پایتون (Python) در چندین سال اخیر به یکی از زبانهای برنامه نویسی محبوب و پرطرفدار در سراسر دنیا تبدیل شده است که قابلیتهای کاربردی بسیاری را در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد. طراحی سایت با پایتون یکی از مهمترین قابلیتهای این زبان برنامه نویسی است که به توسعه دهندگان وب این امکان را میدهد تا به راحتی بتوانند یک وب سایت حرفهای راه اندازی کنند. یادگیری سریع و آسان به عنوان مهمترین مزیت استفاده از پایتون شناخته میشود و به همین دلیل در چندین سال اخیر توجه برنامه نویسان بسیاری را به خود جلب کرده است. جالب است بدانید که پایتون زبان برنامه نویسی وب سایتها و اپلیکیشنهای معروف بسیاری همچون گوگل، یوتیوب، یاهو، اینستاگرام، اسپاتیفای، دراپ باکس، ناسا، پینترست، موزیلا فایرفاکس و ردیت است. بنابراین استفاده از آن برای طراحی وب سایت و یا توسعه اپلیکیشن، انتخاب هوشمندانهای است که مزایای بسیاری را برای شما به همراه دارد. در ادامه این مطلب همه آنچه که باید درباره این زبان برنامه نویسی پرکاربرد بدانید را مورد بررسی قرار میدهیم و روش طراحی سایت با پایتون را نیز به شما آموزش خواهیم داد. با سیتی سایت همراه باشید.
پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟
پایتون یک زبان برنامه نویسی چندمنظوره و شی گرا است که در سال 1991 توسعه پیدا کرد و در حال حاضر یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی در میان برنامه نویسان مبتدی تا حرفهای است. پایتون در عین سادگی امکانات کاربردی بسیاری را در اختیار شما قرار میدهد و برخلاف CSS، HTML و جاوا اسکریپت میتوانید از آن علاوه بر توسعه وب سایت در امور دیگری همچون طراحی و توسعه نرم افزارهای مختلف، هوش مصنوعی، پردازش دادهها، انجام محاسبات ریاضی، طراحی اپلیکیشنهای موبایل و نوشتن اسکریپتهای سیستم نیز استفاده کنید.
پایتون یک زبان آسان است که یادگیری و درک آن بسیار ساده بوده و هر شخص میتواند به سرعت آن را بیاموزد. اما این بدان معنا نیست که پایتون یک زبان ضعیف و سطح پایین است و قابلیت انجام امور مهمی همچون طراحی سایت را ندارد. در صورتی که همین سادگی و انعطاف پذیر بودن پایتون است که آن را به یک زبان برنامه نویسی پرطرفدار تبدیل کرده است. بر اساس تحقیقی که توسط شرکت تحلیلگر RedMonk در سال 2021 انجام شد، پایتون دومین زبان برنامه نویسی محبوب در میان توسعه دهندگان است که میتوانند از آن برای انجام امور مختلف استفاده کنند.
مهمترین فریم ورک های پایتون
پایتون دارای چندین فریم ورک کاربردی و مهم است که امکانات مختلفی را در اختیار شما قرار میدهند. اما فریم ورک (Framework) چیست و دقیقا چه کاری انجام میدهد؟ فریم ورک در واقع نوعی چارچوب نرم افزاری است که به نوشتن و توسعه برنامههای وب کمک بسیاری میکند. فریم ورکها با فراهم آوردن بستری مناسب به توسعه دهندگان کمک میکنند تا بتوانند برای یک محیط یا پلتفرم خاص، برنامه بنویسند. فریم ورکهای پایتون با پیاده سازی خودکار برخی امور ساده به کاربران امکان میدهند تا به جای تمرکز بر فرآیندهای ساده و ابتدایی بتوانند بر ساخت و توسعه زیرلایههای تخصصی سایت و یا اپلیکیشن خود متمرکز شوند. بنابراین فریم ورکها با ارائه ساختار کلی برای طراحی سایت یا توسعه اپلیکیشنها مختلف، روند انجام امور مربوط به طراحی سایت را برای توسعه دهندگان تسهیل میسازند. فریم ورکهای پایتون نیز به همین ترتیب هستند والگوهای قابل اجرا و مطمئنی را برای طراحی وب سایت و برنامههای مختلف در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهند. مهمترین فریم ورک های پایتون شامل:
فریم ورک جنگو (Django)
جنگو یکی از مهمترین فریم ورک های پایتون است که چارچوبی رایگان و متن باز بوده و از قابلیت فول استک (Full Stack) برخوردار است. یعنی جنگو از تمامی مهارتهای فرانت اند (امور مربوط به طراحی ظاهری سایت) و بک اند (امور مربوط به کدنویسی) پشتیبانی میکند و به صورت پیش فرض تمامی قابلیتهایی که به آنها نیاز دارید را در اختیار شما قرار میدهد. طراحی سایت با جنگو Django بسیار راحت و آسان است زیرا بر اساس اصل DRY (Don’t Repeat Yourself) توسعه داده شده و هدف آن به حداقل رساندن میزان کدنویسی و تاکید بر استفاده از کدها و دستورات پیشین است. بدین ترتیب برای طراحی سایت با پایتون و بکارگیری فریم ورک جنگو دیگر نیازی به کدنویسیهای تکراری ندارید و میتوانید با سرعت بالاتری امور مربوط به راه اندازی وب سایت را انجام دهید.
فریم ورک فلسک (Flask)
فلسک یکی دیگر از مهمترین فریم ورک های پایتون است که در واقع یک میکرو فریم ورک بوده و تحت لیسانس BSD قرار دارد. منظور از میکرو فریم ورک این است که اندازه آن در مقایسه با فریم ورکهای فول استک هچون جنگو، کوچکتر است زیرا هدف و کارکرد آن محدودتر است. هدف از طراحی فریم ورک فلسک این است که با استفاده از برخی کدنویسیهای خاص بتواند هسته وب سایت و برنامههای موردنظر را ساده و انعطاف پذیر نگه دارد. فلسک به عنوان یکی از بهترین چارچوبها برای طراحی سایت و برنامههای تحت وب شناخته میشود که یادگیری و کار با آن بسیار ساده و آسان است. بنابراین با استفاده از فریم ورک فلکس به راحتی میتوانید ساختار سایت یا اپلیکیشن موردنظر خود را تنظیم کرده و به دلیل قابلیت انعطاف پذیری بالا نیز میتوانید چارچوبهای آن را بر ساسا نیاز خود تغییر دهید.
سایر فریم ورکهای کاربردی و مهمی که بر پایه پینتون طراحی و توسعه داده شدهاند نیز شامل چارچوبهای زیر هستند:
- CherryPy
- Web2py
- AIOHTTP
- Dash
- Falcon
- Giotto
- Growler
- Uvloop
- Sanic
طراحی سایت با پایتون یا php
طراحی سایت با پایتون یا php یکی از مهمترین چالشهای توسعه دهندگان در هنگام انتخاب میان این دو زبان برنامه نویسی است. همانطور که میدانید Php نیز یک چارچوب و زبان برنامه نویسی است برای طراحی وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد. کار با php بر خلاف پایتون به مهارت و تخصص نیاز دارد و در مقایسه با python دارای ساختار تخصصیتری است. هریک از این دو زبان برنامه نویسی دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که به عنوان توسعه دهنده وب و یا برنامه نویس باید با آنها آشنایی کامل داشته باشید. اما به طور کلی پایتون در میان برنامه نویسان از محبوبیت بالاتری برخوردار است زیرا دارای برخی مزایای قابل توجه و کاربردی نسبت به php بوده که برخی از مهمترین آنها شامل:
- سهولت یادگیری و پیاده سازی
- طراحی انعطاف پذیر و قوی
- ارائه فریم ورکهای متنوع و کاربردی
- درک آسانتر کدها و کدنویسی ساده
- دارا بودن ابزار اشکال زدایی قوی
- مدیریت حرفهای پکیجهای مدیریتی
- ارائه کتابخانههای متنوع و پر امکانات
البته php نیز تمامی این قابلیتها را پوشش میدهد اما پایتون به علت جدیدتر بودن، اکثر باگهای php را در پوشش داده و امکانات گستردهتر و متنوعتری را برای طراحی وب سایت در اختیار شما قرار میدهد. اما با این حال php نیز به عنوان یک زبان برنامه نویسی قدیمی، امن و باکیفیت شناخته میشود که در طراحی وب سایتهای بی شماری مورد استفاده قرار گرفته است.
چگونه با پایتون سایت طراحی کنیم؟
حال که با مفهوم و ماهیت زبان برنامه نویسی پایتون آشنا شدید، در این بخش نحوه ساخت سایت با پایتون را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید وب سایت خود را به صورت حرفهای و اصولی راه اندازی کنید. مراحل طراحی سایت با پایتون شامل:
مرحله اول: آشنایی کامل با HTML و CSS
Html و CSS دو ابزار مهم و کاربردی در فرآیند طراحی سایت با پایتون و یا هر زبان برنامه نویسی دیگر هستند که بدون استفاده از آنها راه اندازی وب سایت ممکن نخواهد بود. Html یک زبان نشانه گذاری ساده اما پرکاربرد است که برای ورود به دنیای وب و طراحی سایت حتما باید از آن کمک بگیرید. اچ تی ام ال در واقع اسکلت و ساختار اصلی یک وب سایت را تشکیل میدهد و CSS نیز مکمل آن است و به عنوان نمای ظاهری این ساختمان در نظر گرفته میشود.
CSS ابزاری برای طراحی ظاهری صفحات وب سایت همچون تصویر پس زمینه، فونت، سایز، رنگ و غیره است. بنابراین برای طراحی سایت با پایتون باید با مفهوم و کارکرد این دو ابزار مهم آشنایی داشته باشید و از آنها در فرآیند طراحی و راه اندازی سایت خود استفاده کنید. توسعه دهندگان بدون Html و CSS قادر به طراحی بخش فرانت اند وب سایت (صفحاتی که در مرورگر برای کاربر نمایش داده میشوند) نخواهند بود.
مرحله دوم: یادگیری جاوا اسکریپت (JavaScript)
یادگیری و اجرای جاوا اسکریپت نیز قدم بعدی در طراحی سایت با پایتون است که مرحله مهمی در فرآیند راه اندازی وب سایت در نظر گرفته میشود. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی متن باز، داینامیک و شی گرا است که با استفاده از آن میتوانید به صفحات وب سایت خود که با html طراحی کردهاید، امکانات تعاملی اضافه کرده و آنها را از حالت ایستایی خارج کنید. بنابراین جاوا اسکریپت به شما کمک میکند تا صفحات وب سایت خود را به صفحاتی تعاملی تبدیل کرده و امکانات مختلفی را به آن اضافه نمایید.
مرحله سوم: بکارگیری DOM و jQuery
پس از یادگیری و پیاده سازی دو مرحله قبلی، در این مرحله از طراحی سایت با پایتون باید ابتدا با مفاهیم DOM و jQuery آشنا شده و آنها را نیز در وب سایت پیاده سازی کنید. DOM مخفف عبارت Document Object Model بوده و به معنای مدل شی گرای سند است. DOM در واقع یک ساختار و مدل درختی از تمامی عناصر HTML بکار رفته در صفحات مختلف وب سایت است که با استفاده از آن میتوانید تغییرات دلخواه خود را در صفحات موردنظر اعمال کنید. در این میان یادگیری و پیاده سازی jQuery در وب سایت نیز عنصر حائز اهمیت دیگری در فرآیند طراحی سایت با پایتون محسوب میشود که کتابخانه جاوا اسکریپت بوده و فرآیند کار با DOM و اجرای آن را تسهیل میسازد.
مرحله چهارم: توسعه بک اند سایت از طریق پایتون
پس از یادگیری و پیاده سازی سه مرحله پیشین اکنون نوبت توسعه بک اند و استفاده از پایتون برای طراحی سایت است. در این مرحله برای طراحی و توسعه بک اند سایت باید از پایتون کمک بگیرید. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، بک اند سایت به بخشهایی از آن اشاره دارد که مربوط به کدنویسی فنی و داخلی سایت بوده و در معرض دید کاربران قرار ندارد. به عنوان مثال کدهایی که از وب سایت بر روی سرورها اجرا میشوند نوعی بک اند بوده که جزئی از اقدامات مربوط به طراحی سایت با python است.
مرحله پنجم: انتخاب فریم ورک و پایگاه داده (Database)
در آخرین مرحله از طراحی سایت با پایتون باید یکی از فریم ورکهای پایتون را بر اساس نیاز خود انتخاب کرده و در کنار آن نیز یک پایگاه داده بک اند برای راه اندازی وب سایت با پیتون برگزینید. در میان فریم ورکهایی که به شما معرفی کردیم، فریم ورک جنگو به عنوان بهترین و پرطرفدارترین چارچوب طراحی سایت با پایتون شناخته میشود. Django قابلیتهای کاربردی را در اختیار شما قرار میدهد و با استفاده از آن میتوانید وب سایت خود را بسیار راحتتر و حرفهایتر طراحی کنید.
با طی کردن این مراحل و البته آشنایی دقیق با مفاهیم تخصصی در فرآیند طراحی سایت همچون css، html، جاوا اسکریپت و غیره به راحتی میتوانید با پایتون یک وب سایت تخصصی و کاربر پسند طراحی کنید. پایتون بدون شک یکی از بهترین زبانهای برنامه نویسی برای راه اندازی و توسعه وب سایت است که یادگیری آسان و راحت به عنوان مهمترین ویژگیهای این زبان برنامه نویسی شناخته میشوند. وب سایتها و اپلیکیشنهای بسیاری همچون گوگل، یوتیوب و اینستاگرام همگی با استفاده از پایتون طراحی شدهاند که نشان دهنده محبوبیت و کاربردی بودن این زبان برنامه نویسی است. اگرچه عمر این زبان برنامه نویسی تقریبا 30 سال است و نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی، قدمت کمتری دارد اما با این وجود کارایی آن در چندین سال اخیر غیر قابل چشم پوشی است و به همین دلیل مورد توجه طیف گستردهای از برنامه نویسان قرار گرفته است. بنابراین طراحی سایت با پایتون در حال حاضر یک روش محبوب و البته زبان برنامه نویسی پرطرفدار در میان برنامه نویسان شناخته میشود که با استفاده از آن میتوانید با صرف زمان و هزینه کمتر یک وب سایت معتبر، امن، پرسرعت، کاربر پسند و حرفهای طراحی کنید.