قبلا در مقاله «هاست چیست» متوجه شدیم کلمه هاست، در واقع به قسمتی از یک سرور اشاره دارد که در اختیار شما قرار میگیرد تا اطلاعات وب سایتتان را روی آن قرار بدهید. بنابراین یک سرور، که یک فضای ذخیره کردن اطلاعات شبیه به همین رایانه خودتان ولی در ابعاد بزرگتر است، میتواند به دهها هاست اشتراکی تقسیم شود.
اما هاست ابری چیست؟ با توجه به افزایش محبوبیت هاست ابری در این چند ساله و البته اهمیتی که میتواند در موفقیت یک کسب و کار اینترنتی داشته باشد، در این مقاله به شما چیستی هاست ابری و تفاوتش با هاست عادی را به زبان ساده توضیح میدهم. همینطور به این سوال جواب میدهم که در چه زمانی نیاز به خریدش داشته و حین خرید آن باید به چه چیزهایی توجه کنیم تا در آینده به مشکل برنخوریم؟! با من همراه باشید.
هاست ابری چیست؟
ببینید در حالت عادی هاست سایت شما صرفا روی یک سرور قرار گرفته. بنابراین اگر هر مشکلی برای این سرور به وجود بیاید هاست و سایت شما دچار مشکل میشود. یعنی اگر سرورتان دچار مشکل امنیتی شود ممکن است سایتتان هم با همین مشکل برخورد کند. همینطور اگر به سرور به دلیل آمار بازدید بالای یکی دیگر از هاستها فشار بیاید، سایت شما با مشکل قطعی یا کاهش سرعت رو به رو میشود.
اما به طور کلی در فناوری ابری، اطلاعات به جای اینکه اطلاعات روی یک سرور باشند، روی چندین سرور قرار میگیرند. این یعنی اگر به جای هاست اشتراکی، هاست ابری خریداری کنید، به جای اینکه اطلاعات وبسایتتان صرفاً روی یک هاست از یک سرور باشد، اطلاعات آن روی چندین هاست از سرورهای مختلف قرار خواهد گرفت.
به این ترتیب اگر مثلاً یکی از سرورها دچار مشکل فنی یا امنیتی شود با توجه به اینکه اطلاعات سایت شما روی دیگر سرورها هم وجود دارد سایتتان دچار مشکل خاصی نمیشود. یا در مثال دیگر اگر یکی از سرورها به طور کلی از کار افتاده و خراب شود و تمامی اطلاعاتش از بین برود، دقیقا مثل همان اتفاقی که در این یکیدو سال برای بعضی از دیتاسنترهای جهان افتاده و سرورهایشان به خاطر آتشسوزی به طور کلی نابود شده، خیال شما راحت است چرا که اطلاعات سایتتان روی دیگر سرورها وجود دارد.
هاست چند ابری یا multi-cloud هاست چیست؟
قبل از اینکه به طور تخصصی در مورد مزیتهای هاست ابری صحبت کنم، اجازه بدهید معنی این عبارت، یعنی هاست چند ابری را هم به شما توضیح بدهم. ببینید، در خدمات هاست ابری شما به سراغ یک شرکت، مثلا شرکت y رفته و خدماتشان را دریافت میکنید. به این ترتیب اطلاعات مورد نظر شما روی چندین سرور که متعلق به همین شرکت بوده یا حداقل تحت اجاره آنهاست، قرار میگیرد.
اما در خدمات هاست چند ابری، صرفا به یک شرکت اکتفا نکرده و خدمات هاست ابری را از چند شرکت دریافت میکنید! به این ترتیب اطلاعاتتان روی سرورهایی از چندین شرکت مختلف (شرکت y، x و…) قرار گرفته و خب در نتیجه امنیت اطلاعات و… بسیار بالا میرود. البته شرکتهای خیلی بزرگ به سراغ هاست چند ابری میروند و قطعا شما به آن نیاز ندارید.
چرا هاست ابری؟ مزایای هاست ابری چیست؟
100 میلیون دلار! این رقم، در واقع رقم فروشی است که وب سایت آمازون در سال 2018 به دلیل متوقف شدن سرور وب سایتش به مدت 1 ساعت و در نتیجه، بالا نیامدن سایتش از دست داد! البته صرفا آمازون نبوده که از این قطعیها ضرر کرده. 2 سال بعد گوگل و 1 سال بعد به دلیل یک قطعی جهانی چندین سایت دیگر هم درگیر مشکلات فنی مقطعی و کوتاه شده و این موضوع باعث ایجاد ضررهای زیادی برای آنها شد. اما چرا از این چیزها صحبت میکنم؟ چون مهمترین مزیت هاست ابری، کاهش احتمال قطعی وب سایت شماست! در ادامه بیشتر توضیح میدهم.
1_ کاهش DownTime
DownTime در واقع به مدت زمانی اشاره میکند که سرور یا هاست وب سایت شما، قادر به فعالیت نباشد. به زبان دیگر، DownTime زمانی است که طی ماه یا سال، کاربر به دلیل مشکلات فنی سرور، نمیتواند وارد سایت شما شود. نکته اینجاست که حتی بهترین هاستها و سرورها هم نمیتوانند به شما Up Time (زمان فعال بودن) کامل و 100 درصدی بدهند و در بهترین حالت، Up Time حدود 99 درصدی دارند.
اما در مقابل وقتی سایت شما را چندین هاست میزبانی میکنند، احتمالش بسیار اندک است که در یک زمان، همهشان با هم از کار بیوفتند و اگر یکیشان از کار افتاده باشد، مابقیشان سایت شما را در اختیار کاربران قرار میدهند. به این ترتیب Up Time کامل و 100 درصد خواهید داشت.
2_ امکان انجام عملیات فنی بدون نگرانی!
در بسیاری از مواقع، ممکن است نیازمند این باشید که اقدامات سخت افزاری یا نرم افزاری روی سرور انجام بدهید. از بروزرسانیها گرفته تا دیگر موارد. در این شرایط خب مجبورید روی هاست اشتراکی، وب سایتتان را به طور کلی از دسترس خارج کنید. اما وقتی میزبانی ابری دارید، نیاز به چنین چیزی نبوده و به راحتی مابقی سرورها سایت شما را در دسترس قرار میدهند تا عملیات فنی روی یکی از سرورها به اتمام برسد.
3_ افزایش توان
جالب است بدانید خیلی مواقع یک سایت به دلیل عدم پاسخگویی سرورش در مقابل ترافیک زیاد کاربران، از دسترس خارج میشود. مثلا بارها اتفاق افتاده که همین دیجی کالا یا آپارات خودمان به دلایلی مثل هجوم کاربران در زمان جشنواره با مشکلات فنی روبرو شده و به طور کلی سرورشان از دسترس خارج شود. حالا یکی دیگر از مزایای هاست ابری یا سرور ابری این است که در آن توان چند فضای میزبانی در کنار هم بوده و احتمال به وقوع پیوستن چنین مشکلاتی را کمتر کرده یا کلا از بین میبرد.
4_ افزایش امنیت
فرقی ندارد که یک کسب و کار بزرگید یا یک سایت تازه راهاندازی شده، در هر حال همیشه هستند هکرانی که علاقه دارند با اهداف مختلف مثل اخاذی، استفاده از سایت برای «بک لینک» و… آن را دچار مشکل امنیتی کرده و به سایت وارد شوند. حالا نکته اینجاست که هاست ابری به دلیل اینکه اطلاعات شما را فقط در یک سرور نگهداری نمیکند، به شما این اجازه را میدهد که به راحتی بعد از اینکه متوجه حملات هکری شدید، یکی از سرورها را از کار انداخته و تا زمان رفع مشکل، از دیگر سرورها استفاده کنید.
نکته: در عین حال با توجه به اینکه سایت شما روی چندین سرور نگهداری میشود و هر سرور احتمال آسیبپذیری دارد، برای کاهش مشکلات باید حسابی نکات مربوط به امنیت سایت را رعایت کنید.
5_ افزایش سرعت
یکی دیگر از مهمترین مزیتهای هاست ابری، این است که باعث افزایش سرعت سایت شما میشود! در واقع بعضی شرکتها ادعا میکنند که خدمات هاست ابریشان تا 3 برابرِ هاستهای عادی سرعت دارند. چرا؟ میزبانی ابری از 2 طریق باعث افزایش سرعت سایت شما میشود:
اول از همه اگر سرورها در سراسر کشور پراکنده باشند، مخاطبان حین ورود به سایت، به نزدیکترین سرور متصل میشوند. به این ترتیب مثلا وقتی کاربری در جنوب کشور است، نیاز نیست به سروری در تهران متصل شده و به راحتی و با سرعت بیشتر به سروری در شهر خودش متصل میشود.
در درجه دوم هم هاستهای ابری چون کمتر با مشکلات فنی که در اثر کاهش منابع سختافزاری است روبرو میشوند، کمتر مشکلات سرعت را تجربه خواهند کرد.
6_ کاهش احتمال قطعی در اثر تحریمها و…
احتمالا میدانید که گاها بعضی شرکتهای خارجی که میزبان هاستهای ایرانی هستند، ممکن است در اقدامی غافلگیرانه کمی باعث آزار ما ایرانیها شوند! مثلا یادم هست یکیدو بار در آلمان، پلیس سرورهایی که سایتهای ایرانی روی آنها میزبانی میشدند را به دلیل مشکوک بودن به آنها، قطع کرد!
البته این موضوع خیلی رایج نیست اما در هر حال احتمالش وجود دارد که دوباره تکرار شود. از طرف دیگر بعضی مواقع هم شرکتهای هاستینگی که سرورهایشان در داخل کشور است، به دلیل مشکلات سرعت اینترنت، باعث کاهش سرعت سایت ما میشوند. در این شرایط اگر هاست ابری که خریداری کردهاید، هم سرورهایی در داخل کشور داشته باشد و هم در خارج از کشور، خب احتمال وقوع این مشکلات به شدت کم میشود.
7_ رفع احتمال از دست رفتن اطلاعات
هر سروری ممکن است به 2 دلیل به طور کامل اطلاعاتی که دارد را از دست بدهد:
- دلیل اول سوختن قطعات سختافزاریاش مثل هارد،
- دلیل دوم هم بلایای طبیعی مثل آتشسوزی و سیل و حتی مشکلاتی مثل دزدی و…!
البته این موارد هم خیلی رایج نیست اما تا الان چه در ایران و چه در خارج از کشور، چند باری اتفاق افتاده. با توجه به این اگر یک هاست ابری داشته باشید، دیگر حداقل خیالتان راحت است که حتی در صورت وقوع چنین مشکلاتی، باز هم نسخههای دیگری از سایتتان روی دیگر سرورها قرار گرفته و در دسترس خواهد بود.
8_ قابلیت ارتقا آسان
البته این قابلیت را بیشتر شرکتهای هاستینگ در هاستهای عادی هم در اختیارتان میگذارند. اینکه بتوانید به راحتی با چند کلیک، بخشی از هاست خودتان مثل میزان هارد و فضای میزبانیاش را افزایش بدهید. در هر حال، در میزبانی ابری هم به راحتی و بدون نیاز به قطعی، این قابلیت مهیاست.
9_ افزایش سئو
«سئو یا SEO»، فرآیند بهینه کردن وب سایت برای بیشتر دیده شدن در نتایج جستجوی گوگل است. در واقع به کمک سئو است که صفحات سایت شما روی کلمات مختلف، در نتایج جستجو دیده میشود و کاربر جذب میکند.
در نهایت همه چیزهایی که بالاتر گفتم، از افزایش سرعت تا «افزایش امنیت سایت» و کاهش زمان Down Time، باعث افزایش قدرت سئو یا حداقل جلوگیری از کاهش آن میشود.
آیا هاست ابری معایبی هم دارد؟
تا جایی که من میدانم در این دنیا هیچ چیزی به طور مطلق خوب نیست و خب این قاعده در مورد هاستهای ابری هم وجود دارد! بنابراین در ادامه نگاهی به معایب هاست ابری خواهیم داشت.
1_ هزینه بالا
خب، مهمترین عیب و مسئله ممکن در مورد هاستهای ابری، هزینه بالای آنهاست. در واقع همه مزایایی که بالاتر از آنها اسم بردم به خاطر افزایش قدرت سختافزاری پروژههای میزبانی ممکن شده و خب قطعا این موضوع در نهایت برای مصرفکننده که شما باشید، هزینهبر خواهد بود.
2_ پشتیبانگیری سخت
با توجه به اینکه در میزبانی ابری اطلاعات شما بسیار پراکنده هستند، ممکن است پشتیبانگیری از آنها کمی برای شرکت هاستینگ سخت باشد. البته که یک شرکت معتبر خودش راهکارهای اختصاصی داشته و به هیچ عنوان از زیر بار مسئولیت پشتیبانگیری شانه خالی نمیکند. اما در هر حال شما هم باید بعد از هر تغییر بزرگی که در سایت به وجود میآورید، یک نسخه پشتیبان از آن تهیه کرده و آن را روی رایانه خودتان دانلود کنید.
3_ تامین امنیت سخت
بالاتر هم به این موضوع اشاره کردم که به دلیل وجود چندین سرور در هاستهای ابری، تامین امنیت کمی سختتر خواهد بود. در واقع در این شرایط آسیب پذیری یکی از چندین سرور کافی است تا اطلاعات سایت شما دچار مشکل شود. بنابراین اهمیت زیادی دارد که با یک شرکت معتبر هاستینگ برای دریافت این خدمات کار کنید که شما را بابت این موضوع دچار نگرانی نکند.
آیا الزامی به خرید میزبانی ابری برای من وجود دارد؟
خب، به سراغ بخش اصلی مقاله برویم! در واقع جواب این سوال که آیا در حال حاضر کسب و کار من نیازی به خدمات میزبانی ابری دارد یا نه، به چند مسئله ارتباط دارد:
- کسب و کار اینترنتی شما الان در چه مرحلهای است؟
- چقدر درآمد روزانه دارد؟
- چند مخاطب روزانه داشته و چقدر در سئو قدرتمند شده؟
- Up Time برای شما چقدر مهم است؟
ببینید، اگر در حال حاضر کسب و کاری هستید که روزانه بیشتر از چند هزار مخاطب وب سایتتان را مشاهده میکنند، درآمد خوبی داشته و هر دقیقه قطعی سایتتان ممکن است هم به سئو و هم برند و درآمدتان آسیب بزند، خب قطعا خرید خدمات هاست ابری انتخاب عاقلانهای خواهد بود.
اما اگر تازه قصد راه اندازی کسب و کار اینترنتی را داشته و هزینهها برایتان اهمیت زیادی دارد، بدانید که اصلا و اصلا نیازی به پرداخت هزینههای نسبتا سنگین هاست ابری ندارید. چراکه در این شرایط هاست اشتراکی عادی تمامی نیازهایتان را جوابگو است.
راستی، اگر هنوز وب سایتتان را راه اندازی نکرده و برایتان اهمیت دارد که در شروع کار هزینههای زیادی هم نپردازید، پلنِ مبتدی و بعد از آن، کوچک سایت ساز یا فروشگاه ساز سیتی سایت را امتحان کنید! با توجه به وجود تست 7 روزه و رایگان خدمات ما، میتوانید همین حالا با انتخاب ظاهر مورد نظر از صفحه قالبها، در کمتر از 2 دقیقه سایتتان را بدون نیاز به هیچ هزینهای تحویل بگیرید.
در ضمن این را هم بگویم که سرویسهای سیتی سایت روی سرورهای ابری قرار دارند و هر کدام از بستههای سیتی سایت را که خریداری کنید، بهترین هاست ممکن که در دیتاسنتر برج میلاد قرار دارد را هم دریافت میکنید. در نتیجه لازم نیست نگران کیفیت و سرعت هاست سایتتان باشید.
در خرید هاست ابری به چه چیزی دقت کنیم؟
با توجه به اهمیت موضوع، قبل از خرید خدمات میزبانی ابری حتما به این موارد دقت کنید:
- میزان اعتبار برند مورد نظر،
- نظرات مخاطبان در سایتها، کانالهای تلگرامی، اینستاگرام برند و نقشه گوگل در مورد خدمات و کیفیت آن،
- میزان مسئولیتپذیری شرکت مورد نظر،
- سرعت در پاسخگویی به تیکتها و پشتیبانی،
- امنیت سرویسها،
- پراکندگی سرورها در کشور و خارج از کشور،
- سرعت سرورها،
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که هاست ابری چیست و سپس با مزایا و معایب خدمات میزبانی ابری آشنا شدیم. همینطور قبل از تمام شدن مقاله به این سوال مهم جواب دادم که آیا اصلا شما الان نیازی به این دارید که خدمات میزبانی ابری خریداری کنید یا نه؟ در آخر اگر سوال و نظری داشتید در بخش نظرات منتظر شما هستم.