امروزه تقریباً در تمام سامانههای آموزش مجازی از HTML5 استفاده میشود، اما HTML5 چیست ؟ لابد می دانید که HTML هسته فناوری ساخت صفحات وب هستند. در واقع نسخه پنجم HTML مورد تایید طراحان سایتهاست و به یک استاندارد در این حوزه تبدیل شده است. به همین دلیل صاحبان دورههای آموزش مجازی و حتی یادگیرندهها باید با این زبان نشانهگذاری آشنا باشند، تا بعدها در استفاده از دورههای آموزشی به مشکلی برخورد نکنند.
در واقع HTML5 بخشی از سواد دیجیتالی مدرن است و آشنایی با این زبان، نحوه استفاده از محتواهای دیجیتال را بهبود میبخشد.
در سطح میکرو، بسیاری از ابزارهای مربوط به محتوا در پس زمینه به این زبان نوشته شده است و به همین دلیل نمایش آنها در دستگاهها یا مرورگرهای مختلف امکانپذیر است.
با دانستن اینکه HTML5 چیست ، میتوانید الگوهایی برای محتوای خود بیافرینید که نمایش صحیح آنها را در پلتفرمهای مختلف امکانپذیر میسازد.
دست اندرکاران تولید مفاد آموزشی میدانند که این موضوع تا چه اندازه مهم و حیاتی است.
در واقع امروزه آموزش از طریق تلفن همراه به طور گستردهای در حال افزایش است، و از سوی دیگر اکثر تلفنهای هوشمند از فلش پشتیبانی نمیکنند.
به همین دلیل گزینهای که باقی میماند همین مهاجرت به سمت HTML5 است.
HTML و HTML5 چیست ؟
HTML مخفف Hyper Text Markup Language به معنی زبان نشانهگذاری اَبَرمتن، یک زبان نشانهگذاری است که برای ایجاد صفحات وب استفاده میشود. HTML از دهه 90 وجود داشته است و جهت رفع نیازهای نسل آنلاین امروزی مدام تغییر کرده است.
صفحات وب که شما از طریق مرورگرهای مختلف مشاهده میکنید، با استفاده از کدنویسی HTML ارائه میشوند. HTML5 چیست ؟ آخرین ورژن از HTML است. هر ورژن جدید، قابلیتهای جدیدی ارائه میدهد، برای مثال عناصر چندرسانهای (مانند آئودیو و ویدئو) را مستقیما در کد HTML تعبیه میکند. تا قبل از این برای مشاهده انیمیشنها یا ویدئوهای مبتنی بر فلش درون مرورگرها، نیاز به برنامههای واسط (شخص ثالث) وجود داشت.
این قابلیت HTML5 در آموزش مجازی ، امکان اجرای محتوای دوره شامل صوت و تصویر بر روی دستگاه موبایل مانند گوشیهای هوشمند، تبلت، آیفون و آیپد فراهم میکند. به زودی در میان نسل جدید بسیار محبوب میشود، زیرا بسیاری از آنها میتوانند بر روی دستگاه موبایل خود به آموزش مجازی دسترسی داشته باشند.
نقش HTML5 در مرورگرها
بسیاری از مرورگرهای رایج وب مانند اینترنت اکسپلورر، سافاری، فایرفاکس، کروم و اپرا، کد HTML را خوانده و آن را به صفحات وب برمیگردانند. مرورگرهای مختلف وب، استانداردهای HTML را به روشهای مختلفی اجرا میکنند. با این حال، همه مرورگرهای اصلی وب متعهد هستند تا پشتیبانی خود را از HTML5 بهبود بخشند.
HTML5 و موبایل
جدا از مرورگرها، فراگیران از طریق دستگاههای مختلف از دسکتاپ، لپتاپ، مک و تبلت گرفته تا گوشیهای هوشمند، آیپد و آیفون نیز به محتوای آموزشی خود دست پیدا میکنند. هر یک از این دستگاهها، سیستم عاملهای مختلف، مشخصات فنی مختلف، اندازه تصویر مختلف و … دارند. آنها به طور متفاوتی خروجی HTML5 ارائه میدهند. باید بدانیم مرورگرها و ابزارهای دیجیتالی، صفحه نمایش و جذابیتهای بصری دورههای آموزش مجازی شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
مزایای استفاده از HTML5 چیست ؟
دورههای آموزش مجازی باید با انیمیشنها و گرافیکهای باکیفیت تکمیل شود. Adobe Flash ابزار موثری برای نوشتن این دورههاست و HTML5 به عنوان گزینه مناسبی برای نوشتن دورههای آموزش مجازی جایگزین فلش شده است، زیرا توسط همه تبلتها و گوشیهای هوشمند پشتیبانی میشود.
