طراحی سایت

DNS پویا یا DDNS چیست؛ مزایا و نحوه کار آن

جهت اینکه بدانیم Ddns چیست،  در ابتدا باید با مفهوم DNS آشنا شویم. سرویس DNS (سیستم نام دامنه) در واقع برای تبدیل آدرس‌های IP به نام دامنه ساده و به یاد ماندنی استفاده می‌شود. بطور ساده، برای اینکه بدانیم Ddns چیست فرض کنید می‌خواهیم یک سرور برای میزبانی وب‌سایت یا دسترسی به دوربین مداربسته اجرا کنیم که از هر مکانی در اینترنت در دسترس است و آدرس IP آن داینامیک و قابل تغییر ‌باشد و توسط سرور DHCP ارائه ‌شود، در این حالت باید از سرویس DDNS (سیستم نام دامنه پویا) استفاده کنیم. در این مقاله به شما خواهیم گفت Ddns یا dns پویا چیست و چگونه کار خواهد کرد و در ادامه با نحوه کار و مزایای آن آشنا خواهیم شد.

  dns چیست؟

ddns چیست - Dns چیست

هنگام خرید ‌هاست و ثبت دامنه بین‌المللی یا ثبت دامنه IR، از شرکت هاستینگ، با مفهوم DNS بسیار مواجه می‌شویم. در ادامه توضیح خواهیم داد که DNS چیست.برای آن که بدانیم دامنه چیست بطور خلاصه می‌توان گفت نام دامنه در واقع، همان آدرس وب‌سایت شماست که افراد برای بازدید از وب‌سایت شما در نوار URL مرورگر تایپ می‌کنند. به زبان ساده، اگر وب‌سایت شما را یک خانه در نظر بگیریم، نام دامنه شما به منزله آدرس آن خواهد بود. سرویس DNS (سیستم نام دامنه) برای تبدیل آدرس‌های IP به نام دامنه استفاده می‌شود. این بدان معناست که نیازی به یادآوری آدرس‌های پیچیده ۶۲.۱۲۱.۱۲۸.۱۳ نیست، به‌جای آن می‌توان از نام دامنه (بطور مثال webramz.com) استفاده نمود که بسیار ساده‌تر است. تبدیل نام دامنه به IP و برعکس توسط سرور DNS انجام می‌شود.

زمانی که URL خاصی را در مرورگر خود تایپ می‌کنید، مرورگر شما آن نام دامنه را در DNS جستجو می‌کند. به عنوان مثال، اگر www.webramz.com را در مرورگر خود تایپ کنید، مرورگر شما از DNS سرور، آدرس IP سرور وب‌رمز را می‌خواهد. DNS آدرس IP اختصاص داده شده به نام دامنه  (۷۴.۱۲۵.۲۳۹.۳۵) را برمی‌گرداند. سپس مرورگر شما به سرور مربوط به آدرس IP متصل می‌شود.

مفهوم DNS مخصوصا در مفاهیم سرور‌ مجازی و سرور اختصاصی کاربرد دارد. برای اطلاع از این مفاهیم به مقالات سرور چیست و VPS چیست مراجعه نمایید.

تفاوت ip استاتیک و ip داینامیک چیست؟

ddns چیست - تفاوت ip استاتیک و ip داینامیک

آدرس پروتکل اینترنت یا همان IP، شماره منحصر به فردی است که به هر دستگاه در شبکه اختصاص داده شده است. همانطور که یک آدرس خیابان تعیین می‌کند که یک نامه به کجا تحویل شود، یک آدرس IP نیز کامپیوترها را در اینترنت مشخص می‌کند. دستگاه‌های شبکه از آدرس IP برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کنند.

وقتی به دستگاه آدرس IP ثابت اختصاص داده می‌شود، آن آدرس تغییر نمی‌کند. اما اکثر دستگاه‌ها زمانی که که به شبکه متصل می‌شوند، از آدرس IP پویا (داینامیک) استفاده می‌کنند و با گذشت زمان ای‌پی‌ها تغییر می‌کنند. معمولا این IP‌ها توسط DHCP اختصاص داده می‌شوند.

dhcp چیست؟

ddns چیست - dhcp چیست

DHCP یک پروتکل مدیریت شبکه است که برای اتوماتیک کردن فرآیند پیکربندی دستگاه‌ها در شبکه‌های IP استفاده می‌شود، بنابراین به آن‌ها امکان می‌دهد از خدمات شبکه مانند DNS، NTP و هر پروتکل ارتباطی مبتنی بر UDP یا TCP استفاده کنند. یک سرور DHCP به صورت پویا یک آدرس IP و سایر پارامترهای پیکربندی شبکه را به دستگاه‌های کامپیوتری در شبکه اختصاص می‌دهد تا بتواند با سایر شبکه‌های IP ارتباط برقرار کنند.

ddns چیست؟

حال که با مفاهیم پایه آشنا شدیم، در این قسمت خواهیم دید که Ddns یا DNS پویا چیست. سیستم نام دامنه پویا یا Ddns به ما این امکان را می‌دهد تا بتوانیم بر مشکلات مربوط به آدرس‌های IP پویا غلبه کنیم. درواقع Dynamic DNS سرویسی است که این امکان را می‌دهد تا بتوانیم از طریق شبکه اینترنت به شبکه‌هایی لوکال با IP پویا (که IP آنها دائما در حال تغییر هستند) و منابع موجود در آن شبکه محلی دسترسی پیدا کنیم. (بطور مثال منابعی نظیر یک وب سرور، وب‌کم یا رایانه شخصی هستند که نیاز به کنترل از راه دور دارند.)

بطور مثال، ارائه دهندگان کابل و DSL به طور مکرر آدرس IP خدمات مشتری خود را تغییر می‌دهند، که بدون دانستن اینکه آدرس IP در هر لحظه چیست، دسترسی از دنیای خارج به شبکه را عملا غیر ممکن می‌کند. لذا باید نرم‌افزار DDNS را روی یک روتر، وب‌کم یا رایانه نصب کنیم. در این صورت، زمانی که این نرم‌افزار تشخیص دهد که آدرس IP کابل یا مودم DSL تغییر کرده است، آدرس جدید را به ارائه دهنده خدمات DDNS اطلاع می‌دهد.

به‌عنوان مثالی دیگر، هر بار که به اینترنت متصل می‌شوید، یک آدرس IP موقت توسط ارائه دهنده خدمات اینترنت به دستگاه شما اختصاص می‌یابد. این آی‌پی تا زمان قطع ارتباط با اینترنت و یا ریستارت مودم ثابت می‌باشد. در صورت ریستارت مودم یا پس از قطعی، اگر در حال به‌روزرسانی وب‌سایت خود بوده باشید، به دلیل تغییر IP،  اطلاعات قبلی در دسترس نخواهند بود و نیاز به وارد کردن مجدد آن‌ها می‌باشد.

ddns چگونه کار می‌کند؟

ddns چیست - ddns چطور کار می کند

به طور ساده DDNS به روش زیر کار می‌کند:

سرویس گیرنده DDNS آدرس IP را برای تغییرات کنترل می‌کند. هنگامی‌که آدرس تغییر می‌کند (که در صورت داشتن آدرس IP پویا این تغییر را حتما خواهد داشت)، سرویس DDNS یا Dynamic DNS آدرس IP جدید شما را به‌روز می‌کند.

تصور کنید شما یک سرور دارید، به اینترنت متصل هستید و می‌خواهید سرویس خاصی را در آن به اشتراک بگذارید. این سرور به شبکه داخلی متصل می‌شود و از طریق روتر با اینترنت ارتباط برقرار می‌کند.

روتر، آدرس IP داخلی را احتمالاً از طریق DHCP به سرور ارائه می‌دهد. برای در دسترس قرار دادن آن در دنیای خارج از شبکه لوکال، باید انتقال پورت را انجام دهیم و از طریق آن، Port خارجی یا Portex  و آدرس IP خارجی یا IPex دریافت کنیم. اکنون سرویسی که می‌خواهید به اشتراک بگذارید با IPex و Portex قابل مشاهده است و افراد می‌توانند از طریق اینترنت از آن استفاده کنند. حال در نظر بگیرید که این IP پویا بوده و دائما تغییر می‌کند.

در این صورت ابتدا بایستی در یک شرکت ارائه دهنده Dynamic DNS ثبت نام کنید و نرم افزار سرویس گیرنده مربوطه را در سرور خود تنظیم کنید. در تنظیمات Dynamic DNS، یک نام ثابت به این سرور خواهیم داد. IPex را قرار داده و سپس تنظیم می‌کنیم که در روتر، به طور خودکار آن را به روز کند و داده‌ها را به سرور DNS ارسال کند.

تفاوت ddns و dns چیست؟

ddns چیست - تفاوت ddns و dns چیست

شباهت‌ها و تفاوت‌های بین DNS و DDNS به شرح زیر می‌باشند:

DNS ثابت است و این بدان معناست که برای دامنه خاصی ثابت باقی می‌ماند در حالی که تغییرات DdNS، ماهیت پویایی دارد و این بدان معنی است که آدرس IP خود را مرتباً تغییر می‌دهند. برای جلوگیری از مشکلات گفته شده، از DNS پویا استفاده می‌شود. با استفاده از این سیستم می‌توان به یک وب سرور یا وب‌سایت بدون توجه به داینامیک بودن IP آن، دسترسی داشت.

هر دو سیستم از پروتکل TCP / IP تشکیل شده‌اند. هر دو DNS و DDNS به این دلیل ایجاد شده‌اند که کاربران نمی‌توانند آدرس IP عددی وب‌سایت‌های مختلف را به خاطر بسپارند.

مزایای Ddns پویا

ddns چیست - مزایای Ddns پویا

همانطور که می‌بینید DDNS یک راه حل بسیار مناسب در زمان تغییرات دائمی‌آدرس IP است و دارای مزایای مختلفی است، اما اصلی‌ترین آن‌ها موارد زیر است:

قابلیت دسترسی

با استفاده از ِDdns، بدون نگرانی قادر خواهید بود به راحتی به وب‌سایت یا سرور خود دسترسی پیدا کنید. در صورتی که IP تغییر کند، فعالیت شما متوقف نخواهد شد.

ساده بودن

بطور کلی شما به مدیر شبکه نیاز ندارید که تنظیمات شما را بررسی و پیکربندی کند. اما در برخی موارد نیاز به تنظیم و کانفیگ خاص توسط شرکت ارائه‌دهنده می‌باشد.

اقتصادی

DDNS ارزان‌تر می‌باشد. در صورت داشتن آدرس‌های زیاد، مشکل تنظیمات آدرس IP نخواهید داشت و می‌توانید از آنها به طور همزمان استفاده کنید.
مزایای بسیار دیگری نیز وجود دارد. خوشبختانه می‌توانید سرویس رایگان DDNS را از ClouDNS نیز دریافت کنید.

Ddns مناسب چه کسانی است؟

ddns چیست - Ddns مناسب چه کسانی است

تصور کنید شماره تلفن‌ همراه هر کسی، بطور دائم و هر روز تغییر کند، در صورتی که تلفن شما این را بداند و با هر تغییر شماره تلفن شخص، شماره مخاطب شما را به طور خودکار در تلفن شما به روز می‌کند. در این صورت، ارتباط شما با دوستان‌تان هرگز قطع نخواهد شد.

این دقیقاً همانند عملکرد Dynamic DNS است که باعث می‌شود اتصال شما برای دسترسی از راه دور به دستگاه یا رایانه شما هرگز قطع نشود.

کلام آخر

در این مقاله سعی نمودیم تا یک توضیح ساده برای یک سرویس کاملاً کاربردی ارائه دهیم که به میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان کمک می‌کند تا در صورت تغییر IP همچنان با دستگاه‌های خود در ارتباط باشند. در صورت نیاز به تهیه و تنظیم این سرویس روی سرورها و سیستم‌های خود، می‌توانید از راهنمایی کارشناسان فنی و مجرب وب‌رمز استفاده نمایید.

برچسب ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *