طراحی سایت

سایت مپ چیست و چه تاثیری بر سئوسایت دارد؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه

از مهم‌ترین مراحلی که باید برای بهبود سئوسایت و بهینه سازی محتوا، انجام شود، ثبت sitemap (نقشه سایت) در گوگل است. گوگل با مشاهده سایت مپ، بهتر می‌تواند موضوع اصلی وب ‌سایت را درک کند و این امر به بهبود سئوسایت کمک قابل توجهی می‌کند. اما سایت مپ چیست؟ چگونه نقشه سایت بسازیم؟ اگر شما هم به دنبال پاسخ به این سوالات، درک دقیق و درست سایت مپ و اهمیت آن در سئوسایت هستید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

سایت مپ چیست؟

سایت مپ، فایلی است که به‌وسیله آن، لیست کلیه صفحات وب ‌سایت، به موتورهای جستجو معرفی می‌شود. در واقع، ساختار صفحات وب ‌سایت، به‌وسیله سایت مپ در اختیار موتورهای جستجو قرار می‌گیرد. شاید بهترین پاسخ برای سوال سایت مپ چیست، این باشد که، سایت مپ، نوعی نقشه راه برای وب ‌سایت است و به موتور جستجوی گوگل این امکان را می‌دهد که صفحات مهم سایت شما را شناسایی کند.

سایت مپ چیست

هدف از ایجاد سایت مپ چیست؟

همه می‌دانیم هدف از ایجاد یک وب ‌سایت، نمایش محتوای درون آن به مخاطبین هدف است، این هدف نیز تنها زمانی محقق می‌شود که سایت و محتوای آن برای گوگل قابل خواندن باشد. موتورهای جستجوی گوگل، با خزش روزانه، صفحات وب‌ سایت را بررسی کرده و آن‌ها را قابل خواندن می‌کنند. سایت مپ برای موتورهای جستجو، فایل XML سایت است که ساختار کلی وب ‌سایت را نشان داده و باعث پیدا شدن صفحات موجود در سایت شما توسط ربات‌های جستجوگر می‌شود.

توجه به این نکته هم ضروری است که سایت‌ها بر اساس ساختار خود (ایستا و پویا)، می‌توانند یک نقشه سایت داشته باشند. البته نحوه ساخت سایت مپ، در سایت‌های پویا بسیار آسان‌تر است.

علت نیاز به سایت مپ چیست؟

علت نیاز به سایت مپ

وظیفه موتورهای جستجو مانند گوگل، نمایش دادن مرتبط‌ترین و نزدیک‌ترین نتیجه به کلمات یا عباراتی است که مخاطبان سرچ می‌کنند. برای انجام این کار آن‌ها از خزنده‌هایی برای خواندن، سازمان‌دهی و ایندکس کردن اطلاعات در فضای اینترنت استفاده می‌کنند. اما وظیفه گوگل سایت مپ چیست؟ فایل XML سایت مپ، کار خواندن محتوای سایت، سازماندهی و فهرست کردن مطالب را برای موتورهای جستجو راحت‌تر می‌کند. با طی شدن این فرایند، در نهایت شانس شما برای بهبود سئو سایت و کسب رتبه بالاتر از گوگل افزایش می‌یابد. بدون وجود یک سایت مپ درست و مناسب، ربات‌های گوگل ممکن است فکر کنند سایت شما حاوی محتوای تکراری و کپی شده است.

انواع سایت مپ چیست؟

نقشه وب ‌سایت را از لحاظ ساختاری می‌توان به چند دسته تقسیم کرد. اما مهم‌ترین آن‌ها که امروزه توسط اکثر وب‌‌ سایت‌‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، 2 نوع سایت مپ HTML و XML است. در ادامه به تعریف و بررسی این دو نوع سایت مپ خواهیم پرداخت.

