خرید هاست یا میزبانی به عنوان یکی از اولین اقدامات جهت راهاندازی وبسایت شناخته میشود. هاست، دارای انواع مختلفی است که از میان آنها هاست لینوکس و ویندوز از محبوبترین سیستمهای میزبانی سایت هستند که قابلیتهای کاربردی زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهند. اگر سیستم عاملی که در هاست استفاده میشود، لینوکس یا زیرمجموعههای آن مانند Centos، Ubuntu، CloudLinux و … باشد به آن هاست لینوکس گفته میشود و اگر این سیستم عامل، ویندوز باشد به آن هاست ویندوز میگویند. انتخاب از این میان این دو هاست پرکاربرد، چالشی است که وبمسترها در هنگام انتخاب هاست مناسب برای سایت خود با آن روبهرو هستند. اما تفاوت هاست لینوکس با ویندوز چیست و کدام سیستم میزبانی سایت قابلیتهای بیشتری را در اختیار ما قرار میدهند؟ برای بررسی تفاوت هاست لینوکسی با ویندوزی باید آیتمهای مختلفی را با یکدیگر مقایسه کنیم تا بتوانیم به یک نتیجه جامع و کلی برسیم. به همین بهانه در ادامه این مطلب شما را با چندین تفاوت هاست لینوکس با ویندوز آشنا خواهیم کرد.
موارد استفاده از هاست
یکی از رایجترین دلایلی که افراد به دنبال هاست هستند، راهاندازی یک وبسایت ساده یا وبلاگ برای امو تجاری، خبری و… است؛ هاست لینوکس میتواند بهترین راهحل برای اینگونه افراد باشد زیرا بسیاری از سرورهای لینوکس به ابزارهای مانند cPanel یا Confixx مجهز هستند. این ابزارها به کاربران یک رابط وب برای نصب کردن پلتفرمهای میکرو بلاگینگ، پایگاههای داده، سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) و… را میدهد. اما سرورهای ویندوز معمولاً در شرکتهای بزرگ استفاده میشوند و یا ممکن است به عنوان سرور Sharepoint یا Exchange نیز استفاده شوند؛ بنابراین اگر میخواهید از نرمافزارهای گوناگون مایکروسافت استفاده کنید، بدون شک به هاست ویندوز نیاز دارید. لینوکس برای افراد باتجربهای که میدانند چگونه یک وب سرور Apache یا NGINX را پیکربندی کنند و برای توسعهدهندگانی که از Perl، PHP یا Python برای توسعه پایگاه داده MySQL استفاده میکنند، میتواند انتخاب مناسبی باشد. به طور کلی سایتهایی که در خانواده ASP.NET و مایکروسافت تولید شدهاند نیاز به هاست ویندوزی دارند و سایتهایی هم که با زبانهایی مثل PHPنوشته شدهاند نیاز به هاست لینوکسی دارند.
تفاوت رابط کاربری هاست لینوکسی و ویندوز
هم هاست ویندوزی و هم هاست لینوکسی یک کنترل پنل یا رابط کاربری را در اختیار مدیران سایتها و مدیریت هاست قرار میدهند تا برای اعمال تنظیمات مختلف مانند تغییرات دامنه، مدیریت فایلها، تعریف ایمیلهای مختلف و … نیاز به استفاده از کدهای مختلف نباشد. سه رابط کاربری cPanel ، DirectAdmin و Plesk در سالهای اخیر رایج شدهاند. در این بین کنترل پنل Plesk از همه جدیدتر است و امکانات بسیار بیشتری را به کاربران ارائه میدهد. بین دو گزینه دیگر هم معمولاً cPanel به دلیل وجود ابزارهای گرافیکی و مدیریتی بیشتر، ترجیح داده میشود. در این بین cPanel و DirectAdmin در هاست لینوکسی ارائه میشوند و Plesk هم در هر دو هاست ویندوزی و لینوکسی ارائه میشود. خوب است بدانید که به طور کلی، استفاده از cPanel برای مدیریت چندین دامنه بهتر است زیرا مدیریت فضای دیسک برای دامنههای مختلف از طریق یک هاست با استفاده از cPanel میتواند بسیار راحتتر باشد.
تفاوت پایگاههای داده (database ها) هاست لینوکس و ویندوز
همهی وبسرورها نیاز به یک پایگاه داده یا دیتابیس دارند تا بتوانند دادههای سایت را مدیریت کنند. سرورهایی که از لینوکس استفاده میکنند از دیتابیس MySQL و سرورهایی که از ویندوز استفاده میکنند از MsSQL یا همان Sql Server بهره میبرند. اگر با پایگاه داده و سرورهایی کار میکنید که مبتنی بر ویندوز هستند و یا باید با ویندوز تعامل داشته باشند، بنابراین هاست ویندوز میتواند گزینه مناسبتری برای شما باشد. با توجه به اینکه اکثر سایتهای مبتنی بر زبان برنامهنویسی PHP از MySQL به عنوان دیتابیس استفاده میکنند، در این سایتها بهتر است از یک هاست لینوکسی استفاده شود.
