کلمه دینامیک یعنی متحرک و پویا .کلمه داینامیک در بسیاری از علوم استفاده میشود. وب سایت به لحاظ نوع مدیریت مطالب با دو متد متفاوت ساخته میشوند.
سایت ایستا: وب سایت ایستا از چند صفحه html تهیه شده است. مطالب این سایتها ثابت هستند و برای تغییر اطلاعات سایت کاربر باید html یاد گرفته باشند. مدیریت این سایتها خیلی سخت است. بنابر به مشکلاتی که سایت ایستا دارد به ندرت کسی سایت ایستا درخواست میکند.
سایت داینامیک چیست؟
سایت دینامیک یا پویا: تقریبا امروزه وب سایتها دینامیک هستند. وب سایت داینامیک یعنی محتویات سایت براساس زمان ، کار و … تغییر میکند. مثلا همه سایتهایی که دارای سیستم ثبت نام هستند. سایتهای خبری، سایتهای آموزشی، فروشگاههای اینترنتی و … به صورت دینامیک ساخته میشوند. اکثر وب سایتهای داینامیک به یک بانک اطلاعاتی وصل میشوند. بانک اطلاعاتی یک سیستم منظم و اصولی برای نگهداری اطلاعات است.
برای مثال برای نگهداری اطلاعات کارمندان یک شرکت را بدانید یا اینکه براساس مشخصات ذخیره کند و هر وقت که خواستید این اطلاعات را تغییر بدهید و یا اینکه براساس مشخصات کارمندان یک سیستم آماری بسازید. مثلا از این بانک اطلاعات بخوایید لیست کارمندان متاهل را براتون نمایش بدهد. وب سایت داینامیک یک بخش مدیریت هم ساخته میشود تا کاربر بتواند خیلی راحت اطلاعات سایت را تغییر بدهد. تغییر و یا اضافه و حذف کردن اطلاعات یک سایت داینامیک خیلی آسان است.
انواع وبسایت داینامیک
در نسل جدید وبسایتها، کمتر کسی سراغ سایتهای استاتیک میرود. با افزایش تمرکز روی سایتهای داینامیک، متخصصین طراحی سایت، همه به سمت یادگیری و طراحی این نوع سایتها رفتند. در حال حاضر برای طراحی وبسایتهای داینامیک به دو صورت میتوان اقدام کرد. سایتهای داینامیک را هم میتوان با کد نویسی اختصاصی از صفر نوشت و هم میتوان با استفاده از CMSهای مختلف، آن را توسعه داد. در ادامه به بررسی این دو نوع سایتها میپردازیم.
طراحی وبسایت داینامیک به صورت اختصاصی
در این مدل طراحی سایت، کافرما باید تمام نیازهای خود که سایت باید برطرف کند را به تیم طراحی سایت اعلام کند. تیم طراحی سایت با بررسی نیازهای کارفرما و منابع موجود، اقدام به برنامهریزی برای طراحی سایت میکند. در طراحی اختصاصی باید همهچیز از اول نوشته و طراحی شود و هیچ بخشی از سایت از پیش آماده نیست. به همین علت معمولا هزینه طراحی ساخت اختصاصی بالاتر است. با توجه به اینکه طراحی اختصاصی زمان زیادی از تیم طراحی سایت میگیرد، باید کارفرما نیازهای خود را بهطور دقیق اعلام کند تا با برنامهریزی دقیق، سرعت کار بالا رود. این نوع از طراحی وبسایت داینامیک مزایا و معایبی دارد که در ادامه بیان خواهند شد.
مزایا
- توانایی پیادهسازی هر امکان و قابلیتی که مدنظر کارفرما باشد.
- باز بودن دست تیم طراحی برای هرگونه ادیت روی بخشهای مختلف سایت.
معایب
- مدت زمان زیادی باید برای طراحی سایت اختصاصی صرف شود.
- هزینه طراحی سایت اختصاصی معمولا بیشتر از طراحی سایت با CMS است.
- پیادهسازی امکانات در سایت اختصاصی دانش فنی زیادی لازم دارد.
- هر تیم به یک روش سایت طراحی میکند و ممکن است برای مراحل بعدی توسعه سایت با مشکل مواجه شویم.