سایت مپ HTML

این نقشه سایت به زبان نشانه گذاری ابرمتنی (Hypertext Markup Language) نوشته می‌شود. در واقع نقشه سایت  HTML حاوی اطلاعاتی درباره صفحات وب ‌سایت و موقعیت آن‌ها در سایت است. این نوع سایت مپ، به‌صورت دیداری در اختیار مخاطبین سایت قرار می‌گیرد و آنها می توانند به کمک سایت مپ HTML به قسمت‌های مختلف سایت دسترسی پیدا کرده و به‌صورت دقیق‌تر از مسیر و صفحات سایت آگاه شوند. علاوه‌براین به وسیله سایت مپ، صفحات به کمک لینک سازی داخلی به یکدیگر وصل می‌شوند و در نتیجه رتبه سایت در کلمات کلیدی اصلی بهبود پیدا می‌کند.

سایت مپ XML

سایت مپ ایکس ام ال

این سایت مپ به زبان نشانه‌گذاری قابل توسعه (Extensible Markup Language) نوشته شده است. سایت مپ XML تنها برای نشان دادن محتوای سایت به خزنده موتورهای جستجو مورد استفاده قرار می‌گیرد و کاربران سایت قادر به دیدن آن نیستند. در واقع هدف از طراحی و ساخت چنین نقشه‌ای، راهنمایی خزنده‌های موتور جستجوی گوگل است. شما با ایجاد نقشه سایت XML به خزنده‌ها اعلام می‌کنید وب ‌سایت شما چه تعداد صفحه دارد. همچنین هر تغییری که در صفحات وب ‌سایت صورت می‌گیرد یا هر نوع به‌روز رسانی داخل سایت از طریق این سایت مپ به گوگل اطلاع داده می‌شود. بنابراین گوگل به سرعت و بدون مشکل می‌تواند محتوای وب ‌سایت را بررسی کند و این اتفاق تاثیر مطلوبی روی سئوی سایت دارد.

مزایای سایت مپ XML چیست؟

در بخش قبل با سایت مپ XML آشنا شدیم و نحوه طراحی و ساخت آن را بررسی کردیم. در این بخش قصد داریم بدانیم مزایای این نوع سایت مپ چیست و چه اهمیتی دارد.

  • سایت مپ XML به موتورهای جستجوی گوگل این پیغام را ارسال می‌‌کند که در سایت شما خزیده و محتواهای درون آن را ایندکس می‌کند.
  • نقشه سایت XML به موتورهای جستجوی گوگل اعلام می‌کند که محتوای قرار گرفته در سایت شما چیست و در چه زمینه‌ای است.
  • هر زمان که محتوایی درون وب سایت شما به روزرسانی شود، نقشه سایت XML به گوگل اطلاع رسانی خواهد کرد.
  • علاوه بر زمان به روز رسانی، فاصله زمانی میان Update ها و میزان تکرار آنها نیز به اطلاع موتورهای جستجوی google خواهد رسید.
  • شما می‌توانید میزان اهمیت محتوای هر صفحه را به کمک نقشه سایت XML مشخص کنید.
  • سایت مپ XML به ایندکس شدن صفحات Dynamic وب سایت شما کمک قابل توجهی خواهد کرد.
  • با داشتن یک sitemap مناسب، ضعف سایت در لینک سازی داخلی نیز تا حدودی از بین می‌رود.
  • نقشه سایت Xml به سایت‌های بسیار بزرگ، با محتوای زیاد، کمک می‌کند با سرعت و دقت بیشتری ایندکس شوند.
  • سایت مپ XML تمامی صفحات سایت شما را به گوگل نشان می‌دهد. این موضوع باعث می‌شود، حتی زمانی که ساختار سایت بسیار عمیق و پیچیده باشد نیز موتورهای جستجوی گوگل بتوانند خیلی سریع در آن خزیده و محتوای آن را بررسی کنند.

نقشه سایت XML چه فایل‌هایی را پشتیبانی می‌کند؟

موتور جستجوی گوگل می‌تواند پسوندهای متفاوتی را در هر نقشه سایت شناسایی کند. این موضوع بستگی به محتویات هر سایت دارد. شما با استفاده از نقشه سایت، کار را برای موتورهای جستجو راحت‌تر می‌کنید. نقشه سایت XML پسوندهای HTML، Video، Image، Mobile و News را پشتیبانی می‌کند.

اطلاعات سایت مپ چیست و شامل چه مواردی است؟

همان‌طور که بیان شد، در یک سایت مپ، اطلاعاتی نظیر موقعیت محتوا در سایت، اهمیت آن، نوع محتوا و تغییراتی که روی آن اعمال می‌شود، در اختیار موتورهای جستجو قرار می‌گیرد. در واقع یک نقشه سایت بایدشامل اطلاعاتی باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • هرکدام از صفحات وب ‌سایت، دقیقا در کدام قسمت آن قرار گرفته‌اند.
  • چه زمانی برای آخرین بار صفحات به‌روز رسانی شده‌اند.
  • فرایند اعمال تغییر روی صفحات سایت، هر چند وقت یک‌بار صورت می‌گیرد.
  • میزان اهمیت هر یک از صفحات وب‌سایت، در مقایسه با سایر صفحات، چگونه است.

اطلاعات سایت مپ

بهینه سازی فرایند ایندکس با استفاده از سایت مپ چیست؟

اکنون این سوال مطرح می‌شود که بهینه سازی نقشه سایت چیست و سایت مپ چه تاثیری روی سئو دارد؟ همان‌طور که گفتیم، در سایت مپ، تنها صفحاتی که از لحاظ سئو اهمیت دارند، ثبت می‌شوند. در واقع با استفاده از نقشه سایت، خزنده گوگل را به سمت صفحات مهم‌تر هدایت می‌کنیم. انجام این کار باعث می‌شود بودجه خزش یک وب‌سایت، درست و هوشمندانه به مصرف برسد. نکته‌ای که اهمیت دارد این است که، نقشه سایت باید از مواردی مانند: صفحات با url غیررسمی، صفحات با محتوای تکراری،  url هایی که با فیلتر سایت ایجاد می‌شوند، صفحاتی که noindex شده‌اند، صفحات ریدایرکت، 404 و خطاهای سرور، صفحات ثبت نام یا پرداخت و… خالی باشد.

همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که موتور جستجوی گوگل از سایت مپ، فقط برای شناسایی صفحات مهم سایت استفاده می‌کند. اما عدم ثبت یک url در نقشه سایت، لزوما به این معنی نیست که گوگل آن را ایندکس نمی‌کند. پیش‌تر هم اشاره کردیم با استفاده از گوگل سایت مپ، می‌توانید بودجه خزش سایت خود را به‌خوبی مدیریت کنید.

فهرست فعالیت‌های لازم برای سایت مپ چیست؟

  • فشرده سازی سایت مپ (در صورتی که حجم آن از 50 مگابایت بیشتر باشد)
  • استفاده از فایل سایت مپ داینامیک
  • ثبت آدرس سایت مپ در txt
  • ثبت سایت مپ در گوگل سرچ کنسول
  • ثبت صفحات مهم برای انجام سئو در سایت مپ
  • برطرف کردن خطاها و هشدارهای گوگل
  • بررسی صفحات exclude شده از ایندکس گوگل

و در انتها

نقشه سایت، راه را به موتورهای جستجو نشان می‌دهد تا بتوانند راحت‌تر و سریع‌تر مطالب وب سایت را ایندکس کنند. علاوه ‌بر این، می‌توان گفت یکی از بهترین و کارامدترین ابزارها برای ارائه داده به موتورهای جستجو، سایت مپ است. به طور کلی، با داشتن یک سایت مپ مناسب می‌توان سئوی سایت را بهبود بخشید و همچنین سرعت و امنیت ایندکس شدن صفحات را نیز افزایش داد.

در این مقاله سعی کردیم ضمن پاسخ به سوال سایت مپ چیست، مزایا، اهمیت و انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *