طراحی سایت

Core Web Vitals یا هسته حیاتی گوگل چیست؟

Core Web Vitals چیست؟

 

Core Web Vitals در سال 2021 برای اولین بار پس از حذف یکی از گزینه ها در سرچ کنسول، به آن اضافه شد. با این کار گوگل اعلام کرد که تجربه کاربری در آینده یکی از اصلی ترین معیارهای گوگل برای رتبه بندی سایت ها خواهد بود که به کمک Core Web Vitals اندازه گیری می شود. در ادامه می خواهیم با جزئیات بیشتری به شما بگوییم که Core Web Vitals چیست و چطور آن را اندازه گیری کنید.

Core Web Vitals چیست؟

Core Web Vitals که با نام CWV یا هسته حیاتی گوگل نیز شناخته  شده است، شامل یک سری فاکتور است که گوگل به کمک آنها می تواند تجربه کاربری یا UX را اندازه گیری کند. 

گوگل برای سنجیدن خوب بودن یک سایت معیارهایی را در نظر گرفته است؛ این معیارها که شامل سرعت سایت، تعامل کاربر با سایت و … است در کور وب وایتال سنجیده می شوند. در واقع گوگل یا سنجیدن این معیارها مشخص می کند که هر صفحه ای از سایت شما باید در چه جایگاهی قرار بگیرد.

پس می توان اینطور گفت که Core Web Vitals تاثیر زیادی در سئو سایت شما خواهد داشت.

 

معیارهای Core Web Vitals چیست؟

معیارهای Core Web Vitals

ابتدا بهتر است بدانید که منبع این سیگنال ها مرورگر کروم است. یعنی گوگل با بررسی رفتار کاربران در مرورگر کروم، سطح Core Web Vitals یک سایت را رتبه بندی می کند. اما به طور کلی معیارهای Core Web Vitals را می توان در سه دسته قرار داد:

  • LCP
  • FID
  • CLS

به این نکته توجه کنید که هدف ما از نوشتن این محتوا، معرفی کامل و نحوه بهینه سازی Core Web Vitals است. در سرچ کنسول بخشی با همین عنوان قرار دارد. اما در این بخش معیارهای Core Web Vitals به صورت جداگانه تعریف نشده اند؛ پس به دنبال آنها در سرچ کنسول نباشید. در ادامه این 3 معیار را توضیح خواهیم داد: 

 

Largest Contentful Paint یا LCP

برخی به اشتباه LCP را زمان لود شدن کلی سایت می دانند؛ اما همانطور که از نام این معیار هم مشخص است، LCP به معنای مدت زمانی است که بزرگترین المان صفحه ای از سایت شما لود شود. شاید بارها با این صحنه مواجه شده اید که وارد سایتی می شوید؛ در ابتدا بخش بزرگی از محتوای آن صفحه که می تواند شامل تصویر، متن یا یک فایل گرافیکی باشد برایتان لود می شود. پس از این زمان است که کل صفحه به صورت کامل برای شما به نمایش در می آید. 

نحوه اندازه گیری LCP

به طور کلی گوگل این سه معیار را به سه صورت امتیاز می دهد؛ اگر در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند، امتیاز GOOD، اگر نیاز به بهبود داشته باشد امتیاز NEED IMPROVEMENT و اگر در وضعیت بسیار بدی باشد امتیاز POOR به آن تعلق می گیرد. در ادامه اگر معیار LCP در یکی از بازه عددی های زیر باشد، به ترتیب زیر امتیاز دهی می شود:

  • سرعت لود کمتر از 2.5 ثانیه برابر با نمره GOOD است،
  • سرعت لود 2.5 تا 4 ثانیه برابر با نمره NEED IMPROVEMENT است،
  • سرعت لود بیشتر از 4 ثانیه برابر با نمره POOR است.

چطور LCP را بهبود بدهیم؟

بهینه سازی تصاویر

تصاویر بعد از متن بیشترین استفاده را از سایت و منابع هاست می برند. به همین دلیل لازم است تا تصاویری را با اندازه و حجم مناسب در سایت قرار بدهید. برای اینکه بتوانید بدون افت کیفیت، حجم تصاویر را تا حد زیادی کاهش بدهید، بهتر است فرمت تصاویر را به صورت webp ذخیره کنید. علاوه بر این فعال کردن خاصیت لود تنبل نیز تاثیر زیادی در بهبود LCP خواهد داشت.

بهبود زمان پاسخ سرور

یکی دیگر از عوامل موثر در بهبود LCP سایت، بهبود زمان پاسخگویی سرور است. در صورتی که سرور شما نمی تواند در زمان مناسبی پاسخ بدهد، بهتر است آن را عوض کنید یا از شبکه توزیع محتوا یا CDN کمک بگیرید.

بهینه کردن منابع خود

بهتر است فایل هایی که به آنها نیازی ندارید را حذف کنید؛ شما می توانید برای بهینه سازی بیشتر، موارد زیر را انجام بدهید:

  • فشرده‌سازی CSS
  • فشرده‌سازی فایل های جاوا اسکریپت
  • حذف کدهای غیرضروری CSS
  • حذف فایل جاوا اسکریپت استفاده نشده
  • فشرده سازی HTML

 

First Input Delay یا FID

First Input Delay یا FID بیانگر تاخیر یک صفحه است؛ یعنی مدت زمانی که طول می کشد تا کاربر با سایت شما ارتباط برقرار کرده و پاسخ مناسبی را دریافت نماید. به عنوان مثال اگر در صفحه ای از سایتتان دکمه ای را قرار داده اید، مدت زمانی که طول می کشد تا کاربر پس از کلیک روی دکمه پاسخی را از جانب شما دریافت کند، FID می گویند. حال هرچه این زمان طولانی تر باشد، این صفحه از نظر کاربری و معیار FID مشکل دارد. 

نحوه اندازه گیری FID

  • سرعت پاسخگویی کمتر از 100 میلی ثانیه برابر با نمره GOOD است،

  • سرعت پاسخگویی 100 تا 300 میلی ثانیه برابر با نمره NEED IMPROVEMENT است،

  • سرعت پاسخگویی بیشتر از 300 میلی ثانیه برابر با نمره POOR است.

چگونه First Input Delay را بهبود بخشیم؟

بهینه سازی جاوا اسکریپت

گفتیم که FID مدت زمانی است که کاربر از سمت سرور پاسخ مناسبی را دریافت می کند. با حذف بخش های غیر ضروری از کد های جاوا اسکریپت، می توان زمان اجرا و رندر این فایل را کاهش داد.

کاهش تعداد اسکریپت‌های ثالث

برخی از کدهای جاوا اسکریپت به واسطه نصب افزونه های مختلف از منابع دیگر روی سایت شما نشان داده می شوند. شما می توانید با کاهش یا انتقال آنها به صورت مستقیم روی سرور خودتان، تا حد زیادی FID را بهبود بخشید.

به حداقل رساندن زمان نمایش محتوای اصلی

باید سعی کنیم در صفحه اول سایتمان مطالب و المان هایی را قرار بدهیم که کاربران به آنها نیاز دارند. در واقع زمانی که کاربر به سایت شما مراجعه می کند، اهمیت چندانی به تبلیغات، سایدبار یا فوتر نمی دهد. بنابراین باید آنچه کاربر را به هدفش می رساند، در کمترین زمان ممکن رندر شود. علاوه بر اینکه این کار روی بهبود FID تاثیر دارد، سبب افزایش تعاملات کاربران با سایت نیز می شود.

تعداد و اندازه منابع را کمتر کنید

باید تعداد درخواست های ارسال شده به سمت سرور را کاهش بدهید؛ با این کار می توانید سرعت سایتتان را تا حد زیادی افزایش بدهید. اگر سایتتان را از این نظر بهینه نکرده باشید، در ابزار جی تی متریکس با خطای زیاد بودن حجم فایل های ارسالی مواجه خواهید شد.

 

Cumulative Layout Shift یا CLS

CLS به معنای ثابت بودن ظاهر سایت یا همان واکنشگرایی صحیح است. فرض کنید وارد سایتی شده و پس از چند ثانیه روی دکمه منو کلیک می کنید. به محض باز شدن منو، بخش های دیگر صفحه بهم ریخته و سایت ظاهر نامناسبی را پیدا می کند. در این صورت سایت شما از نظر این معیار رتبه خوبی ندارد. در واقع در سایتتان نباید هیچ المانی سبب بهم ریختگی سایر اجزا صفحه شود.

نحوه اندازه گیری CLS

همانطور که گفتیم، معیار رتبه بندی CLS، سرعت نیست. بلکه برای رتبه بندی سایت در این معیار، نمره ای که از 0.1 شروع می شود، به سایت داده می شود. هرچه این نمره بیشتر باشد، وضعیت سایت وخیم تر خواهد بود.

  • نمره 0.1 امتیاز GOOD،
  • نمره 0.1 تا 0.25 امتیاز NEED IMPROVEMENT،
  • و بالاتر از 0.25 برابر با POOR است.

بهینه سازی Cumulative Layout Shift

اولویت بندی لود المان‌ها

در کدنویسی های خود علاوه بر اینکه اندازه هر المان را مشخص می کنید، باید اولویت نمایش آنها را نیز مشخص کنید. به عنوان مثال در نمایش یک سایت، ابتدا نباید فوتر نشان داده شود. در نتیجه تمام المان های صفحه اول را به ترتیب اولویت بندی کنید تا محتوایی بعدا در بالا اضافه نشود و سایر المان ها را به پایین هدایت نکند.

فونت سایت را ابتدا بارگیری کنید

بسیاری از سایت ها در زمان لود صفحاتشان، ابتدا یک فونت پیش فرض مرورگر لود می شود و سپس فونت انتخابی آنها نشان داده می شود. به سبب تغییر حالت فونت و همچنین ابعاد آن، صفحه پس از لود کامل جابجا می شود و همین برای کاربر ناخوشایند است. به همین دلیل بهتر است ازهمان ابتدا فونتی که خودتان برای سایت مشخص کرده اید، لود شود.

 

معرفی ابزارهای اندازه گیری Core Web Vitals

ابزارهای زیادی برای اندازه گیری کور وب ویتال (Core Web Vitals) وجود دارند که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد. از بین ابزارهای معرفی شده، تنها سرچ کنسول و pagespeed insights را به شما آموزش خواهیم داد:

  • pagespeed insights
  • chrome ux report
  • سرچ کنسول
  • chrome devtools
  • LightHouse
  • web vital extension

 

اندازه گیری Core Web Vitals با سرچ کنسول 

برای اندازه گیری Core Web Vitals در سرچ کنسول، ابتدا لازم است که سایتتان را در این ابزار ثبت کنید. اگر هنوز این کار را انجام نداده اید، مطلب ” ثبت سایت در سرچ کنسول ” را مطالعه کنید.

پس از آن در منوی سمت چپ، گزینه Core Web Vital را کلیک کنید: 

Core Web Vitals در سرچ کنسول

در ادامه می توانید وضعیت Core Web Vital سایتتان را در موبایل و دسکتاپ مشاهده کنید.

اکنون می توانید برای مشاهده جزئیات بیشتر، روی یکی از آنها کلیک کنید. همانطور که مشاهده می کنید، تعداد صفحاتی که در هر معیار نمره پایینی گرفته اند، برای شما مشخص شده است.

اگر روی هر یک از این معیارها کلیک کنید، می توانید آدرس کامل صفحات را مشاهده کنید.

 Core Web Vitals در سرچ کنسول

pagespeed insights و Core Web Vitals

برای استفاده از این ابزار، ابتدا وارد لینک زیر شوید، سپس آدرس سایت را در قسمتی که مشخص شده است، وارد کنید. برای استفاده از این ابزار نیاز به فیلتر شکن دارید.

لینک سایت : https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

هسته حیاتی سایت در pagespeed insights

پس از آنکه دکمه ANALYZE را انتخاب کردید، صفحه ای مانند تصویر زیر به شما نمایش داده می شود:

هسته حیاتی سایت در pagespeed insights 

آیا Core Web Vitals معیارهای دیگری هم دارد؟

خیر؛ هنوز گوگل معیار جدیدی برای Core Web Vitals معرفی نکرده است. اما در سال 2021 آپدیت جدیدی به نام Google Page Experience معرفی شد. طبق این معیارها، گوگل هشدار داد که در آینده تجربه کاربری از اصلی ترین معیار گوگل برای رتبه بندی سایت ها خواهد بود.

اما باید بدانید که Core Web Vitals یکی از معیارهای Google Page Experience است. اما معیارهای دیگر Google Page Experience چیست؟ 

  • فعال کردن گواهی SSL
  • موبایل فرندلی بودن سایت
  • امنیت صفحه
  • و…

 

آیا پایین بودن نمرات معیارهای Core Web Vitals سبب کاهش سئو سایت می شود؟

همانطور که مشاهده کردید، بسیاری از صفحات سایتی که در سرچ کنسول بررسی کردیم، در برخی از معیارها نمره پایینی دارند. اما با این حال همان صفحات جایگاه اول را در گوگل دارند. سایت های دیگر نیز دقیقا همین وضعیت مشابه را دارند. پس می توان اینطور برداشت کرد که گوگل تنها بر اساس این معیارها یک سایت را رتبه بندی نمی کند؛ بلکه به وضعیت سئو نسبی سایت نگاه می کند.

اما این به چه معناست؟ ممکن است صفحه ای از سایت شما نمره کمی در معیار LCP داشته باشد؛ اما با این وجود در جایگاه خوبی قرار گرفته باشد. علت این موضوع این است که آن صفحه نسبت به رقبا از سئو بهتری برخوردار است. در واقع گوگل برای رتبه بندی صفحات به رقبای همان حوزه نیز نگاه می کند. 

بنابراین پیشنهاد می کنیم به جای تمرکز روی این معیارها و حساس شدن روی آنها، به سئو کلی سایتتان اهمیت بیشتری بدهید.

  

کلام آخر

در این مطلب به معرفی Core Web Vitals یا هسته حیاتی گوگل پرداختیم. همانطور که گفتیم Core Web Vitals بر اساس 3 معیار سنجیده میشود. با توجه به آنچه در این مطلب به شما گفتیم، Core Web Vitals تنها معیار رتبه بندی سایت ها در گوگل نمی باشد. شما باید علاوه بر بهینه کردن این معیار، به وضعیت سئو کلی سایتتان توجه کنید. علاوه بر این پیشنهاد می کنیم مطلب ” آموزش کار با GTMETRIX ” را نیز مطالعه کنید. در این مطلب به شما یاد داده ایم که چطور این سه معیار را بهینه کنید.

 


بروزرسانی در سه شنبه, 06 تیر 1402 12:18

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *