طراحی سایت

امنیت سایت را چطور تامین کنیم؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه

امروزه میلیون‌ها کاربر در سراسر دنیا از اینترنت استفاده می‌کنند. کاربری‌های متنوع این شبکه جهانی از عضویت در یک شبکه اجتماعی گرفته تا وب‌سایت‌های بزرگ بانکی، هر کدام نیاز به سطحی از امنیت برای حفاظت در فضای مجازی دارند. بسیاری از وب‌سایت‌ها به دلیل امنیت پایین مورد حمله هکرها قرار می‌گیرند. این حملات معمولا خسارت‌های جبران ناپذیری به‌دنبال دارد و گاهی هزینه‌های زیادی به مدیران وب‌سایت تحمیل می‌کند. نفوذهای صورت گرفته به وب‌سایت‌ها معمولا به‌دلیل مشکلات امنیتی سرورها و یا ضعف سیستم مدیریت محتوای سایت اتفاق می‌افتد. هکرها نیز با یافتن این مشکلات امنیتی و نفوذ به وب‌سایت، تغییرات مختلفی در محتوا و سیستم سایت ایجاد می‌کنند. بنابراین امنیت سایت از موارد پراهمیت در دنیای تکنولوژی محسوب می‌شود.

اگر قصد دارید ایمنی سایت خود را بالا ببرید، لازم است به نکات مهمی در زمینه تامین امنیت سایت، توجه کنید. به شما پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید. اما قبل از هر چیز لازم است بدانیم «امنیت سایت چیست» و شامل چه مواردی است.

امنیت سایت چیست ؟

امنیت سایت چیست

به شرایطی که در آن سایت، باوجود خدمات رسانی معمول، بالاترین سطح امنیت و پایین‌ترین سطح آسیب‌پذیری را داشته باشد، امنیت وب‌سایت گفته می‌شود. به بیان دیگر امنیت وب‌سایت، به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که با انجام آن‌ها، ضریب امنیت سایت به حداکثر رسیده و امکان نفوذ به آن به حداقل می‌رسد. امنیت سایت، تابع بسیاری از موارد ازجمله: امنیت سرور، امنیت شبکه، امنیت اینترنت، امنیت نرم‌افزار، امنیت سیستم‌عامل و… است.

اهمیت امنیت سایت چیست؟

تا اینجا دانستیم، امنیت وب‌سایت از اهمیت زیادی برخوردار است و به عبارتی، موثرترین عامل ادامه فعالیت، اعتبار و ثبات یک سایت به‌شمار می‌رود. اهمیت امنیت سایت زمانی بیشتر مشخص می‌شود که وب‌سایت تحت حمله قرار گیرد. این نفوذها معمولا دو نتیجه به‌دنبال دارد:

  • اگر امنیت سایت به‌شکل صحیح تامین شده باشد، حمله ناموفق خواهد بود و وب‌سایت آسیبی نخواهد دید.
  • اگر موارد امنیتی به‌طور صحیح رعایت نشده باشد، سایت بسیار آسیب‌پذیر بوده و امکان نفوذ و هک آن وجود دارد.

البته باید به این نکته توجه کنیم که تعداد روش‌های هک و نفوذ در وب‌سایت‌ها بسیار گسترده است و مقابله با تمامی این حملات، نیازمند اقدامات و رسیدگی‌های دائمی است. بنابراین، حتی با وجود انجام و رعایت موارد امنیتی، هر وب‌سایت، مستعد دریافت حمله و در مقابل آن بسیار آسیب‌پذیر است.

در بخش‌های قبل با مفهوم امنیت سایت و همچنین اهمیت امنیت سایت آشنا شدیم. در ادامه روش‌های تامین امنیت سایت را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

روش‌های تامین امنیت سایت

همان‌طور که بیان شد، برای تامین امنیت سایت باید موارد متعددی را مورد توجه قرار داد. طراحی سایت، امنیت سرور، امنیت شبکه، امنیت اینترنت، امنیت سیستم عامل، امنیت نرم افزار و بسیاری از موارد دیگر. این‌ها نقش کلیدی در تامین زیرساخت امنیت سایت دارند. در ادامه روش‌های تامین امنیت وب‌سایت را بیان خواهیم کرد.

روش‌های تامین امنیت سایت

میزبانی وب‌سایت بر روی هاست امن

امنیت سایت به عوامل متعددی وابسته است که امنیت هاست نیز یکی از این موارد است. وجود بستر امن که سایت بر روی آن میزبانی می‌شود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. استفاده از سیستم‌های امنیتی شامل آنتی ویروس، آنتی اسپم، فایروال سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و…  نقش اساسی در برخورد با حملات ایفا می کند. بنابراین بهتر است هاست وب‌سایت را از منابع معتبر تهیه کنید.

استفاده از اینترنت امن و مطمئن

ارتباط اینترنتی بین سایت و کاربران برای ورود، ثبت نام و… باید تا جای ممکن امن، مطمئن و محدود شده باشد. استفاده از اینترنت عمومی که کنترل و محدودیت خاصی بر روی آن اعمال نشده، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. البته باید توجه کنید، حتی در صورت استفاده از اینترنت شخصی نیز باید اقدامات امنیتی مناسب جهت تامین اینترنت امن، صورت گیرد.

استفاده از سیستم‌عامل و نرم‌افزارهای معتبر و اصلی

کاملا واضح است که استفاده از سیستم‌عامل و نرم‌افزارهای اصلی، نقش قابل توجهی در تامین امنیت وب‌سایت دارند. این موضوع را در نظر داشته باشید که ممکن است در منابع و نسخه‌های غیراصلی، به قصد تخریب، سوء استفاده، تخریب و… تغییراتی در بخش‌هایی از نرم‌افزار ایجاد شده باشد. بنابراین سعی کنید همیشه از سیستم‌عامل‌ها و نرم‌افزارهای معتبر استفاده کنید. با انجام این کار، علاوه بر افزایش امنیت سایت، به حقوق تولید کننده هم احترام گذاشته‌اید و از محصولات اصلی استفاده کرده‌اید.

استفاده از معیارهای امنیتی قدرتمند، به‌روز و معتبر

کاربرد نرم‌افزارها و معیارهای امنیتی مانند یک آنتی‌ویروس و فایروال قدرتمند و اصل، از نکات اساسی حفظ امنیت وب‌سایت به‌شمار می‌رود. با تعریف و بررسی عملکرد فایروال و آنتی‌ویروس، که در ادامه خواهد آمد، می‌توان پی برد که بی‌توجهی به این موارد، بدون شک مشکلات امنیتی بسیاری ایجاد می‌کند.

فایروال، یک نرم‌افزار یا یک سخت‌افزار است که اجازه عبور یا عدم اجازه عبور به ترافیک عبوری از یک سیستم یا شبکه را (طبق قوانینی که در آن تعریف شده است)، می‌دهد یا نمی‌دهد. این سیستم، شبکه و یا کامپیوتر شخصی شما را در مقابل نفوذ مهاجمین، دسترسی‌های غیرمجاز، ترافیک‌های مخرب و حملات هکرها و… محافظت می‌کند. آنتی‌ویروس نیز نوعی نرم‌افزار است که برای جلوگیری، شناسایی، حذف کدهای مخرب و ویروس‌های کامپیوتری طراحی و ایجاد شده است.

دریافت سیستم مدیریت محتوا، قالب و افزونه‌های سایت تنها از منبع اصلی

در صورتی که سیستم مدیریت محتوا، قالب و افزونه‌های سایت از منابع غیراصلی و تقلبی تامین شود، ساختار فایل‌ها به‌راحتی قابل تغییر است و امکان ترکیب آن‌ها با بدافزار، اسپمر و… وجود دارد. بنابراین همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، هر فایلی که از منابع غیراصلی تامین شود، می‎‌تواند حاوی بدافزارها باشد. با رعایت این موضوع می‌توانید از بروز مشکل و تهدید امنیت سایت جلوگیری کنید.

استفاده از یک رمز عبور مطمئن و محافظت از آن

پسورد خوب، قدرتمند و قابل تایید، باید بیش از 8 کاراکتر داشته باشد، تلفیقی از حروف کوچک و بزرگ باشد، تا جای ممکن در آن از نام و شماره تلفن استفاده نشود و… پس از ساخت پسورد مطمئن، مورد دیگر، حافظت و مراقبت از آن است. اطلاعات حائز اهمیت و حساس را باید با اطمینان نگهداری کرد. سیستم‌هایی مانند Bit Locker و مشابه آن می‌توانند از اطلاعات ما مراقبت کنند. رمز عبور را نیز باید در دوره‌های زمانی مشخص (مثلا هر ماه) تغییر داد تا در برابر حملات brute force محافظت شود.

تعیین سطح دسترسی مناسب

سطح دسترسی، به‌خصوص برای فایل‌های محتوی اطلاعات کلیدی بسیار ضروری است. مثلا برای اطلاعات دیتابیس باید سطحی از دسترسی را تعریف کرد که تنها وب سرور و صاحب فایل بتوانند اطلاعات داخل فایل گانفیک را بخوانند و غیر از این، به هیچ شکل قابل دسترسی نباشد. برای فایل‌ها و دایرکتوری‌های دیگر نیز باید سطح دسترسی معقول و استاندارد تعیین کرده و از دادن دسترسی سطح بالا خودداری کرد.

محافظت از وب‌سایت در برابر اسپمرها

روبات‌های اسپمر با جستجو در سایت‌ها و یافتن نقاط ضعف آن‌ها، اقدام به حملات اسپم می‌کنند. اگر اصول امنیت و محافظت از سایت به‌درستی صورت نگرفته باشد، احتمال دارد که با ایجاد اختلال در سرور، شرکت میزبان سایت به شما معترض شود و همچنین از منابع متعدد ابیوز (سوءاستفاده هکرها و سرقت اطلاعات) دریافت کنید. البته با یک اقدام ساده و استفاده از سیستم محافظت CAPTCHA می توانید از بروز مشکلات امنیتی اسپمرها جلوگیری کنید.

تعیین محدودیت برای دسترسی و مشاهده

با اعمال محدودیت‌های دسترسی، امنیت سایت تا حد چشم‌گیری بهبود پیدا می‌کند. مثلا با تعریف IP می‌توان از مشاهده مسیر یا فایلی خاص توسط اشخاص غیر جلوگیری کرد. به این صورت که به سرور گفته می‌شود اگر IP کاربر با مقادیر تعریف شده متفاوت باشد، پیغام forbidden یا access denied را نمایش دهد.

محافظت از مسیر ورود به مدیریت سایت

همان‌طور که در ابتدای بحث گفته شد، تامین امنیت سایت، به‌شکل 100 درصد، ممکن نیست. اما با انجام و رعایت موارد حفاظتی، می‌توان مشکلات امنیتی را به میزان قابل توجهی کاهش داد. مثلا پیشنهاد می‌شود از قابلیت محافظت از مسیر ورود به مدیریت سایت استفاده کنید. مثلا اگر نام کاربری و رمز عبور وب‌سایت شما به دست هکرها افتاده باشد، با انجام این کار می‌توانید مانع مشاهده مسیر مدیریت توسط هکرها شوید. انجام این کار در کمک به تامین امنیت سایت موثر است.

پیگیری مشکلات امنیتی و به‌روزرسانی امنیتی توسط مدیر سایت

مدیر وب‌سایت همیشه باید آخرین اخبار و رویدادهایی که در ارتباط مستقیم با امنیت سایت هستند، را پیگیری و رصد کند. هر شرکتی که اقدام به تولید محصولی می‌کند، زمانی که باگ امنیتی (خطا و نقص نرم‌افزار) آن محصول پیدا می‌شود، وظیفه دارد فورا پچ امنیتی (راهکار و اصلاحیه‌های امنیتی) را برای رفع مشکل ارائه کند. در اینجا، هوشیاری و اطلاع فوری از مشکل و رفع سریع باگ، از ایجاد خطرات امنیتی در وب‌سایت جلوگیری می‌کند.

پروتکل امن SSL

گواهینامه SSL

گواهی امنیتی SSL، اطلاعات ورودی و خروجی را با الگوریتم بسیار پیچیده‌ای رمزنگاری کرده و از شنود و ذزدیده شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. بنابراین در صورت استفاده کاربر یا مدیر سایت از اینترنت ناامن نیز مشکلی ایجاد نمی‌شود. در این شرایط حتی اگر هکرها به اطلاعات وب‌سایت نیز دسترسی پیدا کنند با داده‌های رمزنگاری شده‌ای روبه‌رو می‌شوند که به هیچ وجه قابل بهره‌برداری نخواهد بود. بنابراین یکی از بهترین راهکارها برای حفظ امنیت اطلاعات کاربران و مدیران، راه‌اندازی و استفاده از این گواهینامه بر روی وب‌سایت است.

و در انتها…

همان‌طور که بیان شد، یک وب‌سایت زمانی می‌تواند اعتبار داشته باشد و به فعالیت ادامه دهد، که امنیت آن تامین شود. امروزه بسیاری از سایت‌ها به جهت پایین بودن امنیت، مورد حمله هکرها قرار می‌گیرند. نفوذ و حمله به وب‌سایت، چهره آن را تغییر می‌دهد و خسارت‌های جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد. حفظ امنیت سایت نیز، به فاکتورهای زیادی بستگی دارد تا بتواند امکان نفوذ به سایت را به حداقل برساند.

در این مقاله مفهوم امنیت سایت، اهمیت حفاظت از آن و همچنین انواع امنیت سایت را مورد بررسی و مطالعه قرار دادیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *