انتقال سایت به دامنه جدید یکی از اقدامات رایجی است که گاهی به دلایل مختلفی باید انجام شود. مهم ترین نکته ای که در انتقال سایت به دامنه جدید باید در نظر بگیرید، حفظ جایگاه فعلی در گوگل و رتبه سئو سایت در موتورهای جستجو است. اگر بدون در نظر گرفتن این موضوع اقدام کنید، با کاهش چشمگیر رتبه سئو سایتتان مواجه خواهید شد. در ادامه دلایل انتقال سایت به دامنه جدید و آموزش تغییر دامنه سایت بدون از دست رفتن سئو را به شما خواهیم گفت.
چطور تغییر دامنه سایت موجب کاهش بازدید کننده می شود؟
همانطور که گفتیم انتقال سایت به دامنه جدید، به هر علتی در همان ابتدا سبب کاهش بازدید کننده و رتبه سئو سایت می شود. اما مدت زمان برگشت به رتبه قبلی یا میزان افت رتبه سئو سایت به نحوه عملکرد شما و چگونگی انجام این انتقال بستگی دارد.
زمانی که دامنه یک سایت به دامنه جدیدی تغییر می کند، گوگل نسبت به آن سایت دچار تردید می شود. در نتیجه فرصت کوتاهی را به سایت می دهد تا دوباره خود را در سطح وب ثابت کند. در نتیجه رتبه سئو آن تا حدی کاهش پیدا می کند. حال اگر تغییر دامنه بر اساس اصول انجام شده باشد و از همه مهمتر، پس از انتقال دامنه، اقداماتی در راستای سئو انجام بگیرد، این کاهش رتبه بسیار کم و موقتی خواهد بود.
معمولا در این انتقال آدرس، هدف اصلی ما بهبود سئو سایت و یا افزایش ایمنی اطلاعات کاربران سایت است. به همین دلیل اگر تغییر آدرس دامنه به صورت درست انجام شود، حتی ممکن است پس از مدت کوتاهی، روند سئو سایت بهتر از گذشته شود.
چرا دامنه سایت را تغییر میدهیم؟
مدیران سایت به دلایل مختلفی تصمیم به تغییر دامنه سایت میگیرند عبارتند از :
- تغییر دامنه بعلت تغییر نام کسب و کار
- جایگزین کردن دامنه متناسب با فعالیت سایت
- تغییر دامنه برای ساده تر کردن نام دامنه
- تغییر دامنه به علت تغییر موضوع فعالیت کسب و کار
انواع تغییر آدرس یک سایت
گفتیم که آدرس یک سایت به دلایل مختلفی ممکن است تغییر کند، که در ادامه انواع آن را به شما خواهیم گفت. اگر به تصویر زیر نگاه کنید، قسمت های مختلف آدرس یک سایت مشخص شده است که هر یک از این بخش ها به دلایلی ممکن است تغییر کند.
1. تغییر آدرس سایت از http به https
یکی از اقدامات لازم در زمینه آموزش سئو تکنیکال یک سایت، فعال سازی گواهی SSL است. در این روش آدرس سایت از حالت http به https تغییر می کند. البته باید بگویم که این کار اجباری نبوده اما می تواند یک فاکتور مثبت و تاثیرگذار در سئو سایت باشد. این انتقال آدرس سایت می تواند امنیت سایت را تامین کند. البته استفاده از این گواهی در سایت های فروشگاهی که لازم است اطلاعاتی از کاربر گرفته شود، از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.
در مطلب ” چگونه SSL وردپرس را فعال کنیم؟ ” به شما آموزش های لازم را داده ایم.
2. انتقال سایت به دامنه جدید
یکی دیگر از انواع تغییر دامنه سایت، انتقال سایت به یک دامنه جدید است. این کار اصولا با هدف برندسازی دوباره، فرار از فیلترینگ و یا انتقال سایت به یک دامنه معتبرتر صورت می گیرد. بسیاری از کسب و کارها، در ابتدا توجه زیادی به نام دامنه خود ندارند؛ در نتیجه پس از گذشت مدت زمانی تصمیم به تغییر آدرس سایت می گیرند. یا برخی از وب سایت ها برای دور زدن تحریم های گوگل اقدام به تغییر دامنه از ir به com می کنند. در انتقال سایت از یک دامنه به دامنه دیگر، اگر فرایند تغییر دامنه به درستی صورت نگیرد، سایت دچار افت شدید رتبه خواهد شد.
3. تغییر زیر دامنه یا آدرس اصلی سایت
یکی دیگر از تغییرات رایج تغییر آدرس سایت، انتقال آدرس سایت از حالت www به بدون www است. این کار اصولا با باز طراحی سایت انجام می شود و هدف اصلی آن راحتی کاربران و کوتاه شدن آدرس سایت است.
این مدل تغییر آدرس سایت کمترین تاثیر را در جایگاه و آمار بازدید سایت دارد.
4. تغییر TLD دامنه
منظور از TDL دامنه، تغییر پسوند سایت است. تغییر دامنه سایت از پسوند com به ir یا هر تغییر پسوند مشابه دیگری را می توان به تغییر TDL نسبت داد. یکی از مشکلات سایت هایی که پسوند .ir دارند، تحریم شدن از سمت بسیاری از سرویس های گوگل از جمله Google Adwords است.
این تغییر در واقع با تغییر نام دامنه هیچ تفاوتی ندارد؛ یعنی از نظر گوگل، آدرس های webpouya.ir با webpouya.com دو دامنه مجزا می باشند.
5. تغییر سیستم مدیریت محتوا یا زبان برنامه نویسی سایت
یک وب سایت پس از 2 تا 5 سال نیاز به باز طراحی خواهد داشت؛ در این زمان عده ای تصمیم به تغییر زبان برنامه نویسی یا سیستم مدیریت محتوای سایت می گیرند.
به عنوان مثال وردپرس و جوملا هر دو جزو بهترین سیستم های مدیریت محتوای آماده در دنیا به حساب می آیند. اما با گذشت زمان و با پیشرفت وردپرس، جوملا دیگر محبوبیت قبل را نداشت و بسیاری از سایت های تصمیم گرفتند که به وردپرس مهاجرت کنند.
تغییر زبان برنامه نویسی یا سیستم مدیریت محتوای سایت، سبب تغییر آدرس صفحات سایت خواهد شد. به طوری که تمامی آدرس های قبلی با ارور 404 مواجه می شوند. در نتیجه این نوع تغییر آدرس سبب افت جایگاه فعلی سایت می شود.
آموزش تغییر دامنه اصلی سایت
برای تغییر دامنه بدون افت سئو و تغییر پسوند آن باید مسیر مشابهی را طی کنید؛ به این نکته توجه کنید که مراحل دوم تا پنجم را باید به سرعت و نهایتا با فاصله یک تا دو روز انجام بدهید. برای آشنایی با نحوه تغییر دامنه سایت، پیش از هر کاری ابتدا باید سایت خود را در سرچ کنسول ثبت کنید؛ با این کار خود را به گوگل به عنوان مالک این دامنه اعلام می کنید. در مطلب ” ثبت سایت در سرچ کنسول ” به صورت کامل این کار را به شما آموزش داده ایم. در ادامه در 5 گام ساده موفق به تغییر دامنه سایت، بدون افت رتبه گوگل می شوید.
گام اول: خرید دامنه جدید و تمدید دامنه فعلی سایت
در گام اول شما باید دامنه جدید را که قصد انتقال سایت به آن را دارید، خریداری و ثبت کنید. اما نکته مهم تر این است که باید دامنه فعلی سایت را نیز به مدت طولانی یعنی 5 ساله تمدید کنید. اگر تاریخ انقضا دامنه فعلی را نمی دانید، می توانید از سایت whois.com کمک بگیرید. اما چرا باید دامنه فعلی را تمدید کنید؟
تمامی بک لینک ها و اقداماتی که در زمینه سئو خارجی سایت انجام داده اید، روی دامنه فعلی سایت اعمال شده است. برای حفظ سئو سایت نیاز است که دامنه فعلی تا چندین سال تمدید شود. برای آشنایی با تکنیک های سئو خارجی مطلب ” آموزش سئو خارجی” را از دست ندهید.
گام دوم: راه اندازی سایت روی دامنه جدید
اغلب وبمستران زمانی که تصمیم به راه اندازی دوباره سایت روی دامنه جدید می گیرند، می خواهند هاست یا گواهی SSL را نیز تغییر بدهند. اما پیشنهاد می کنیم که این اقدامات در بازه زمانی های مختلفی انجام شود.
برای راه اندازی سایت روی دامنه جدید، ابتدا یک هاست جدید اما روی همان سرور قبلی خریداری کنید. با این کار IP و DNS ها کاملا مشابه خواهند بود. با تغییر کلی هاست، DNS متفاوت ایجاد می شود که ریسک از بین رفتن رتبه سایت را تا حد زیادی افزایش می دهد.
پس از آن سایتتان را روی دامنه جدید راه اندازی کرده و عملکرد تمامی صفحات آن را بررسی کنید.
گام سوم: معرفی سایت جدید به سرچ کنسول
در این مرحله باید ثبت سایت در سرچ کنسول را انجام دهید؛ برای این مرحله لازم است که نقشه سایت را به گوگل معرفی کنید، دامنه اصلی را تعیین کنید، فایل robots.txt تهیه کنید و …
اما پیش از شروع این فرایند، لینک سازی های داخلی و آدرس دهی تصاویر را بررسی کنید. تمامی لینک سازی ها و آدرس دهی ها باید با آدرس دامنه جدید باشد.
گام چهارم: ریدایرکت آدرس های قدیمی به دامنه جدید
در این مرحله از تغییر دامنه سایت بدون افت رتبه گوگل، باید تمامی آدرس های دامنه قبلی، به آدرس فعلی سایت منتقل شود. تا زمانی که تغییرات اساسی روی سایت اعمال نشده باشد، ریدایرکت سایت با یک خط کد به راحتی امکان پذیر است. اگر هاست شما لینوکسی است، می توانید با قرار دادن قطعه کد زیر در فایل htaccess تمام آدرس های دامنه قبلی را به دامنه فعلی منتقل کنید.
به این نکته توجه کنید که اگر دامنه جدید با آدرس https یا با www باز میشود، در خط آخر این موارد را لحاظ کنید و آدرسی که سایت دقیقا با آن باز میشود را قرار بدهید.
گام پنجم: به گوگل اعلام کنید!
در این مرحله ابتدا به سرچ کنسول دامنه قدیمی مراجعه و از منوی سمت چپ، گزینه Settings را انتخاب کنید. سپس روی گزینه Change of Address کلیک کنید.
در مرحله بعدی دامنه جدید را از لیست انتخاب کرده و گزینه Validate & Update را انتخاب کنید. در این گام گوگل دسترسی شما به سایت جدید و تمامی ریدایرکت ها را بررسی می کند. در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، به شما اطلاع داده خواهد شد.
پس از انجام اقدامات بالا، 2 تا 6 هفته زمان میبرد، تا آدرس های قبلی از ایندکس خارج شده و آدرس های جدید جایگزین شوند.
پس از این انتقال در سرچ کنسول دامنه قبلی 10 تا 30 درصد کاهش بازدید کننده را تجربه خواهید کرد. اما پس از آن بازدید سایت به حالت طبیعی خود بر می گردد. از آن پس نیز شما باید اطلاعات آماری را در سرچ کنسول دامنه جدید بررسی کنید.
گام ششم: بروزرسانی گوگل آنالیتیکس
در گوگل آنالیتیکس تنظیماتی در رابطه با دامنه سایت وجود دارد. باید به بخش ادمین گوگل آنالیتیکس بروید و مواردی که در رابطه با URL قدیمی سایت است را به URL جدید تبدیل کنید.
آموزش تغییر دامنه سایت وردپرس
در ادامه آموزش تغییر دامنه سایت وردپرس را، در 4 مرحله در اختیارتان قرار می دهیم.
1. تغییر تنظیمات وردپرس
اولین گام برای تغییر دامنه سایت وردپرسی این است که از بخش پیشخوان وردپرس، به تنظیمات و سپس ” عمومی ” بروید. در این بخش شما می توانید دو آدرس را مشاهده کنید که هر دو به سایت شما مربوط می شود. این امکان برایتان فراهم است که هر دو را تغییر بدهید.
اصولا با انجام این کار آدرس سایت شما تغییر پیدا می کند اما در صورت عدم تغییر، باید به سراغ پایگاه داده سایت بروید.
2. تغییر آدرس از پایگاه داده
همانطور که گفتیم در صورتی که تغییر دامنه در وردپرس به درستی انجام نشد، باید از طریق پایگاه داده اقدام کنید. برای این کار وارد کنترل پنل سایتتان شوید و گزینه phpMyAdmin را انتخاب کنید. سپس از بین جداول پایگاه داده، به دنبال جدول Wp-Option بگردید.
در این جدول می توانید آدرس اصلی سایت و آدرس صفحه اول که در تنظیمات وردپرس آن را تغییر دادید را مشاهده کنید. از همین قسمت آدرس را تغییر داده و تغییرات را اعمال کنید.
3. تغییرات فایل Wp-Config.php
گاهی با تغییر اسم سایت در وردپرس، افزونه های شما دچار مشکلاتی خواهد شد؛ برای حل این مشکلات باید از طریق کنترل پنل سایتتان، فایل wp-config.php را انتخاب کنید. برای دسترسی به این سایت باید از پوشه Public_HTML فایل wp-config.php را پیدا کنید. روی این فایل کلیک راست کرده و گزینه Edit را انتخاب کنید. پیش از مراجعه به این فایل، حتما از سایتتان بک آپ بگیرید. سپس کد زیر را به آن اضافه کنید:
define(‘WP_HOME’,’http://yoursite.com’);
define(‘WP_SITEURL’,’http://yoursite.com’);
منظور از yoursite.com، آدرس مورد نظرتان است.
4. تغییرات فایل Function.php
یکی دیگر از مراحل آموزش تغییر دامنه بدون افت سئو سایت وردپرس، تغییر فایل Function.php است؛ در واقع با تغییرات این فایل به قالب سایتتان می فهمانید که تمامی امکانات خود را با آدرس جدید هماهنگ کند. برای تغییر این فایل وارد کنترل پنل سایتتان شوید و فایل Function.php را پیدا کنید. برای پیدا کردن این فایل وارد پوشه Public_html شده و از آنجا به پوشه WP-Content را انتخاب کنید. در این پوشه، پوشه ی دیگری را با نام WP-Themes مشاهده خواهید کرد. با انتخاب این پوشه می توانید به فایل مورد نظرتان دسترسی داشته باشید. اکنون کافیست کدهای زیر را به آن اضافه کنید:
update_option( ‘siteurl’, ‘http://yoursite.com’ );
update_option( ‘home’, ‘http://yoursite.com’ );
تغییر نام دامنه در سی پنل (cpanel)
برای تغییر نام دامنه در سی پنل نیاز به دسترسی root یا نماینده WHM می باشد. اگر این دسترسی را ندارید باید از پشتیبان هاست خود کمک بگیرید.
تغییر نام دامنه در سی پنل به این صورت است که ابتدا باید از اطلاعات بک آپ بگیرید. برای اینکار وارد سی پنل می شوید, سپس از بخش Files گزینه ی Backup را انتخاب نمایید.
حالا از بخش full backup گزینه download a full website backup انتخاب می کنید.
حال از بخش generate full backup از طریق گزینه ی backup destination مکانی برای ذخیره بک آپ انتخاب کنید. در قسمت ایمیل آدرس یک ایمیل معتبر وارد کنید و در پایان روی generate backup کلیک کنید تا فایل بک آپ تولید شود. سپس فایل بک اپ را دانلود کنید.
از طریق دسترسی root وارد بخش Web Host Manager می شوید و عبارت modify an account را سرچ کنید . دوباره از طریق جستجو، دامنه ای که قصد دارید تغییر دهید را پیدا کنید و modify را بزنید. اکنون صفحه ی جدیدی باز می شود. در این صفحه در در بخش primary domain نام دامنه جدید را جایگزین دامنه قبلی کنید و در پایان گزینه save را بزنید.
سوالات متداول کاربران
پس از انتقال دامنه سایت، نیازی به تمدید دامنه قبلی هست؟
یکی از فاکتورهای سئو در گوگل، لینک سازی خارجی سایت است. در صورتی که دامنه قدیمی از دسترس خارج شود، تمامی لینک سازی های انجام شده با خطای 404 مواجه شده و عملا بی تاثیر خواهند بود. این در صورتی است که با تمدید دامنه قدیمی، لینک سازی های خارجی به ریدایرکت 301 به دامنه فعلی هدایت می شوند. در مطلب “آموزش ریدایرکت 301” به طور کامل در این باره توضیح داده ایم.
آیا تغییر دامنه سایت تاثیر منفی در سئو خواهد داشت؟
به طور کلی با تغییر دامنه در گوگل با افت رتبه سایت مواجه خواهید شد؛ اما اگر فرایند انتقال به درستی انجام شود، رتبه از دست رفته در مدت زمان کوتاهی جبران خواهد شد.
آیا امکان انتقال دامنه جدید به دامنه دیگری وجود دارد؟
به طور کلی تغییرات مداوم دامنه یک سایت و ریدایرکت های تو در تو ارزش و اعتبار لینک ها را بسیارکاهش می دهد. به همین دلیل اگر در حال حاضر دامنه سومی را مد نظر دارید، درخواست قبلی خود را غیر فعال کرده و دامنه اول و دوم را به دامنه سوم منتقل کنید.
تغییر آدرس به https را به گوگل اعلام کنید؟
ابزاری که در سرچ کنسول قرار گرفته است، برای اعلام تغییر دامنه اصلی سایت است. برای این کار کافیست آدرس های http را به https ریدایرکت 301 کنید.