طراحی سایت

هاست و دامنه چیست و چطور باید تهیه شود؟

زمان مطالعه: 7 دقیقه

افرادی که قصد طراحی سایت دارند، معمولا با دو مساله مواجه می‌شوند: خرید هاست و خرید دامنه سایت. اما هاست و دامنه چیست؟ برای طراحی سایت و داشتن آدرس اینترنتی، لازم است که شما برای خرید هاست و دامنه از یک شرکت میزبان معتبر اقدام کنید. زیرا موضوع مالکیت سرویس هاستینگ و سرویس دامنه (دامین)، بسیار مهم است. در این مقاله قصد داریم شما را با مفاهیم هاست و دامنه، بیشتر آشنا کنیم. پیش از پاسخ به سوال هاست و دامنه چیست ، در ادامه هر یک از مفاهیم هاست و دامنه را به‌صورت مجزا بررسی خواهیم کرد.

اما منظور از هاست چیست؟ برای یافتن پاسخ مناسب برای این سوال، همراه ما باشید.

هاست (Host) چیست؟

میزان فضای مشخصی است که می‌توان در آن انواع داده‌ها و اطلاعات را ذخیره کرد. به بیان دیگر فضایی است که اطلاعات سایت شما بر روی آن قرار می‌گیرد. این اطلاعات می‌تواند شامل صفحات وب‌سایت، تصاویر، فایل‌های CSS، جاوا اسکریپت و یا هر فایل دیگری باشد.

هاست چیست

هاست‌ها بر روی سرورهای خاصی نگهداری می‌شوند که بر اساس دو نوع سیستم عامل ویندوز و لینوکس کار می‌کنند. به تناسب نوع سیستم عامل و نوع زبان برنامه نویسی سایت، هاست‌ها به 2 دسته تقسیم می شوند:

  • هاست ویندوز: هاست ویندوز بر روی سرورهایی با سیستم عامل ویندوز، کاربرد دارد. در این باره باید توجه داشته باشید که هاست ویندوزی از زبان برنامه نویسی ASP پشتیبانی می‌کند.
  • هاست لینوکس: هاست لینوکس بر روی سرورهایی با سیستم عامل لینوکس، به کار گرفته می‌شوند. در این باره نیز، بدانید که هاست لینوکس از زبان برنامه نویسی php پشتیبانی می‌کند.

انواع هاست بر اساس نوع سرویس

هاست‌ها بر اساس نوع سرویس ارائه شده نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌‌شوند که عبارتند از:

هاست اشتراکی

در این سرویس، در یک سرور اختصاصی یا مجازی به تعداد مشخصی از کاربران، هاست ایجاد می‌شود که هر کدام از آنها به سایت خود دسترسی دارند. به بیان دیگر، منابع یک سرور، بین چندین وب سایت تقسیم می‌شود. تمام سرویس‌های با نام میزبانی وب یا هاست در اینترنت از نوع اشتراکی است، هاست اشتراکی از اقتصادی‌ترین روش‌های وب هاستینگ است. هرچند این سرویس امنیت نسبتا خوبی دارد، اما با توجه به وجود تعداد دیگری سایت در یک سرور، استفاده از این سرویس برای سایت‌های بسیار معتبر توصیه نمی‌شود.

سرور مجازی

از تقسیم کردن یک سرور اختصاصی به چند سرور، سرور مجازی یا vps شکل می‌گیرد. این سرویس، امنیت و گاهی سرعت بیشتری نسبت به هاست اشتراکی دارد. سرور مجازی برای وب‌سایت‌های پربازدید، مهم و سایت‌های نیازمند به امنیت بالا، توصیه می‌شود.

سرور اختصاصی

این نوع سرور به‌صورت انحصاری در اختیار کاربر قرار داده می‌شود. به عبارت دیگر، منابع و مدیریت سرور کاملا در اختیار یک کاربر است و به اشتراک گذاشته نمی‌شود و این به این معنی است که هیچ سایت دیگری در سرور شما آپلود نخواهد شد. به این ترتیب شما می توانید از تمام منابع سرور مانند سی‌پی‌یو، رم و هارد، به‌صورت شخصی استفاده کنید این سرویس بیشترین قدرت و امنیت را دارد اما هزینه آن نیز بسیار زیاد است و بیشتر برای وب‌سایت‌ها و پروژ‌ه های بزرگ استفاده می‌شود.

ویژگی‌های یک هاست خوب چیست؟

ویژگی‌های یک هاست خوب

در بخش‌های قبل با مفهوم هاست آشنا شدیم و انواع آن را شناختیم. اکنون می‌خواهیم این موضوع را بررسی کنیم که یک هاست خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد.

سرعت بالا

اولین و مهم ترین ویژگی هاست خوب این است که دارای سرعت خوبی باشد. می‌توانید چندین وب‌سایت را مورد ارزیابی قرار دهید و سرعت آن‌ها را بسنجید. حداقل سرعت برای بارگذاری سایت، 2 تا 5 است تا لودینگ آن به اتمام برسد. هر صفحه از وب‌سایت باید با سرعت بارگذاری شود.

منابع مناسب (RAM و CPU)

از دیگر ویژگی‌های یک هاستینگ خوب این است که منابع مناسب RAM  و CPU به کاربران خود ارائه دهد. در واقع وجود منابع مناسب (RAM  و CPU) از ویژگی‌های یک هاست خوب به‌شمار می‌رود.

اهمیت هارد سرور

مورد بعدی که باید به آن توجه کنید، هارد هاست است. هارد نیز در سرعت باز شدن صفحات سایت تاثیرگذار است. اگر هارد نامناسب داشته باشید قطعا سرعت باز شدن صفحات وبسایت کند خواهد بود.

امنیت

تامین امنیت از مهم‌ترین ویژگی‌های یک هاست خوب به‌شمار می‌رود. اگر یک شرکت امنیت بالایی برای کاربران خود فراهم نسازد، نمی‌تواند اعتماد آنان را جلب کند و میزبان خوبی باشد، بنابراین تمامی تلاش‌های مجموعه بی اثر خواهد بود.

بکاپ‌گیری‌ منظم از هاست

یک هاستینگ خوب باید از وب‌سایت شما در لایه های مختلف بکاپ‌گیری کند تا در مواقع مورد نیاز، بازیابی شوند. اما بهتر است تنها به این مورد اکتفا نکنید و در بازه‌های زمانی منظم از سرویس هاست، نسخه بکاپ تهیه کرده و روی هاست بکاپ ذخیره کنید.

پهنای باند مناسب

برای انتخاب پهنای باند، میزان انتقال داده (Data Transfer) سایت را مدنظر قرار دهید و در نظر داشته باشید که پهنای باند کافی، احتمال بروز قطعی (Down Time) را کاهش می‌دهد. به عنوان مثال وب‌سایتی با محتوای ویدیویی دارید و در کنار آن نیز فایل‌هایی را برای دانلود قرار داده‌اید، در این شرایط، به پهنای باند بالا نیاز خواهید داشت و باید طوری برنامه‌ریزی کنید که با اتمام پهنای باند، وبسایت شما Down (داون) نشود.

فضای مناسب

داشتن فضا یا ظرفیت لازم، از دیگر ویژگی‌های هاست خوب است. تصور غلطی در میان کاربران رایج شده است که اگر به فضای بیشتری نیاز دارید باید هزینه بیشتری نیز پرداخت کنید. بنابراین اغلب کاربران تصور می‌کنند هاستی خوب است که تنها فضای زیادی داشته باشد. در صورتی که این دیدگاه کاملا غلط است. فضای هاست، تنها برای نگهداری فایل‌های مربوط به وب‌سایت مورد استفاده قرار می‌گیرد در کنار این فضا باید منابع مورد نیاز سایت نیز تامین شود.

تا اینجا با مفهوم هاست آشنا شدیم و ویژگی‌های یک هاست خوب را بررسی کردیم. اما دامنه چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟

دامنه (Domain) چیست؟

دامنه، نامی است که وب‌سایت از طریق آن قابل دستیابی خواهد بود. به عبارت دیگر، دامنه، آدرس وب‌سایت است. همان عبارتی که مخاطبان برای مشاهده سایت، آن را در نوار مرورگر خود وارد می‌کنند.  به‌طور کلی دامنه از دو بخش نام و پسوند تشکیل می‌شود.

دامنه چیست

پسوند

پسوندهایی مجاز و معتبر شمرده می‌شوند كه توسط كمیته مخصوص تایید و تصویب پسوندها یعنی ICANN تایید شده باشند. این پسوندها از نظر فنی Top Level Domain یا به اختصار TLD هستند كه می توان آنها را در3 دسته كلی به ترتیب زیر تقسیم بندی نمود:

پسوندهای عمومی (gTLD)

این پسوند ها برای ثبت و استفاده عموم و هر نوع كاربری مجاز (قانونی) قابل استفاده می باشند. از جمله این پسوندها می‌توان به  .com , .net , .org و… اشاره کرد.

پسوندهای اختصاصی (ویژه)

فعالیت بر روی این پسوندها باید از قوانین خاصی تبعیت کند. در واقع افراد و سازمان‌هایی با مشخصات و فعالیت‌های خاص می‌توانند بر روی این پسوندها اقدام به ثبت دامنه کنند. هنگام ثبت و در مدت استفاده از پسوندهای اختصاصی، رعایت قوانین خاص اجباری است. پسوندهایی مانند org.ir, co.ir و… نمونه‌هایی از این نوع پسوندها به‌حساب می‌آیند.

پسوندهای ملی/كشوری (ccTLD)

علاوه بر پسوندهای عمومی و خاص، كشورهای مختلف نیز می توانند اقدام به درخواست پسوند با كد اختصاری كشور خود، که کدی است دو حرفی، (مانند ir برای ایران) داشته باشند. اداره این پسوندها، قوانین و نحوه تخصیص آنها در اختیار دولت ها یا مراكز معرفی شده توسط مراجع رسمی هر كشور است.