طراحی وبسایت داینامیک با استفاده از CMS
یکی دیگر از انواع طراحی سایت داینامیک، طراحی با استفاده از CMS است. در این روش ابتدا باید کارفرما تمام نیازهای خود را به تیم طراحی سایت اعلام کند. تیم طراحی سایت بعد از بررسی نیازهای کارفرما، مناسبترین CMS برای کارفرما را انتخاب میکند و قابلیتهای درخواستی کارفرما را در آن CMS توسعه میدهد. CMS انتخابی ممکن است وردپرس، جوملا یا CMS توسعهیافته توسط تیم طراحی سایت باشد. این روش برای توسعه محدودتر از طراحی سایت اختصاصی است اما این محدودیت فقط برای سایتهایی با امکانات خیلی پیچیده مشهود است.
در واقع برای اکثر سایتهایی که این روزها در دنیای وب وجود دارند، این روش کاملا مناسب است. با توجه به اینکه این روش طراحی سایت داینامیک با استفاده از CMS نیاز به توسعه همهچیز از صفر ندارد، زمان کمتری از تیم طراحی سایت میگیرد و هزینه کمتری هم خواهد داشت. این روش هم مزایا و معایبی دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد.
مزایا
- سرعت پیادهسازی آن بالاست.
- توسعه آن راحتتر است.
- هزینه پیادهسازی کمتر است.
معایب
- محدودیت نسبت به روش اختصاصی
- بسته بودن دست تیم طراحی برای ادیت سایت بخاطر محدودیت برخی CMSها
- وجود این امکان که بعد از مدتی سایت پاسخگوی نیاز کاربران و کسبوکار نباشد و نیاز به طراحی سایت اختصاصی باشد.
تفاوت وبسایت داینامیک اختصاصی و CMS
سایتهای داینامیک اختصاصی و سایتهای داینامیکی که با استفاده از CMS طراحی میشوند تفاوتهایی با هم دارند. بهطور کلی زمانی که نیاز خیلی پیچیدهای نداریم و بازار هدفمان بیش از حد بزرگ نیست، طراحی سایت با استفاده از CMS از نظر مالی و زمانی بهصرفهتر است. در این روش میتوانیم با بررسی نیازهای سایت، بهترین CMS را انتخاب کنیم و امکانات مورد نیاز را روی آن توسعه دهیم. سایتهای اختصاصی برای زمانی مناسب هستند که قصد اجرای پروژهای با مخاطب زیاد داشته باشیم یا امکاناتی روی سایت نیاز داشته باشیم که نمیتوان آنها را روی CMS توسعه داد. در چنین شرایطی طراحی سایت اختصاصی یک گزینه منطقی است. برای طراحی سایت اختصاصی هم باید با اعلام نیازهای سایت و امکانات مورد نیاز، تکنولوژی مناسب سایت را انتخاب کرد و سایت را طبق همان تکنولوژی توسعه داد. در سایتهای داینامیک اختصاصی، با محدودیت کمتری مواجه هستیم و میتوانیم توقع پیادهسازی امکانات بیشتری نسبت به سایتهای با CMS داشته باشیم.
وب سایت داینامیک مبتنی برسیستمهای مدیریت محتوی یا cms
Cms در واقع یک نرم افزار آماده برای مدیریت اطلاعات سایت است. در این روش برنامه نویسی یک نرم افزار cms را برای شما به صورت سفارشی تغییر می دهد. حجم برنامه نویسی دراین روش بسیار کمتر است . بنابراین هزینه ساخت هم به مراتب کمتر است. معمولا مشکلات امنیتی نیز کمتر است. در حال حاضر اکثر طراحان سایت از cms های wordpress, joomla ,drupal , prestashop استفاده می کنند.
سیستم مدیریت محتوا (CMS)
سامانه مدیریت محتوا یا Content Management System، برنامهای است که با استفاده از بانک اطلاعاتی امکان ویرایش، انتشار، و مدیریت محتوا را – بدون نیاز به برنامهنویسی – فراهم میکند. در واقع سیستم مدیریت محتوا، یک برنامه نرم افزاری روی سرور است که به مدیر سایت اجازه میدهد تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی دوباره سایت، تغییر دهد. طراح اولیه سایت، یک بار سیستم محتوا را طراحی میکند و تعدادی قالب آماده برای صفحات طراحی کرده و آن را روی سایت شما نصب میکند. و حال شما به راحتی میتوانید صفحات دیگری را به آن کم یا اضافه یا ویرایش کنید.
با استفاده از CMS به سادگی هر امکانی را که بخواهید به سایت اضافه کنید. در واقع شرکتهای طراحی وب، سالها تجربه خود در راه اندازی وب سایتهای مختلف را در قالب یک نرم افزار CMS عرضه می کنند و شما میتوانید از امکانات آماده این سیستم ها نهایت استفاده را ببرید. با استفاده از CMS، وب سایت شما هر قدر هم که گسترده باشد، یک اپراتور ساده میتواند آن را به سادگی نگهداری و به روز کند. نیازی به پرداخت هزینه زیاد برای به روز رسانی توسط یک طراح وب حرفهای نخواهد بود. با توجه به اینکه قسمتهای مختلف یک نرم افزار CMS از قبل طراحی و آماده شده اند، راه اندازی سایتهای متکی به نرم افزار CMS معمولاً بسیار سریع تر از سایتهای ایستا (Static) صورت میپذیرد. در واقع بزرگترین مزیت CMS به طراحی سنتی در همین زمینه است. با استفاده از CMS، شما برای به روز رسانی وب سایت خود تنها به یک کامپیوتر متصل به اینترنت نیاز خواهید داشت و برای این کار از هیچ نرم افزار دیگری لازم نیست استفاده کنید.
در این روش نرم افزار مدیریت اطلاعات سایت از ابتدا تا انتها برنامه نویسی می شود. دراین روش احتمال وقوع اشتباه امنیتی بیشتر به همین دلیل دستمزد برنامه نویسی این نوع سایت ها بسیار بالاست و هرکس توان پرداختش را ندارد. خوبی این روش این است که همه چیز کاملا اختصاصی برنامه نویسی می شود. از ابتدا تا انتها کار توسط برنامه نویس انجام می شود. ساخت بانک اطلاعاتی صفحات مربوط به اضافه کردن اطلاعات حذف اطلاعات ویرایش اطلاعات امکانات جستجو و …
ویژگی های اصلی وب سایت داینامیک عبارتند از : طراحی وب سایت و ساختن سایت داینامیک نیاز به دانش برنامه نویسی و همچنین تخصص در امور امنیت و ارتقا و بروز رسانی برنامه cms دارد. امکانات پیشرفته و اتوماتیک مانند مدیریت مطالب و اخبار بطور نامحدود، مدیریت محصولات مقالات و کاتالوگ، آمار بازدیدها، مدیریت گالری، مدیریت نظرسنجی و…بسیاری از امکانات دیگر. در وب سایت داینامیک تعداد صفحات بخش ها منو و زیر منوها و… نامحدود است. مدیریت آسان و آنلاین و بروز رسانی آنی و بلافاصله وب سایت کلیه وب سایتهای داینامیک دارای پانل مدیریت ویژهای هستند که امور مدیریتی توسط آن به راحتی انجام شده و این امر مدیریت از هر مکان و هر زمانی را فراهم کرده و بروز رسانی وب سایت نیز بلافاصله است.
مزایای وب سایت داینامیک
مدیریت سایت خیلی آسان و نیاز به دانش فنی ندارد. شما می توانید اطلاعات سایت را بدون هیچ دانشی فنی اضافه و کم کنید و یا طلاعات ثبت شده را تغییر بدهید. امکانات مدیریت اطلاعات در سایت داینامیک بسیار زیاد می توانید با استفاده از بانک اطلاعاتی سایت داینامیک خود اطلاعات آماری بسیار دقیق و مهمی را به دست بیاورید.
سایتهای داینامیک نسبت به سایتهای استاتیک از مزایای زیادی برخوردار هستند. هر یک از این موارد ممکن است باعث شود انتخاب شما، یک وبسایت داینامیک باشد. در ادامه به توضیح مزایای سایت داینامیک خواهیم پرداخت.
راحت بودن آپدیت سایت
در سایتهای داینامیک، آپدیت کردن سایت و محتوا بسیار راحتتر از انجام این کار در وبسایتهای استاتیک است. این سایتها به یک Databse (پایگاه داده) متصل میشوند و این موضوع باعث میشود هرگونه بهروزرسانی در سایت راحت باشد. برای آپدیت محتوای صفحات در این سایتها معمولا نیاز به دانش فنی خاصی نیست و میتوان بهراحتی در محتوای صفحات تغییر ایجاد کرد.
تجربه کاربری بهتر
سایتهای داینامیک هرچند معمولا از نظر سرعتی، کندتر از سایتهای استاتیک هستند اما از نظر عملکردی در تجربه کاربری، قویتر عمل میکنند. پویا بودن این سایتها، باعث میشود خلق تجربه کاربری بهتر برای کاربران سادهتر باشد. در این سایتها میتوانیم با انجام تغییرات روی سایت و بررسی نتایج هر تغییر، تجربه کاربری با بهبود ببخشیم. ساده بودن تغییر و آپدیت صفحات در سایتهای داینامیک، کمک بسیاری به این موضوع میکند.
کمک به موتورهای جستجو
یکی از مواردی که در اکثر حوزهها برای موتورهای جستجو حائز اهمیت است، بهروز بودن سایت است. در سایتهای استاتیک با توجه به زحمات فراوانی که بهروز کردن سایت دارد؛ معمولا این اتفاق دیر به دیر رخ میدهد و بلعکس در سایتهای داینامیک، چون میتوانیم بهراحتی سایت را آپدیت کنیم، این اتفاق در فواصل زمانی کوتاهتری رخ میدهد. این آپدیت شدن منظم سایت، به موتورهای جستجو این سیگنال را میدهد که این سایت، در حیطه کاری خود فعالیت پویا و منظمی دارد و آپدیت میشود. اگر سئو سایت برای کسبوکاری اهمیت داشته باشد، قطعا وبسایت داینامیک بهترین انتخاب ممکن خواهد بود.
جذاب بودن برای کاربر
چون ایجاد تغییر و آپدیت کردن سایتهای داینامیک راحتتر است، کاربران ممکن است با هر بار سرزدن به یک سایت، محتوای جدیدتری مشاهده کنند. این موضوع باعث جذابیت سایت برای کاربران میشود و نرخ بازگشت کاربران به صفحه را بهبود میبخشد. در سایتهای استاتیک چون بهروزرسانی صفحات سختتر است، این اتفاق کمتر رخ میدهد. وفادار کردن کاربران با استفاده از سایتهای داینامیک راحتتر است.
هزینه سیستم مدیریت محتوا
سیستم های مدیریت محتوا هزینه طراحی بالاتیر نسبت به طرحی وب سایت استاتیک دارند، به دلیل اینکه طراحی سایت و ساختن سایت داینامیک نیاز به تولید و ویژه سازی سیستم دارد هزینه به مراتب بالاتر از طراحی وب سایت استاتیک دارد.
همچنین سیستم های مدیریت محتوا که به صورت پکیج عرضه می شوند، هزینه کمتری نسبت به طراحی اختصاصی دارند، زیرا در روش طراحی اختصاصی، برنامه نویس، طراح سایت، تحلیلگر و… مختص یک پروژه فعالیت می کنند و هزینه نیروی انسانی بالاتر و زمان طراحی بالاتری نسبت به سیستم مدیریت محتوا دارند. در مواقعی که سیستم های مدیریت محتوا امکانات مورد نیاز شما را نداشته باشند یا طرح خاصی که برمبنای ایده جدید ایجاد شده باشد مطرح باشد، طراحی اختصاصی توصیه می گردد. معمولا پروژه های بزرگ و سیستم هایی که کیفیت در آنها حرف اول را میزند به صورت اختصاصی طراحی می شوند.
طراحی سایت با وردپرس و ساخت وب سایت وردپرسی توسط سیتی سایت
جمعبندی
در این مطلب درباره سایتهای داینامیک، مزایای آن و نحوه توسعه این سایتها به صورت اختصاصی یا به کمک سیستمهای مدیریت محتوا صحبت کردیم. در دنیای امروز دیگر خبری از سایتهای استاتیک نیست و مخاطبان به دنبال سایتهای پویا هستند.