بیایید برگردیم به سال 2000، زمانی که یاهو بزرگترین موتور جستجوی سطح وب بود و گوگل به تازگی داشت خودی نشان میداد. مهمترین تفاوت گوگل با یاهو چه بود؟ اینکه گوگل میگفت من برای رتبه دادن به سایتها، علاوه بر محتوای صفحاتشان به این موضوع هم توجه میکنم که چقدر به سایت و صفحه مورد نظر در سطح وب لینک داده شده! این همان فاکتور «بک لینک» خودمان است.
همین بک لینک بود که به یکی از مهمترین نقطه تمایزهای گوگل و یاهو تبدیل شد. اما بعد از چند سال، گوگل از چیزی به اسم تگ نوفالو (Nofollow) یا همان لینک نوفالو اسم برد! این بار چه نقشهای برایمان ریخته بود؟
لینک نوفالو چیست؟
برای اینکه بفهمیم لینک نوفالو چیست باید ابتدا با ساختار لینک آشنا شویم. ببینید، هر لینکی که در سطح وب مشاهده میکنید، که احتمالا با یک متن آبیرنگ میبینیدش، از یک تکه کد HTML ساخته شده:
در تکه کد بالا که البته به شکل اصولی باید به آن بگوییم تگ، نه تکه کد، چند جزء مهم وجود دارد:
مثلا هر چیزی که بین تگ باز و بسته (منظور علامت < و > است.) نوشته شود، در صفحه به کاربر به عنوان متن لینکدار یا همان انکرتکست نمایش داده میشود.
هر چیزی که در مقابل عبارت href نوشته شود، دقیقا مقصد لینک خواهد بود.
حالا نکته مهم اینجاست، اگر ما عبارت REL=”Nofollow” را به این تگ اضافه کنیم، حالا چه به شکل دستی و چه به کمک سیستم مدیریت محتوایمان، این میشود یک تگ نوفالو.
اما اگر این بخش به تگ لینک اضافه نشود، لینک در حالت پیشفرض و عادی یک لینک فالو یا همان دوفالو است. تا اینجا فهمیدیم که تگ نوفالو چیست، حالا بیایید ببینیم که گوگل چرا آن را به وجود آورده.
کاربرد Nofollow چیست؟
برگردیم بالاتر، جایی که اشاره کردم گوگل برای بررسی سایتها و رتبه دادن به آنها به جز محتوایشان، بک لینکهایی که به آنها داده شده بود را هم بررسی میکرد. از سال 2005 اما گوگل ویژگی نوفالو را به وجود آورد و آن را به رسمیت شناخته. به زبان ساده و خلاصه گوگل در مورد نوفالو اینطور میگوید:
“وقتی شما لینکی که به یک سایت میدهید را نوفالو میکنید، به رباتهای من میگویید نیاز نیست اعتباری به سایت مقصد منتقل کنی!”
مثلا من در گذشته و در مقاله بهترین فروشگاههای اینترنتی مجبور بودم سایتی مثل دیجی کالا را معرفی کنم و لینکی هم به آن بدهم تا کاربران راحت پیدایش کنند. اما از سال 2005، میتوانم این لینک را نوفالو کنم تا به گوگل بگویم که من قصدم از لینک دادن به دیجی کالا، انتقال اعتبار به آن نیست و صرفا هدفم معرفی کردنش بوده! پس این لینک را دنبال نکن (NoFollow) و اعتباری برایش در نظر نگیر.
کاربردهای لینک نوفالو چیست؟
اگر هنوز هم در مورد این تگ سردرگم هستید، نگران نباشید چون در ادامه به طور کامل با آن آشنا میشوید. مهمترین کاربردهای تگ نوفالو در سطح وب به این شرح است:
1_ انجمنها و بخش کامنتها
اصلا یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن نوفالوها، این بود که سئوکارها شروع کرده بودند به ساخت بک لینکها در بخش کامنت سایت دیگران و همینطور در انجمنهای پرسش و پاسخ. بعد از این، گوگل با وجود آوردن این تگ به صاحبان سایتها و انجمنها این اجازه را داد که تمام لینکهای بخش نظرات و کل انجمنشان را نوفالو کنند تا دیگر اعتباری به سایت سئوکارهای خاطی منتقل نشود.
2_ سایتها یا صفحات دایرکتوری
بعضی سایتها در سطح وب وجود دارند که در صفحات مختلفشان، دیگر سایتها را معرفی کردهاند. مثلا وب سایتی که دیگر سایتها را بر اساس حوزه کاریشان تقسیم بندی کرده و لینکشان را در صفحات مختلف قرار میدهد. به عنوان نمونه یک صفحه با عنوان سایتهای فروشگاه لباس. این سایت برای اینکه به گوگل بفهماند یک مزرعه لینک (سایتهای اسپمی که صرفا برای ساخت بک لینک به وجود آمدهاند.) نیست و قصدش صرفا کمک به کاربران بوده، میتواند لینکهایش را نوفالو کند.
3_ تبلیغات
یکی دیگر از کاربردهای تگ نوفالو، در زمان تبلیغات است. در واقع به کمک این تگ صاحبان سایتهای پربازدید میتوانند به گوگل بفهمانند اگر بنر یک سایت را در بخشی از صفحات خودشان قرار دادهاند، هدفشان فروش بک لینک نبوده و در حال تبلیغات هستند. البته خود گوگل پیشنهاد میکند در زمان تبلیغات به جای NoFollow از Sponsored استفاده کنید.
نکته: اغلب سایتها اصلا به این موضوع توجهی نمیکنند و در ازای دریافت هزینه بالاتر، تبلیغ شما را با لینک فالو منتشر میکنند تا اعتبار بیشتری هم به سایتتان بدهند. این مورد مخصوصا در وب فارسی رایج است.
4_ UGC
کلمه UGC مخفف عبارت User generated content است. این یعنی محتوایی که کاربر تولید کرده! چه؟ ببینید، بعضی محتواها در سطح وب نه توسط صاحب سایت که توسط کاربران تولید میشود. مثلا:
- مقالاتی که در سایت ویرگول منتشر میشود توسط کاربران نوشته شده،
- بخش نظرات همه سایتها متعلق به کاربران است،
- محتوای وبلاگهای سیستمهای بلاگدهی رایگان، مثلا بلاگفا، توسط کاربران تولید میشود،
- و… .
در این شرایط صاحب سایت میتواند با اضافه کردن کد نوفالو به تمام صفحاتش، به گوگل بفهماند که نیاز نیست بک لینکهای درون صفحاتش را دنبال کند.
نکته: اگر به برنامه نویس تان بگویید متاتگ nofollow را در بخش Head یک صفحه قرار بدهد، گوگل همه لینکهای درون آن را nofollow میکند. همینطور در سیستمهای مدیریت محتوای مختلف از جمله وردپرس، قابلیتهایی برای این مورد تعبیه شده است.
آیا واقعا لینکهای نوفالو بیاثر هستند؟
بعد از همه اینها شاید بپرسید پس دیگر نباید در فرآیند «لینک بیلدینگ» برای سایتمان لینک نوفالو بخریم یا بسازیم؟ مثلا لینک خیلی از انجمنها، بعضی سایتها و حتی لینکهایی که از ویکی پدیا دریافت میکنیم همگی نوفالو هستند!
راستش را بخواهید در مورد این موضوع حرف و حدیث زیاد است، از طرفی گوگل میگوید من اعتبار زیادی برای این لینکها در نظر نمیگیرم و از طرف دیگر تجربه ما سئوکارها چیز دیگری را تایید میکند! جالب است بدانید حتی وقتی یک سئوکار بخواهد برنامه ساخت و خرید بک لینک را بچیند، اتفاقا تعیین میکند که چقدر از لینکها نوفالو باشد و چقدر فالو! چرا این کار را میکند؟
- چون از طرفی ما سئوکارها باور داریم که واقعا لینک نوفالو روی سئو تاثیر دارد، فقط نه به اندازه لینک فالو.
- از طرف دیگر هم میخواهیم با این کار باعث شک کردن گوگل نشویم! چون قطعا گوگل به سایتی که همه لینکهایش فالو است شک میکند.
نظر گوگل درباره تگ Nofollow تغییر کرده؟
از سال 2005 تا الان گوگل چند باری نظراتی در مورد تگ نوفالو منتشر کرد. آخرین بار هم همین سال 2013 بود. در همه آنها هم به این موضوع اشاره میکند که صاحبان رسانه و سایتها باید تگ نوفالو را به لینکهای پولی، لینکهایی که در ازای ساختشان پول دریافت کردهاند، اضافه کنند.
اما خب هنوز با توجه به اینکه الگوریتمهای گوگل خیلی در شناخت تفاوت یک لینک پولی و غیر پولی ماهر نیستند، چنین چیزی اجرایی نشده. مثلا در همین ایران خودمان روزانه بیشتر از 10 ها «رپورتاژ آگهی» فروخته میشود. رپورتاژ یک مقاله متنی است که در سایتهای پربازدید با متن و لینک دلخواه شما منتشر میشود. اصولا هم خریدار رپورتاژ از این صفحه 1 تا 3 لینک فالو به سایت خودش دریافت میکند.
آیا در لینک سازی داخلی هم باید از کد نوفالو استفاده کنیم؟
جواب این سوال خیلی پربحث است! اغلب سئوکارها در جواب این سوال میگویند که اصلا نیاز نیست در وب سایت خودمان از لینک نوفالو استفاده کنیم، برخی دیگر میگویند باید لینکها به صفحاتی که قرار نیست سئو شوند، مثل صفحه تماس با ما، نوفالو باشند و بعضی دیگر میگویند لینکها به صفحاتی که در سایتمان نوایندکس شدهاند را باید نوفالو کنیم. خود من که هیچ موقع از لینک نوفالو در لینک سازی داخلی استفاده نمیکنم.
آیا لینک نوفالو همان متاتگ نوفالو است؟
نگاهی به تگ پایین داشته باشید:
< Meta name="robots" content="Nofollow" />
این یک متاتگ نوفالو است. اصولا متاتگها نه مثل تگ لینک در میان متن، که در بخش Head سایت قرار میگیرند. پس متاتگ نوفالو همان لینک نوفالو نیست. در واقع اگر این متاتگ را در Head یک صفحه از سایتتان اضافه کنید، تمام لینکهای درون صفحه را نوفالو کردهاید.
چطور بفهمیم یک لینک نوفالو است؟
در همان ابتدای مقاله به شما تفاوت لینک فالو و نوفالو را توضیح دادم. اما به طور خلاصه برای اینکه بفهمید یک لینک فالو هست یا نه، مثلا وقتی از سایتی بک لینک خریدهاید و میخواهید در مورد این موضوع مطمئن شوید، دقیقا مانند تصویر پایین در صفحه کلیک راست کرده و گزینه view page source را انتخاب کنید.
اینجا کد صفحه به شما نمایش داده میشود. میتوانید از دکمههای Ctrl + f کمک بگیرید تا بخش جستجو در صفحه باز شود.
همانطور که در تصویر هم مشخص است، در این تگ هیچ خبری از عبارت REL=”NOFOLLOW” وجود ندارد. پس این یک لینک فالو است.
چطور لینک نوفالو بسازیم؟
اینکه چطور لینک نوفالو بسازیم به سیستم مدیریت محوا یا همان سایتساز شما بستگی دارد. مثلا در وردپرس برای ساخت لینک نوفالو نیاز دارید افزونههای سئو مثل Yoast SEO یا Rank Math را نصب کنید.
توضیح تصویر: ساخت لینک نوفالو در وردپرس به کمک افزونه رنک مث
در سایت ساز سیتی سایت هم همانطور که در ویدیوهای آموزشی به شما توضیح دادهایم، این قابلیت حین ساخت لینک در اختیار شما قرار گرفته است.
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که تگ Nofollow چیست؟ سپس با کاربردهای لینک نوفالو، نکات استفاده از آن آشنا شدیم و جواب چند سوال مهم را هم بررسی کردیم. در آخر اگر سوال و نظری دارید در بخش نظرات منتظر شما هستم.