تا بحال کاهش شدید و یکباره ورودی گوگل را تجربه کرده اید یا برایتان سوال شده است که چرا ورودی سایتم از گوگل کم شده؟ در چنین شرایطی احتمالا دچار جریمه یا پنالتی گوگل شده اید. اما پنالتی گوگل چیست؟ چرا یک سایت پنالتی می شود؟ در ادامه به این سوالات پاسخ داده ایم و مهم ترین دلایل پنالتی شدن سایت و رفع آن را نیز آموزش داده ایم.
گوگل پنالتی چیست؟
اگر یک سئوکار به هر دلیلی مطالب سایت خود را به روش سئو کلاه سیاه بهینه سازی کند، گوگل برای این سایت جریمه ای در نظر می گیرد که به آن پنالتی گوگل می گویند. پنالتی شدن یک سایت باعث می شود، رتبه های آن سایت از بین برود و سایت کاهش شدید و یکباره ورودی گوگل را تجربه کند. پس از پنالتی شدن سایت، بدست آوردن رتبه مناسب در جستجوی گوگل به سختی امکان پذیر است.
پنالتی گوگل جریمه ای است که گوگل برای یک سایت اعمال می کند. هنگامی که یک سایت مخالف با استراتزی های بازاریابی اینترنتی عمل کند گوگل آن سایت را جریمه می کند. پنالتی گوگل همانطور که گفتیم ممکن است به دلیل استفاده از تکنیک های سئو کلاه سیاه اتفاق بیفتد یا به علت بروزرسانی الگوریتم های گوگل.
اگر فرصت کافی برای مطالعه ندارید، پیشنهاد میکنیم پادکست صوتی زیر در مورد پنالتی گوگل را گوش بدهید:
انواع پنالتی گوگل کدام است؟
در گذشته، گوگل برای پنالتی کردن سختگیرانه تر عمل می کرد. برای مثال اگر به هر دلیلی از طرف گوگل جریمه میشدید، رتبه خود را در تمام کلمات از دست داده و کاهش ورودی ها از طریق گوگل را تجربه می کردید. در سالهای اخیر سخت گیری های گوگل به حداقل رسیده است.
به طور کلی انواع پنالتی گوگل به دو روش امکان پذیر است:
پنالتی شدن به صورت دستی
یکی از انواع پنالتی گوگل، پنالتی دستی است. پنالتی دستی به دلایلی مانند: سرپیچی از قوانین گوگل، کپی رایت و … به طور مستقیم توسط متخصصان گوگل انجام می شود.
اگر دچار پنالتی دستی شوید در سرچ کنسول، در قسمت Manual actions گزارشی مبنی بر پنالتی شدن برای شما ارسال خواهد شد.
پنالتی سایت به صورت الگوریتمی
یکی دیگر از انواع پنالتی گوگل، پنالتی توسط الگوریتم های مختلف است. در این روش گوگل با استفاده از الگوریتم های مختلفی که دارد، عملکرد وب سایت ها را زیر نظر می گیرد. برای مثال الگوریتم دزد دریایی با وب سایت هایی که مطالبشان را از سایت های دیگر کپی برداری می کنند، مقابله می کند و برای آن ها رتبه منفی در نظر می گیرد.
در صورتی که الگوریتم ها متوجه شوند که در سایت خود مرتکب خطایی شده اید، کاهش شدید و یکباره ورودی گوگل را تجربه کرده و دچار پنالتی الگوریتمی می شوید.
پنالتی گوگل با الگوریتم پنگوئن
الگوریتم پنگوئن، به اهداف بررسی بک لینک های غیر طبیعی بوجود آمد، تا سایت هایی که بیش از حد بک لینک می گیرند و قصد دور زدن قوانین را دارند شناسایی کند. به عقیده گوگل تمام لینک سازی های خارجی سایت باید طبیعی باشد و اگر الگوریتم پنگوئن متوجه شود برای کسب رتبه، درحال لینک سازی غیر طبیعی هستید، سایت شما را برای کلمه کلیدی که هدف قرار داده اید، مجازات می کند. لینک سازی های غیر طبیعی شامل: لینک های درخواست شده، لینک های خریداری شده، لینک های تولید شده توسط ربات هستند.