نام

پس از انتخاب پسوند، انتخاب نام دامنه مهمترین قسمت تشكیل دهنده آدرس یك وب سایت است. این نام از تركیب 3 الی 64 حرف، عدد یا خط تیره (بدون فاصله) تشكیل می‌شود. نام دامنه همان نام سایت است و پسوند دامنه بیانگر نوع سایت خواهد بود.

فرق هاست و دامنه چیست ؟

هاست و دامنه با وجود عملکرد متمایز و مستقل، کاملا به هم پیوسته‌اند و وجود یکی بدون دیگری کاملا بی معناست. در ادامه راجع به عملکرد متفاوت و در عین حال، پیوسته این دو مفهوم بیشتر توضیح خواهیم داد.

هاست يا همان ميزبان فضاي اينترنتي، مكاني است كه كاربران قادر‌ند تمام متن‌ها، اسکریپت‌ها، عکس‌ها، فیلم‌ها و دیگر اطلاعاتی که برای ایجاد یک سایت مورد نیاز است، بر روی آن نگهداري کنند. اما، دامنه‌ها یک سری علائم اینترنتی به‌شمار می‌‌روند که به مرورگرهای وب می‌گوید برای یافتن اطلاعات باید تا کجا جستجو کنند. با وجود اینکه این دو مفهوم کاملا از هم مستقل‌اند، اما به هم پیوسته و بسیا نزدیک هستند. هنگامی که کاربر نام دامنه را در مرورگر وارد می‌کند، اطلاعات وب‌سایت به نمایش در خواهد آمد. بدون دامنه، کاربر برای یافتن مکان داده‌ها بر روی اینترنت با مشکل مواجه می‌شود و بدون میزبانی وب، هیچ وب‌سایتی برای نمایش وجود ندارد.

فرق هاست و دامنه

ضرورت خرید هاست و دامنه معتبر

در هر کسب‌وکار، یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها به حداکثر رساندن میزان سود است. انتخاب یک وب میزبان اشتباه می‌تواند تاثیرات منفی زیادی بر میزان درآمد داشته باشد و مشکلات زیادی ایجاد کند. در ادامه به تعدادی از این مشکلات که به‌دلیل بی‌توجهی به تامین هاست و دامنه از منابع معتبر ایجاد شده‌اند، اشاره می‌کنیم.

از دست دادن سود

اگر سایت شما خراب شود، مشتریان شما قادر نخواهند بود که پست‌ها و وبلاگ شما را ببینند یا درباره محصولات و خدمات شما مطالب جدیدی بخوانند. در صورتی که شما میزبان یک فروشگاه آنلاین باشید، وضع بدتر خواهد بود چون درآمد زیادی را از دست خواهید داد. حتی اگر ضرر شما خیلی هم زیاد نباشد، اما باز هم از دست دادن سود به‌حساب می‌آید.

اثر منفی در سئو سایت

هدف شما در بازاریابی محتوا، کسب رتبه بالا درنتایج جستجو است. به‌این ترتیب، مشتریان می‌توانند شما را به راحتی پیدا کنند. اگر سایت شما هنگامی که موتور جستجو برای مشاهده آن تلاش می‌کند، خراب باشد، جایگاه و رتبه شما تحت تاثیر این موضوع قرار می‌گیرد.

حملات امنیتی و مخرب

هرچند راه حلی کامل و بی‌نقص برای حفاظت از وب‌سایت‌ شما وجود ندارد. اما یک شرکت وب میزبان معتبر، اطلاعات شما را برای یک سرور از راه دور پشتیبانی می‌کند و امکان بازیابی وب‌سایت را در وضعیتی که سایت شما هک شده باشد، فراهم می‌کند. همچنین آن‌ها به شما برای مسائل پشتیبانی، حفاظتی و امنیتی بصورت 24 ساعته کمک خواهند کرد.

سخن پایانی

در این نوشتار، دانستیم که هاست و دامنه چیست . همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، هاست، در واقع یک فضای میزبانی در اینترنت است که توسط نرم افزارهای نصب بر روی آن، می‌توانید فایل‌ها و برنامه‌های خود را بر روی آن قرار دهید. سپس توسط دامنه به این فایل‌ها و برنامه‌ها آدرس‌دهی کنید.  به بیان دیگر، «در پاسخ به سوال هاست و دامنه چیست؟» می‌توان گفت: هاست، بخشی از یک سیستم (سرور یا کامپیوتر) همیشه روشن و متصل به اینترنت است که ممکن است هرجایی از دنیا قرار گرفته باشد. بنابراین هرکس که آدرس سایت شما را وارد کند، توسط دامنه به آن سرور آدرس‌دهی می‌شود تا فایل‌ها از روی آن بارگذاری شده و برای کاربر یا مخاطب ارسال شوند. با این توضیحات احتمالا تا الان به‌خوبی متوجه شده‌اید که هاست و دامنه چیست و چرا حائز اهمیت است. در این مطلب ضمن پاسخ به سوال «هاست و دامنه چیست ؟»، تفاوت این دو، انواع هاست و دامنه، و همچنین ضرورت خرید هاست و دامنه معتبر نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *