با ابزارهای آماده
پلتفرمهای آموزش مجازی یک راه ساده برای ارائهی آموزشهای آنلاین برای معلمان و مربیان محسوب میشود. دو نوع پلتفرم سیستم مدیریت یادگیری (LMS) و محیط یادگیری مجازی (VLE) امروزه بهطور فزایندهای میان مردم عمومیت پیدا کردهاند و دورههای آموزشی را از طریق کانالهای دیجیتالی انجام میدهند. این پلتفرمها، علیرغم مجازی بودن میتوانند یک زمان و مکان را برای ایجاد ارتباطات چهره به چهره فراهم کنند. در ادامه بهترین پلتفرمهای طراحی سایت آموزش مجازی در سال 2021 را با هم بررسی میکنیم:
- Google Classroom: یک سیستم LMS رایگان برای آموزش که بهترین روش ارتباطی میان معلمان و دانشجویان را ارائه میدهد و مربیان میتوانند بهوسیلهی آن بهصورت مستقیم برای دانشجویان تدریس کنند. امتیاز مثبت این پلتفرم، وجود ابزارهای گوناگون و هماهنگی آن با سایر سرویسهای گوگل نظیر گوگل درایو است.
- Docebo: دومین پلتفرم LMS تعاملی برای دانشآموزان و دانشجویان، Docebo است که کاملا قابل شخصیسازی بوده و میتوان برای هر کلاس تنظیمات خاصی را بهکار برد. اگر این ابزار را برای آموزش آنلاین استفاده کنید، دیگر نگرانی بابت سختی کار با آن نخواهید داشت.
- WizIQ: شاید کمتر کسی نام ویزآیکیو را شنیده باشد؛ ولی باید بدانید این پلتفرم LMS نیز چیزی کمتر از دو پلتفرم قبلی ندارد. با این پلتفرم شما میتوانید در موبایل هم به تدریس بپردازید و ویژگیهای برنامه را برای خودتان شخصیسازی کنید.
- Adobe Captivate: اگر فکر کنید که شرکت ادوبی از ساخت ابزار آموزش آنلاین غافل شده است، سخت در اشتباهید. این پلتفرم LMS ادوبی نیز مانند سایر محصولات این شرکت، جزء بهترینهاست. با کپتیویت شما میتوانید بهصورت دستی تنظیمات را ست کنید و حتی از بازی بهعنوان یک شیوهی آموزشی متمایز استفاده کنید. اگر موفق به خرید این برنامه شوید هم پشتیبانی 24 ساعتهی آن را دریافت خواهید کرد.
راه کوتاه طراحی سایت آموزش مجازی
برای طراحی سایت آموزش مجازی شما بسته به حجم محتوا و وسعت کار، بین یک یا چند ماه زمان نیاز خواهید داشت. برای تهیهی آموزشهای آنلاین سایت نیز بسته به اندازه و میزان جزییات مباحث، بین 25 تا 500 ساعت زمان برای هر دوره نیاز است؛ ولی اگر بخواهید ویدیوهای کوتاه با تعداد کم مثلا 4 یا 5 عدد بسازید، حتی دو روز هم میتواند کافی باشد.
نکات مهم در هنگام طراحی سایت آموزش مجازی
- فعالیتهای وبسایت باید با محتوای آموزشی کلاس درس و سطح تحصیلات دانشآموزان هماهنگ باشد.
- وبسایت باید متناسب با سن دانشآموزان طراحی شود تا جذابیت لازم را برای آنها داشته باشد.
- بهتر است برای تدریس از شیوههای آموزشی مختلف استفاده شود.
- وبسایت باید ایمن و مطمئن باشد؛ یعنی هیچ تبلیغ یا لینکی روی آن قرار نداشته و محتوای آن نیز قابل اطمینان باشد.
- بهتر است مربی بر تمام مراحل و شیوههای آموزشی نظارت مستقیم داشته باشد تا پیشرفت دانشآموزان را بررسی کند.
- باید مخاطبان خود را در نظر بگیرید و هدفشان از آموزش را مشخص کنید.
- محتوای آموزشیتان را بهخوبی به مخاطبان نشان دهید تا بدانند شما چه محتواهایی دارید.
- محتواهای متنی و چندرسانهای شما باید کاربرپسند باشند تا مخاطب با آن ارتباط برقرار کند.
برای بهتر دیده شدن سایت نیز باید یک سری نکات تکنیکی را در نظر داشته باشید؛ مثلا:
- صحت اطلاعات؛
- کاربرپسند بودن و تجربهی کاربری خوب؛
- سادگی و کاربردی بودن طراحی سایت؛
- ریسپانسیو بودن سایت؛
- استفاده از انواع فایلهای چندرسانهای برای انتقال بهتر مفاهیم و زیبایی بصری؛
- پایین نگه داشتن زمان لود صفحات؛
- پرهیز از ارائهی اطلاعات اضافه؛
- طراحی رنگی و جذاب برای سایت؛
- رعایت نکات سئو در محتوا.
خودشیرینی برای گوگل
اگر قصد طراحی سایت آموزش مجازی داشته باشید، باید بدانید که برای بهبود رتبهی آن در گوگل چه کارهایی باید انجام دهید. حتی اگر شما بهترین محتوای آموزشی را هم داشته باشید؛ ولی در نتایج اول گوگل دیده نشوید، کارتان ارزش چندانی نخواهد داشت. پس بهتر است از همان آغاز راه طراحی سایت آموزش مجازی، به فکر سئوی سایت باشید. در ادامه برخی از مهمترین تکنیکهای سئوی سایت برای سایت آموزش آنلاین را به شما معرفی میکنیم:
- انتخاب کلمات کلیدی مهم و پربازدید (مهمترین)؛
- پایین آوردن زمان لود صفحات؛
- ساختار درست URLها؛
- استفاده از بکلینک؛
- تجربهی کاربری حرفهای؛
- ریسپانسیو بودن سایت؛
- استفاده از سرویسهای SEO Audit؛
- پیادهسازی تکنیکهای سئوی ON-PAGE؛
- بالا نگه داشتن نرخ بازدید سایت با تبلیغات.
اگر مدیر سایت شدید، موظفید…
طراحی سایت آموزش مجازی کار پرچالشی است و مدیریتش نیز پرچالشتر. یک مدیر سایت آموزشی وظایف متعددی برعهده دارد، مثل:
- سازماندهی برنامههای آموزشی و شناسایی و اجرای بهترین روندهای یادگیری؛
- هماهنگی میان اعضای هیئت علمی و اداری؛
- تدوین سیاستها و بهترین شیوههای آموزش از راه دور توسط مدیران بخش؛
- ارزیابی، تجزیه و تحلیل برنامههای آنلاین فعلی و ارائهی بهترین روشهای سادهسازی و بهینهسازی فرآیندهای آموزشی؛
- هماهنگی و ایجاد نظم میان مربیان و دانشجویان در دورههای آموزشی؛
- گسترش دسترسی به برنامههای آنلاین، بازاریابی و ثبتنام دانشجویان جدید.
بهترینهای آموزش مجازی در دنیا
- Coursera: یکی از بهترین نمونههای طراحی سایت آموزش مجازی است که آموزشهایی رایگان از بهترین دانشگاههای دنیا را در اختیار دانشجویان قرار میدهد.
- Udemy: پلتفرم آنلاین یودمی به شما کمک میکند تا دورههایی را در رشتههای مختلف تجارت، طراحی و بازاریابی مشاهده کنید.
- Udacity: این پلتفرم نیز یکی از بهترین نمونهها از سایتهای آموزش مجازی است که میتوانید دورههای مختلفی در زمینهی توسعه، کسبوکار، طراحی، بازاریابی و… را در آن پیدا کنید.
بهترینهای آموزش مجازی در ایران
- فرادرس: این سایت بهعنوان بزرگترین دانشگاه آنلاین ایران شناخته شده و انواع مختلفی از دورههای آموزشی و دانشگاهی را میتوان در آن پیدا کنید. فرادرس در چهارمین جشنواره وب ایران موفق به کسب عنوان بهترین پروژهی آموزشی آنلاین ایران شد.
- فرانش: یکی از بهترین نمونههای طراحی سایت آموزش مجازی در ایران، فرانش است که در آن بیش از چهار هزار دورهی آموزشی مختلف قرار داده شده و مخاطبینی از تمام ردههای سنی بالای نوجوان دارد.
- مکتبخونه: در این سایت آموزش مجازی شما میتوانید به ویدیوهای آموزشی اساتید خبره دانشگاهها دسترسی پیدا کنید و در پایان دوره نیز گواهی معتبر مکتبخونه را بهدست آورید.
سخن آخر
امروزه اینترنت در بسیاری از حوزههای کسبوکار ورود پیدا کرده و جایگزین مناسبی برای بسیاری از کارهای حضوری و کاغذی است. آموزش مجازی یکی از نمونههای تسلط اینترنت بر زندگی روزمرهی انسانهاست که پس از شیوع پاندمی کرونا، اهمیت آن برای همهکس آشکار شد. طراحی سایت آموزش مجازی و کسب درآمد از طریق این وبسایتها، امروزه دغدغهی بسیاری از افرادی است که به آموزشهای مجازی روی آوردهاند. در این مقاله به بررسی پیشنیازها و مراحل طراحی و تولید یک سایت آموزش مجازی پرداختیم و دربارهی اینکه چطور میتوانیم سایت خود را به صفحهی اول گوگل برسانیم بحث کردیم. شما نیز میتوانید همین امروز برای راهاندازی سایت آموزش مجازی خود اقدام کنید و دانشجویانی از سراسر ایران یا حتی دنیا داشته باشید.