پنالتی گوگل با الگوریتم پاندا
یکی دیگر از الگوریتم های گوگل، الگوریتم پاندا است. این الگوریتم کیفیت محتواهای منتشر شده در سایت را بررسی می کند. الگوریتم پاندا با مشاهده محتواهای بی ارزش، کپی و تکراری، کوتاه و بی کیفیت، سایت را مجازات می کند. بر اساس الگوریتم پاندا سایت هایی که از ترفند های سئو کلاه سیاه برای تولید محتوا استفاده می کردند، دچار پنالتی گوگل می شوند. همچنین اگر نسبت تبلیغات به محتوای یک صفحه بیشتر باشد، یا صفحه نرخ پرش بالایی داشته باشد، الگوریتم پاندا روی آن حساس می شود و آن سایت را بی ارزش می داند.
دلایل پنالتی سایت چیست؟
با وجود این که سخت گیری های گوگل برای پنالتی کردن سایت ها کمتر شده است، اما هنوز هم دلایلی وجود دارد که سبب پنالتی شدن سایت شما و کاهش ورودی ها از طریق گوگل شود. از جمله دلایل پنالتی شدن یک سایت عبارتند از:
1. استفاده یا دریافت بک لینک اسپم
یکی از دلایل پنالتی سایت، لینک سازی های اشتباه است. بک لینک، لینکی است که از سایت دیگران به سایت شما داده می شود. دریافت و یا ساخت بک لینک بی کیفیت و غیر اصولی از دیگر اعمالی است که باعث می شود، سایت شما توسط گوگل پنالتی شود.
البته نکته قابل توجه این است که گوگل در این مورد، برای سایت هایی سختگیرانه تر عمل می کند که فرآیند خرید یا دریافت بک لینک را به طور اسپم گونه انجام می دهند.
برای این که از پنالتی شدن در اثر بک لینک بی ارزش جلوگیری کنید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- از سایت هایی که ارزشی ندارند لینک دریافت نکنید.
- به طور دائم از یک سایت بک لینک دریافت نکنید.
- در مدت زمان کوتاه تعداد بک لینک های زیاد برای سایت خود دریافت نکنید.
- فقط به یک صفحه خاص لینک ندهید و همه صفحات را در نظر داشته باشید.
محتوا ” لینک بیلدینگ چیست؟ ” به شما کمک می کند تا بک لینک های با کیفیت دریافت کنید. همچنین شما می توانید فرایند بک لینک گرفتن را به دست افراد متخصص بسپارید؛ برای دریافت بک لینک با کیفیت، به صفحه ” خرید بک لینک ارزان ” مراجعه کنید.
2. تولید محتواهای بی کیفیت و کم ارزش
در گذشته گوگل همه محتواها، حتی آنهایی که کوتاه و بی کیفیت بودند را درنتایج خود نشان می داد. با گذشت زمان گوگل با استفاده از الگوریتم پاندا به تمرکز بر روی کیفیت و ارزش محتواها پرداخت و از نشان داده شدن محتوای هایی که ارزش بالایی ندارند، جلوگیری کرد.
بنابراین استفاده از محتواهای کوتاه و بی ارزش، باعث پنالتی شدن سایت می شود.
برای جلوگیری از پنالتی شدن به علت محتوای بی ارزش نکات زیر را رعایت کنید:
- از کپی کردن محتوا خودداری کنید.
- سعی کنید محتوایی کمتر از 500 کلمه ننویسید.
- به جای تمرکز بر کمیت، به کیفیت محتوا توجه کنید.
- از کلمات کلیدی مناسب و مرتبط برای سایت خود استفاده کنید.
- تولید محتوای سایت خود را به افرادی نسپارید که در زمینه کاری شما بی تجربه اند و همچنین با اصول سئوی محتوا آشنایی ندارند.
شما می توانید با مطالعه محتوا ” چگونه تولید محتوا کنیم؟ ” به راحتی یک محتوای ارزشمند بنویسید.
3. استفاده مکرر از کلمه کلیدی یا Keyword stuffing
یکی از مهم ترین دلایل پنالتی سایت، تکرار بیش از حد کلمات کلیدی است. در گذشته یکی از راه های رتبه گرفتن و سئو سازی صفحات، تکرار زیاد کلمه کلیدی در آن محتوا بود. اما اکنون الگوریتم پاندای گوگل به راحتی، محتواهای بی ارزش را شناسایی می کند و به کاربران اجازه سئو چنین محتواهایی را نمی دهد.