امنیت، قابلیت اطمینان و پشتیبانی فنی
هر شرکت ارائهدهنده هاست، موظف است تا از نظر امنیتی و مدیریتی به کاربران خود کمک کند و به آنها این اطمینان را بدهد که وبسایت ایمنی خواهند داشت، اما متأسفانه طبق نظرات بدست آمده مشخصشده است که سرورهای ویندوز با وجود تلاشهای بسیار زیادی که مایکروسافت در برابر ایمنی آنها از هک و آسیب داشته است، اما همچنان آسیبپذیر هستند. البته نمیتوان گفت که تمام هاستها و سیستمعاملها باید به طور دائم از خطر هک شدن در امان باشند زیرا خطر هک شدن برای هر سیستمعاملی ممکن است اتفاق بیفتد، اما هاست ویندوز در برابر هک و تهدیدات آسیبپذیرتر است و هاست لینوکس در برابر اینگونه خطرات پایداری بیشتری دارد. همچنین هاست ویندوز در مواجه با چندین کار به مشکل برمیخورد بنابراین ممکن است انتخاب مناسبی برای کارهای مهم تجاری نباشد. یکی دیگر از عوامل امنیتی که باید در نظر گرفته شود، سطح پایگاه داده و بسته نرمافزاری است. شما تا حد زیادی مسئول امنیت وبسایت خود هستید زیرا معمولاً نقطه حمله برای هکرها، سیستم مدیریت سایت و افرادی هستند که آن سایت را اداره میکنند؛ بنابراین داشتن رمزهای عبور قابلاطمینان بسیار ضروری است. در واقع پشتیبانی فنی به این بستگی دارد که شما چه نوع هاستی را برای سایت خود انتخاب میکنید. برای همین است که انتخاب هاست مناسب میتواند برای هر دارنده وب سایتی ضروری باشد. البته علاوه بر امنیت سرور، امنیت وبسایت نیز مسئلهای مهم و مجزا است. آمارهای رسمی در سالهای اخیر نشان میدهند که آسیبپذیرترین CMS در بین CMSهای پر کاربرد وردپرس میباشد.
معرفی بهترین cms سال جدید
قابلیت سفارشیسازی لینوکس در مقابل ویندوز
یکی دیگر از تفاوتهای مهم بین هاست لینوکس و ویندوز قابلیت سفارشیسازی آنهاست. در هاست لینوکس قابلیت شخصیسازی زیادی وجود دارد که میتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. همچنین پلتفرمهایی مانند جوملا، وردپرس، دروپال و… همگی برای لینوکس ساخته شدهاند. اگرچه این پلتفرمها میتوانند بر روی سرورهای ویندوز کار کنند اما برای انجام این کار با سختی بیشتری نسبت به لینوکس روبهرو میشوید.
مقایسه هزینههای هاست ویندوز و لینوکس
هنگام مقایسه کردن هزینههای هاست لینوکس و ویندوز میتوان گفت لینوکس در پیشی گرفتن از ویندوز برنده است. از آنجایی که هاست لینوکس یک منبع باز به شمار میرود، بنابراین میتواند گزینه مقرونبهصرفه تری باشد زیرا شما زمانی که هاست لینوکس را دریافت میکنید تنها باید هزینه سختافزار و خدمات آن را پرداخت کنید و بعد از آن دیگر نیاز به پرداخت هزینههای جانبی ندارید. همچنین لینوکس نیازی به بهروزرسانیهای مداوم ندارد و نگهداری از آن نسبت به هاست ویندوز آسانتر است بنابراین سرورهایی که از آن استفاده میکنند معمولاً هزینه کمتری دارند.
جمع بندی
در پایان میتوان گفت لینوکس و ویندوز هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند، بنابراین به شما پیشنهاد میشود هنگامیکه میخواهید هاست موردنظر خود را انتخاب کنید به تمام جزئیات آن توجه کنید زیرا در نهایت تصمیمگیری درباره اینکه کدام یک از این هاستها میتوانند برای شما بهتر باشند به نظر شما بستگی دارد. همچنین درک کردن اینکه چه ویژگیهایی برای شما اهمیت دارد یا چگونه هاستهای لینوکس و ویندوز میتوانند در دستیابی به اهداف شما کمک کند باعث میشود تا از جستجو کردن زیاد در گوگل و مواجه شدن با نظرات مختلف جلوگیری کنید.