استفاده از HTML5 در آموزش مجازی مزایای بسیاری دارد که در زیر به چند مورد اشاره میکنیم:
ایجاد درخواست انبوه برای دوره آموزش مجازی گسترده
امروزه موبایل به دلیل قیمتهای رقابتی و کاهش هزینه اینترنت، به همه سطوح جامعه بشری وارد شده است. بنابراین، فراگیران شما حتما خوشحال خواهند شد که میتوانند دورههای آموزشی را در موبایل دستی خود داشته باشند. اگر دوره را با FLASH راهاندازی کنید، همان را نمیتوانید روی دستگاههای آیفون و آیپد اجرا کنید. این، همه تلاشهای شما را بیثمر میسازد، چرا که مخاطب شما محدود خواهد شد. ویژگی دورههای مبتنی بر HTML5 چیست ؟ دورههای مبتنی بر HTML5 ریسپانسیو است و با ابعاد مختلف صفحه نمایش سازگاری دارد و میتواند با استفاده از متا تگها که مخصوص گوشیهای دستی است، بهینه شود.
تسهیل یادگیری حین راه رفتن
واقعیت این است که اغلب، زمان کوتاهی را برای توجه به دورههای آموزش مجازی پای لپتاپ و دسکتاپ صرف میکنیم. توسعه مهارتها شاید یک نیاز اساسی برای فراگیران باشد، اما کمبود وقت کافی میتواند آنها را از دنبال کردن دورهها بر روی دستگاههای استاتیک برای مدتی طولانی بازدارد. این مشکلات توسط دورههای مبتنی بر HTML5 برطرف شده است. میتواند هر جایی قابل دسترس باشد، حتی بدون نیاز به اتصال به اینترنت نیز قابل مشاهده از دور باشد، به شرطی که اپلیکیشن ذخیره دیتا در حالت آفلاین را پشتیبانی کند.
ساخت دوره با توجه به نیاز و خواسته کاربر
HTML5 نسبت به ساخت دوره با وزن مناسب منطبق با جزئیات، انعطافپذیری دارد. تعاملات پویا، گرافیکهای تعاملی، انیمیشنهای جذاب و سهولت در سفارشیسازی، بدون هرگونه محدودیتی که ممکن است در تجربه با فلش داشته باشید. جریان محتوا میتواند منطبق با پنل نمایش باشد، این سهم دسترسی به دوره آموزش مجازی را برای مرورگرها و صفحههای نمایش مختلف، بهبود میدهد. برای دسترسی به آن نیاز به نرمافزارهای واسط (شخص ثالث) ندارید. به نصب پلاگین هم نیازی نیست. برای دستیابی به پویایی جدیدتر نیاز دارید که کدهای زیربنایی را اصلاح کنید. از آنجایی که HTML5 برای آموزش مجازی، دوره را با مرورگرهای مختلف، سیستم عاملها و پلتفرمهای آنلاین سازگار میسازد، ممکن است از سرعت توسعه دوره بکاهد.
دامنه متقابل و ریسپانسیو
کاربر برای مشاهده دوره آموزش مجازی که مبتنی بر فلش است، ابتدا باید یک فلش پلیر پشتیبانی شده یا پلاگین سازگار با مرورگر مورداستفاده، دانلود کند. اما برای دورههای مبتنی بر HTML5 کاربر برای فهم کدی که دوره را به کار میاندازد، نیازی به پلاگین ندارد. پشتیبانی از دورههای HTML5 توسط همه مرورگرها شامل آخرین ورژن موزیلا فایرفاکس، گوگل کروم، اینترنت اکسپلورر مایکروسافت، آیفون یا سافاریهای اپل تمدید شده است. این قابلیت بین دامنهای دورههای آموزش مجازی میتواند فراگیران هدف شما را برای ثبتنام سریع دورهها تشویق کند، چرا که آنها زمانیکه در حال تلاش برای دسترسی به دوره از طریق پلتفرمهای مختلف هستند، با هیچ محدودیتی روبرو نخواهند شد. از طرفی، هیچگونه وقت تلف شدن یا حواس پرتی به خاطر دانلود پلاگین مناسب و نصب آن پیش از دسترسی پیدا کردن به دوره، ایجاد نخواهد شد. این سرعت و راحتی، امکان ورود سریع به ماژول آموزش مجازی را فراهم میکند که مشارکت را تسهیل کرده و زمان مناسب برای بهرهبرداری از امکانات ارائه شده در دوره را فراهم میکند.
طیف وسیعی از چندرسانهایها میتوانند یکپارچه شوند
با استفاده از فلش و دیگر ابزارهای نویسندگی آموزش مجازی، مشاهده چندرسانهایها که درون ماژول آموزش مجازی تعبیه شده است، اغلب مشکلاتی را ایجاد میکند. اگر پلاگین موردنیاز در مرورگر نصب نشده باشد، به جای چندرسانهایها، جعبههای سیاه ظاهر میشوند که اطلاعاتی به فرد در خصوص آنچه باید انجام دهد، نمیدهند. از طرفی جستجو برای برنامه مناسبی جهت اجرای چندرسانهایها نیز دشوار است. نتیجتا اینکه کاربران، فضای آموزش مجازی را ترک میکنند. این مشکل توسط HTML حل شده است. میتوانید هر کدام از محتواهای چندرسانهای را در کد HTML5 یکی کنید. این محتوا به آسانی از انواع مرورگرها در انواع پلتفرمهای نمایشی قابل دسترس است. دیگر نیازی به یک پلیر خاص برای مشاهده محتوا نیست. حتی کاربر میتواند بر اساس سرچهایی که در مرورگر دارد، صوت و تصویر ارگانیک تولید کند. جامعیت تجربه یادگیری از طریق تعاملات پایدار و دورههای آموزش مجازی پایدار، عمق بیشتری پیدا میکند.
تقویت تجربه یادگیری با بازی
برای افزودن تعامل بیشتر در دورههای آموزش مجازی، میتوانید ماژولهای بازی تعاملی تولید کنید که میتواند به راحتی در موبایل هم اجرا شود. برای تسریع این فرآیند میتوانید از منابع محبوب HTML5 در ابزارهای انتشار دورههای آموزش مجازی مانند Articulate Storyline, iSpring, Adobe Captivate, Camtasia Studio، استفاده کنید.
بهینهسازی جریان محتوا
HTML5 به شما اجازه میدهد که دوره را با اندازه از پیش تعیین شده بنویسید که بعدا بر روی مرورگرهای مختلف، ریسپانسیو باشد، از این رو در ارائه محتوا انعطافپذیر است. کاربران میتوانند محتوا را برحسب نیاز، کم و زیاد کنند. محتوای وب میتواند به آسانی به صورت سازگار با موتورهای جستجوی مختلف و ریدرهایی مانند Kindle ارائه شود.
تبعیت از بنچمارکهای صنعت معاصر
HTML5 چیست ؟ یک استاندارد محسوب میشود. همه دورههای آموزش مجازی که در دنیا ارائه میشود، تنها در HTML5 نوشته میشود. با توجه به اطلاعیههای اخیر که توسط پلتفرمهای آنلاین بزرگ در خصوص دست کشیدن از فلش به نفع html5 منتشر شده است، HTML5 مزایای بیشماری ارائه داده است. یوتیوب اعلام کرده است که برای محتوای تعاملی خود دیگر به فلش متکی نخواهد بود و از HTML5 استفاده میکند. پلتفرم HTML5 Rocks گوگل به منظور بهرهبرداری از پتانسیل HTML5، آموزش ارائه میدهد.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم توضیح دهیم HTML5 چیست و چه کاربردی در آموزش مجازی دارد؟ در واقع HTML5 آخرین ورژن از HTML یا همان زبان نشانهگذاری اَبَرمتن است که میتواند محتوای دوره شامل صوت و تصویر را در گوشیهای هوشمند، تبلت و آیپد نمایش دهد. ریسپانسیو بودن دورههای آموزش مجازی مبتنی بر HTML5، بهرهگیری از آموزش را چه حین حرکت و چه در دستگاههای مختلف، تسهیل کرده است. در چنین دورههایی میتوان بدون نصب هیچ پلاگینی، انیمیشن، محتوای گرافیکی و … تولید کرد. محتوا توسط کاربر کم و زیاد و در واقع سفارشی میشود. محتوای چند رسانهای و گیمیفیکیشن نیز از گزینههایی است که آموزش مجازی مبتنی بر HTML5 ارائه میدهد. مجموعه این عوامل سبب شده است که امروزه در همه سامانههای آموزش مجازی از HTML5 استفاده میشود.