البته توجه داشته باشید، امروزه با تکرار زیاد کلمه کلیدی در محتوا، سایت پنالتی نمیشود؛ بلکه استفاده از این تکنیک برای تمامی صفحات، جریمه از طرف گوگل را به همراه دارد
برای جلوگیری از جریمه شدن گوگل، در حین نوشتن محتوا به طور طبیعی از کلمات کلیدی مربوط به محتوای خودتان استفاده کنید و از قرار دادن کلمات کلیدی در قسمت هایی که مناسب نیست خودداری کنید. در مطلب “کیورد استافینگ چیست؟ ” بیشتر در این باره صحبت کرده ایم.
4. پنهان کردن محتوا و لینک در صفحه
در گذشته سئوکاران با استفاده از تکنیک کلاکینگ، اقداماتی نظیر: کوچک کردن فونت متن، هم رنگ کردن متن و بک گراند، پنهان کردن متن پشت تصویر و … قسمتی از محتوا و یا لینک ها را در صفحه پنهان می کردند تا گوگل به اشتباه بیفتد و تصور کند در حال بازدید از یک صفحه ارزشمند است؛ در صورتی که محتوای آن سایت صرفا تبلیغات بود.
امروزه با بروز شدن الگوریتم های گوگل، دیگر امکان استفاده از این تکنیک وجود ندارد و در صورتی که گوگل متوجه چنین موضوعی شود، سایت متخلف را پنالتی می کند.
اگر می خواهید به طور ناخواسته مرتکب این عمل نشوید و گوگل سایتتان را پنالتی نکند، نکات زیر را رعایت کنید:
- از یکسان نبودن رنگ متن و بک گراند سایت خود مطمئن شوید.
- از مخفی نبودن متن پشت عکس ها اطمینان حاصل کنید.
- از فونت و سایز بزرگ برای متن های خود استفاده کنید.
5. استفاده نادرست از کدهای اسکیما
اسکیما کدهایی هستند که به گوگل برای خوانایی و درک سایت شما کمک میکند و همچنین سئو سایت شما را افزایش داده و آن را در نتایج به صورت متفاوتی به کاربران نشان می دهد. محتوا ” اسکیما چیست؟ ” اطلاعات دقیق تری را در مورد اسکیما و انواع آن به شما می دهد.
برای مثال علامت پنج ستاره کنار سایت شما، نشان دهنده استفاده از اسکیما می باشد. حال اگر از اسکیما برای گول زدن گوگل استفاده کنید، دچار پنالتی خواهید شد. شما باید کد های اسکیما را اصولی و با توجه به آنچه در محتوای سایت قرار داده اید، استفاده کنید.
برای مثال اگر در محتوا خود از ویدیو استفاده نکرده اید، نباید اسکیما ویدئو را برای آن محتوا فعال کنید.
برای جلوگیری از پنالتی شدن در اثر استفاده نادرست از کدهای اسکیما به نکته زیر توجه داشته باشید:
- در اکثر مواقع صاحبان سایت قصد فریب دادن گوگل را ندارند، اما به علت ناآگاهی و استفاده نادرست از کدهای اسکیما، دچار پنالتی گوگل می شوند.
- استفاده از کدهای اسکیما در سایت خود را به دست یک فرد متخصص بسپارید تا به روشی اصولی از کدهای اسکیما در سایت شما استفاده کنند.
6. بی توجهی به مسائل امنیتی و هک شدن سایت
اگر سایت شما مورد حمله هکرها قرار بگیرد، گوگل متوجه شده و این موضوع را در قسمت سرچ کنسول به شما اطلاع می دهد. حال اگر شما به این موضوع توجهی نکنید و برای حل آن اقدامی نکنید، گوگل به دلیل بی توجهی شما نسبت به مسائل امنیتی و حفظ امنیت کاربرانش، رتبه صفحات تان را به حداقل می رساند.
یکی از بدترین حالت هایی که بر روی سئو سایت شما تاثیر می گذارد، هک شدن سایت است.
برای جلوگیری از پنالتی سایت به علت هک شدن به نکات زیر توجه داشته باشید:
- از یک رمز عبور قوی برای سایت خود استفاده کنید.
- از نصب افزونه امنیتی بر روی سایت خود غافل نشوید.
- از اطلاعات سایت خود به طور مرتب پشتیبان گیری کنید.
- نکات امنیتی را به دیگر ادمین های سایت نیز یادآوری کنید.
- افزونه ها و سیستم مدیریت محتوای سایت خود را به طور مداوم بروز رسانی کنید.
7. وجود صفحات404
یکی دیگر از دلایلی که باعث جریمه شدن سایت شما توسط گوگل می شود، وجود صفحات 404 بی شمار در سایتتان است. بهتر است برای جلوگیری از بروز این خطا هنگام لینک سازی داخلی از وجود صفحه مورد نظر اطمینان حاصل کنید. همچنین پس از حذف یک صفحه آن را ریدایرکت کنید تا کاربر با صفحه 404 مواجه نشود. در مطلب ارور 404 چیست؟ در مورد این خطا و راه های رفع آن صحبت کرده ایم.
8. محدود کردن محتوا برای کاربران
یکی از ترفند های وبمستران، نمایش کامل محتوا به گوگل و پنهان کردن بخشی از آن برای کاربر است. به این صورت که کاربر برای مشاهده ادامه مطلب، باید اشتراک خریده و یا در سایت ثبت نام کند. این اقدامات از نظر گوگل خلاف قوانین بوده و در صورتی که به این موضوع پی ببرد، شما را پنالتی می کند.
اگر خوش شانس باشید، تنها یکی از صفحات سایت شما دچار پنالتی می شود؛ اما ممکن است تمامی صفحات سایت شما تحت تاثیر قرار بگیرد.
راه حل:
- محتوای نشان داده شده به گوگل باید با محتوای کاربر تطابق کامل داشته باشد.
- پس از اصلاح صفحه، درخواست ایندکس مجدد برای گوگل ارسال کنید.
9. استفاده بیش از حد از تگ های هدینگ
یکی از اصول سئو محتوا، استفاده از تگ های هدینگ است. اما عده ای از وبمستران برای جلب توجه گوگل و گرفتن رتبه بهتر، به صورت غیر عادی عنوان ها را بزرگ کرده و از تگ هدینگ استفاده می کنند. گوگل به شدت با این کار مخالفت کرده و در صورت مشاهده، سایت شما را پنالتی می کند.
راه حل:
برای جلوگیری از این اتفاق، باید روش های هدینگ گذاری متن را یاد بگیرید. به طور کلی یک محتوا، نیاز به یک تگ اصلی یا h1 دارد و سایر عناوین باید بر اساس اولویتشان از H2، H3 و H4 استفاده شوند.
10. استفاده بیش از حد از تبلیغات متنی یا تصویری
درج تبلیغات چه به صورت متنی و چه تصویری می تواند برای شما درآمد زا باشد. اما یکی از دلایل پنالتی سایت، استفاده بیش از حد از تبلیغات در بدنه محتوا است. شاید در ابتدا گوگل توجهی به این موضوع نکند اما در صورت تکرار این خطا، قطعا جریمه خواهید شد.
علاوه بر این استفاده از تصاویر متحرک با کیفیت بالا در رابط کاربری و سرعت سایت به شدت تاثیر می گذارد.
11. ریدایرکت های اشتباه و پی در پی
به طور کلی ریدایرکت برای از بین بردن لینک های شکسته یا صفحات حذف شده لازم است. اما زمانی سبب پنالتی سایت می شود که به صورت غیر عادی و بیش از حد این کار انجام شود. برخی از وبمستران فکر می کنند اگر صفحه جریمه شده را به صفحه دیگری ریدایرکت کنند، مشکل حل خواهد شد.
اما این تفکر صحیح نیست؛ ریدایرکت در مواقع ضروری و به تعداد مناسب باید انجام شود. اگر صفحه ای از سایت شما دچار پنالتی شده است، سعی کنید که همان صفحه را اصلاح کنید.
12. عدم بهینه سازی سایت برای موبایل
امروزه استفاده از موبایل بیشتر از قبل در بین مردم جا افتاده است؛ به طوریکه حتی برای وبگردی نیز از موبایل خود استفاده می کنند. در این شرایط اگر وب سایت شما برای موبایل بهینه نشده باشد، ممکن است دچار پنالتی گوگل شوید. تمامی صفحات سایت، تصاویر، ویدیو، محتوای متنی و … باید در موبایل به درستی نشان داده شود.
تشخیص پنالتی شدن سایت
در حال حاضر راه حلی برای اطلاع از پنالتی شدن سایت وجود ندارد. البته گاهی اوقات در قسمت Manual Action سرچ کنسول، هشداری در مورد اسپم بودن محتواها یا هک شدن سایت دریافت خواهید کرد که ممکن است نشان دهنده پنالتی شدن سایتتان باشد.
البته شما می توانید با بررسی ترافیک های سایت به این موضوع پی ببرید. اگر آمار سایت شما سیر نزولی شدیدی پیدا کرده باشد و کاهش شدید و یک باره ورودی گوگل را در سرچ کنسول مشاهده کنید، احتمالا دچار پنالتی گوگل شده اید؛ البته این موضوع همیشه نمیتواند نشان دهنده پنالتی شدن سایتتان باشد.
البته به این نکته توجه داشته باشید، در برخی مواقع با معرفی الگوریتم جدید گوگل، رتبه برخی از صفحات شما به طور موقت پایین می آید و پس از مدتی به حالت قبلی باز می گردد؛ در نتیجه به طور قطعی نمی توان در این باره نظر داد. پس حتی اگر سایت شما پنالتی هم نشده باشد، با تکنیک های بالا می توانید رتبه سایتتان را بهبود دهید.
چگونه پنالتی گوگل را از بین ببریم؟
در مطالب بالا شما را با عواملی که سایتتان را دچار پنالتی می کند، آشنا کردیم. گاهی اوقات با رعایت تمامی نکات و عمل به دستورات گوگل، بازهم دچار پنالتی می شویم. در ادامه این مطلب یکسری راهکارهایی را برای رفع پنالتی گوگل به شما معرفی خواهیم کرد.
1. مشکل را شناسایی کرده و برای رفع آن اقدام کنید
در ابتدا مشکل را تشخیص داده و آن را رفع کنید. از جمله دلایل پنالتی شدن سایت ها، ابتدا استفاده و ساخت بک لینک نامناسب و دوم در نظر نگرفتن مسائل امنیتی سایت ها است. پیشنهاد می شود در ابتدا این دو مورد را مورد بررسی قرار دهید؛ در صورتی که مشکلی وجود نداشت، به سراغ بقیه موارد بروید. شما می توانید برای حل مشکل بک لینک های اسپم، از روش دیسوو (Disavow) استفاده کنید. برای رفع بک لینک های اسپم به مطلب حذف بک لینک های اسپم با ابزار Disavow مراجعه کنید.
- اگر علت پنالتی شدن سایتتان محتواهای بی کیفیت است، اقدام به جایگزینی آن با محتوای مفید و با ارزش کنید.
- اگر سایت دچار خطرهای امنیتی شده است، از اطلاعات آن بک آپ گیری کرده و سپس امنیت سایت را فراهم کنید.
نکته: اگر در قسمت سرچ کنسول، گوگل پیامی مبنی بر پنالتی شدن سایتتان داده بود، پس از رفع مشکل دکمه fix را فشار دهید تا گوگل با خبر شود.
2. اعتماد گوگل را جلب کنید
برای مدتی نقش سایت های معتبر و مفید را بازی کنید تا گوگل از پنالتی کردن سایتتان منصرف شود. برای مثال از محتواهای مناسب استفاده کنید، برای سایت خود مخاطب جمع آوری کنید و از لینک های با ارزش استفاده کنید. این گونه پس از مدتی از پنالتی گوگل خارج می شوید.
❔︎ سوالات متداول
پنالتی گوگل چیست؟
پنالتی گوگل در واقع مجازاتی است که از طرف گوگل برای یک سایت اعمال می شود و باعث کاهش یکباره رتبه و ورودی های آن سایت می شود.
دلایل پنالتی شدن سایت از طرف گوگل چیست؟
پنالتی گوگل می تواند به دلیل استفاده از تکنیک های سئو کلاه سیاه باشد که عبارتند از: دریافت بک لینک های اسپم، تولید محتوا بی کیفیت، استفاده غلط از اسکیماها، استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی، پنهان کردن لینک و محتوا در صفحات سایت و…
کلام آخر
در این مطلب به شما گفتیم که گوگل پنالتی چیست و شما را با علت های پنالتی شدن یک سایت توسط گوگل و روش های رفع آن آشنا کردیم. با توجه به مطالب بالا دریافتید، بهترین کار برای کسب رتبه و حفظ آن در گوگل، رعایت قوانین گوگل می باشد. بنابراین برای جلوگیری از پنالتی شدن و کاهش شدید و یک باره ورودی گوگل، با استفاده از تکنیک های مفید، اقدام به سئو و بهینه سازی سایت خود کنید.
پیشنهاد می کنیم محتوای ” سند باکس گوگل ” را حتما مطالعه کنید؛ گاهی کم شدن ورودی سایت و عدم نمایش آن در نتایج می تواند به علت قرار گرفتن در سندباکس باشد. در این مطلب بیشتر توضیح داده ایم.